Debat

Lokaludvalg: Politikerne skylder nogle svar, før vi kan støtte en naturnationalpark

Det er ikke urealistisk, at Amager Vest Lokaludvalg vil støtte op om at omdanne Kalvebod Fælled – måske også Amager Fælled – til en naturnationalpark. Men det kræver svar på nogle helt afgørende spørgsmål, skriver formand Kresten Thomsen.

Vi kan fuldt tilslutte os, at Amager Fælled og Kalvebod Fælled sammentænkes og forbindes af en faunapassage, skriver Kresten Thomsen.
Vi kan fuldt tilslutte os, at Amager Fælled og Kalvebod Fælled sammentænkes og forbindes af en faunapassage, skriver Kresten Thomsen.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kresten Thomsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I Amager Vest Lokaludvalg er vi meget optaget af naturen i vores bydel.

De seneste 20 års udvikling har gjort store indhug i vores grønne områder. Derfor besluttede Lokaludvalget for år tilbage, at vi ville forsvare Fælleden, og vi har gjort vores bedste.

Nu arbejder vi for at optimere den natur, vi har, og udforske mulighederne for at bringe den tættere på borgerne. Det gælder også naturområdet ved Kalvebod Fælled.

To af vores medlemmer sidder i Naturparkrådet for Naturpark Amager. Naturparkrådet har på deres seneste møde netop talt om behovet for at revurdere plejen af Kalvebod Fælled, så det virker som om alle gode kræfter ville kunne samles om at tale om udviklingen af hele vores store naturområde.

Læs også

Vi var derfor noget forundrede, da vi opdagede, at Borgerrepræsentationen havde besluttet, at Kalvebod Fælled skal ændre status, uden at nogen på forhånd havde spurgt os om vores holdning til det.

Hvis politikerne havde inddraget os, kunne det også have betydet, at medlemmerne af Borgerrepræsentationen ville kende svarene en lang række essentielle spørgsmål forud for beslutningen, hvad de tilsyneladende ikke gjorde.

Centrale spørgsmål står ubesvaret hen

30. maj holdt vi i lokaludvalget et møde, hvor vi vi en grundig debat om sagen. Den tog udgangspunkt i de foreliggende oplysninger, som ikke er fyldestgørende.

Debatserie

Skal København have en naturnationalpark?

Otte partier siger ja, et parti siger nej. 

Det har fået et bredt politisk flertal i Borgerrepræsentationen til at rette henvendelse til miljøminister Magnus Heunicke (S), hvor de foreslår at omdanne Kalvebod Fælled til en naturnationalpark.

Det er på trods af, at Miljøministeriet tidligere har erklæret området uegnet til formålet.

Så vil det være den rigtige beslutning?

Det spørgsmål stiller Altinget Hovedstaden i en ny debatserie.

Ønsker du at deltage i debatten? Så skal du kontakte debatredaktør Martin Mauricio på [email protected] for at høre mere om mulighederne.

Alle indlæg i Altingets temadebatter skal overholde de presseetiske regler.

Derfor føler vi os i lokaludvalget heller ikke endnu tilstrækkeligt informeret til at træffe en officiel beslutning om, hvorvidt vi støtter, at Kalvebod Fælled skal omdannes til en naturnationalpark eller ej.

Der er imidlertid ikke tvivl om, at et flertal i lokaludvalget støtter en forøgelse af biodiversiteten, og at bringe den vilde natur så tæt på borgerne som muligt. I det omfang, at en naturnationalpark skulle vise sig at være den bedste måde at gøre det, bakker vi fuldt op om idéen.

Men her og nu er vi i tvivl, for vi mangler svar på flere centrale spørgsmål:

Har Københavns Kommune for eksempel tænkt sig at sende brevet til miljøministeren uden at konferere med de to andre kommuner i Naturpark Amager?

LÆS OGSÅ: V i København: Selvfølgelig skal vi ikke ofre unik natur for en naturnationalpark

Vil omdannelsen betyde, at vådområderne skal tørlægges for at de store græssere kan færdes der året rundt?

Hvilken nytilkommen biodiversitet skal erstatte de mange vadefugle og andre, som i dag yngler på Kalvebod Fælled?

Vi er meget glade for den "prærie", der er syd for Ørestad. Hvis ændringen betyder færre hegn, er vi glade. I modsat fald ikke.

Vi er også optaget af omfanget af nødvendig pleje både af dyrebestand og vegetation. På Amager Fælled skal græsset slås, selvom der er store græssere. Vil "prærien" blive ved med at være med lav vækst, eller vil der komme højt græs, buske og træer?

Og så er der selvfølgelig spørgsmålet om EU og Natura 2000.

Alt i alt vil vurderer jeg som formand, at Amager Vest Lokaludvalg – med forbehold for svarene på ovennævnte spørgsmål – vil bakke helhjertet op om, at vi får en naturnationalpark

Kresten Thomsen
Formand, Amager Vest Lokaludvalg

Et ja kan godt komme på tale

Lokaludvalget vil kraftigt støtte en plan, som omfatter så lidt pleje som muligt. Hvor naturen i videst muligt omfang regulerer sig selv.

I vores netop offentliggjorte bydelsplan beskriver vi også en biodiversitetssti fra Prøvestenen til Islands Brygge, to biodiversitetspassager fra Amager Fælled til havnen og endelig en faunapassage mellem Amager Fælled og Kalvebod Fælled.

Danmarks Naturfredningsforening har her i Altinget Hovedstadens debatserie foreslået, at Amager Fælled skal tænkes sammen med Kalvebod Fælled og blive en naturnationalpark sammen med den.

Vi kan fuldt tilslutte os, at Fællederne sammentænkes og forbindes af en faunapassage, selvom de formodentlig skal plejes forskelligt givet den store forskel i natur. I modsætning til Kalvebod Fælled har borgerne ikke indflydelse på plejeplanen for Amager Fælled.

Læs også

Vi mener også, at den nyligt besluttede byskov på det gamle jorddeponi bør indtænkes i en fremtidig plan begge fælleder. Byskoven kan fungere som en del af faunapassagen rundt om golfklubben og skydeterrænet.

Alt i alt vil vurderer jeg som formand, at Amager Vest Lokaludvalg – med forbehold for svarene på ovennævnte spørgsmål – vil bakke helhjertet op om, at vi får en naturnationalpark omfattende Kalvebod Fælled og om muligt Amager Fælled og Byskoven.

Men vi vil meget gerne deltage i den videre samtale om udviklingen, og vi lægger også gerne ressourcer i at facilitere en inddragelse af borgerne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kresten Thomsen

Politisk udpeget repræsentant (SF) og formand, Amager Vest Lokaludvalg

0:000:00