Debat

Hofor: Vi har forsyningsvejen klar til et CO2-neutralt København

DEBAT: Forsyningsvejen til et CO2-neutralt København er ikke uden bump og udfordringer. Nye, grønne anlæg kræver plads, hvilket der er kamp om i en tætbebygget metropol, skriver Lars Therkildsen.

Størstedelen af Københavns opvarmning kommer fra fjernvarme. Takket være blandt andet Amagerværket er fjernvarmen blevet 80 procent CO2-neutral, skriver Lars Therkildsen.
Størstedelen af Københavns opvarmning kommer fra fjernvarme. Takket være blandt andet Amagerværket er fjernvarmen blevet 80 procent CO2-neutral, skriver Lars Therkildsen.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lars Therkildsen
Direktør, Hofor

"En skrivebordsøvelse" er arbejdet med at gøre København til verdens første CO2-neutrale hovedstad blevet kaldt, efter ambitionen blev meldt ud for cirka ti år siden.

Formuleringen af den ambitiøse målsætning begyndte måske nok ved et skrivebord, men arbejdet med at realisere målet er hverken en øvelse eller noget, der (kun) foregår ved et skrivebord. Det foregår ude i byen med gravemaskiner, kraner, fremsynede forsyningsfolk og byens borgere, der ønsker reelle forandringer.

Omkring 60 procent af hovedstadens samlede CO2-udledning stammer fra energiforsyningen. Derfor er Hofor som byens forsyningsselskab en afgørende kraft i bestræbelserne på at nedbringe byens CO2-udledning.

De nye grønne anlæg kræver plads, og den er der kamp om i en tætbebygget metropol som København

Lars Therkildsen
Direktør, Hofor

Siden 2009, hvor målet om at gøre København CO2-neutral blev vedtaget af en samlet borgerrepræsentation, har byens energiforsyning gennemgået en rekordhurtig forvandling. Gennem nye produktionsanlæg, ny infrastruktur og samarbejde med byens borgere er det lykkedes at nedbringe CO2-belastningen markant.

Jeg vil her fortælle om vores meget håndgribelige resultater og ambitiøse planer, som, om alt går vel, i 2025 betyder, at Københavns energiforsyning er 100 procent CO2-neutral.

Totalt stop for kul i København
Fjernvarmen, som står for 99 procent af byens opvarmning, er i år blevet 80 procent CO2-neutral. Bag dette resultat ligger en lang række indsatser. Det helt afgørende er det nye højeffektive og biomassefyrede kraftvarmeanlæg, som vi satte i drift i år på Amagerværket.

Anlægget har muliggjort et totalt stop for kul i København, hvor fjernvarmen nu primært er baseret på certificeret og bæredygtig biomasse, affald og store varmepumper.

Sideløbende arbejder vi med de teknologier, som i fremtiden skal supplere og erstatte vores brug af biomasse, der for os er en trædesten på vejen mod brændselsfrie teknologier.

For eksempel tester vi flere og større varmepumper, der kan udnytte energien i drikkevand, havvand og industriel overskudsvarme, ligesom vi samarbejder med forskellige aktører om at afsøge mulighederne for at anvende geotermi, CO2-fangst og Power-to-X.

Der er også grund til at fremhæve, at selvom København er vokset kraftigt i de seneste ti år, er byens varmeforbrug stort set uændret. Det skyldes blandt andet en stadig mere effektiv drift af vores energianlæg, nedlæggelsen af det gamle dampsystem, optimering af fremløbstemperaturerne i fjernvarmenettet, bedre rør, digitalisering og et vedholdende arbejde med at udvikle intelligent energistyring sammen med borgerne.

Læs også

Biogas og vindmølleparker
Bygassen, som cirka 300.000 københavnere, industrier med flere i dag bruger til madlavning og procesenergi, bestod for knap ti år siden af en blanding af luft og naturgas.

Siden 2013 har vi arbejdet på at blande biogas i bygassen. Den kommer fra spildevandet og udgør i dag 40 procent af bygassen, og målet er at nå op på 100 procent i 2025.

Vi er i gang med en helt ny infrastruktur med fjernkøling. Flere steder i byen har vi opført kølecentraler, som gennem et nyt fjernkølenet blandt andet benytter koldt havvand som et miljøvenligt alternativ til lokalt placerede køleanlæg hos erhvervskunder og i offentlige bygninger.

Byens elforbrug må ikke glemmes. Vi arbejder løbende på at gøre det CO2-neutralt gennem et ambitiøst sol- og vindprogram. Målet er, at vi i 2025 har 460 til 560 megawatt vind- og solkraft svarende til elforbruget hos en halv million husstande.

Vi har rejst vindmøller i og udenfor København og undersøger nu muligheden for at opføre to vindmølleparker i Øresund ud for hovedstadsområdet. Parkerne kan ud over at levere grøn strøm til hovedstadsområdet, hvor elforbruget er stort, blive et nyt grønt vartegn for hele Danmark.

Høje ambitioner kræver politisk hjælp
Forsyningsvejen til et CO2-neutralt København er ikke uden bump og udfordringer. De nye grønne anlæg kræver plads, og den er der kamp om i en tætbebygget metropol som København.

Desuden skal det hele realiseres til en pris, som hænger sammen, så vi kan give vores bidrag til, at København er en by, som alle har råd til at bo i. Det er hidtil lykkedes, og vi har trods de store investeringer i blandt andet grøn omstilling af fjernvarmen nedsat prisen to år i træk.

Men vi er dybt afhængige af et godt samarbejde med borgere, myndigheder, leverandører og samarbejdspartnere. Ligesom rammebetingelserne, som Folketinget og Borgerrepræsentation sætter for os, er helt afgørende for, at vi lykkes med vores forsyningsvej til et CO2-neutralt København.

Dokumentation

Temadebat: Hvordan når København sit klimamål i 2025?

København halter bagud med at kunne indfri klimamålet om at være CO2-neutral i 2025.  

Borgerrepræsentationen vedtog målet som en del af kommunens klimaplan i 2012, men siden har opgørelser vist, at Borgerrepræsentationen er nødt til at iværksætte yderligere initiativer for at indfri målet. 

En af opgørelserne, kommunens egen roadmap for 2021 til 2025, viser, at CO2-udledningen vil være på 630.000 tons CO2 i 2025.

Kommunen forventer med 47 initiativer at reducere udledningen med omkring 200.000 tons, hvilket betyder, at kommunen står tilbage med en "restudledning" på knap 430.000 tons CO2 i 2025. 

Klimaplanen består af fire indsatsområder, som tæller energiforbrug, kommunen som virksomhed, mobilitet og energiproduktion. De to sidste områder skal stå for henholdsvis 29 og 65 procent af CO2-reduktionerne op til 2025. 

Altinget giver ordet til politikere, interessenter og eksperter, som i en temadebat giver deres bud på, hvordan København får bragt CO2-udledningen ned til at kunne indfri klimamålet.

Hvilke yderligere tiltag bør Borgerrepræsentationen iværksætte? Hvilke tiltag kan aktørerne fremfor politikerne selv tage initiativ til? Og hvor dyrt må kampen for klimamålet blive?

Her er deltagerne:

  • Finn Rudaizky (DF), medlem af Teknik- og Miljøudvalget, Københavns Kommune
  • Jacob Hartvig Simonsen, direktør, Amager Ressourcecenter
  • Jakob Næsager (K), medlem af Teknik- og Miljøudvalget, Københavns Kommune
  • Lars Therkildsen, direktør, Hofor
  • Marcus Vesterager (S), medlem af Teknik- og Miljøudvalget, Københavns Kommune
  • Mette Annelie Rasmussen (R), medlem af Teknik- og Miljøudvalget, Københavns Kommune
  • Ninna Hedeager Olsen (EL), teknik- og miljøborgmester, Københavns Kommune
  • Sebastian H. Mernild, professor i klimaforandringer og prorektor på Syddansk Universitet
  • Simon Kjær Hansen, direktør, C40
  • Thomas Møller Thomsen, direktør, FDM.

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Therkildsen

Bestyrelsesformand, Danva, Blue Energy
statsaut. revisor, HD (Handelshøjskolen i København)

0:000:00