Magtkampe, skandaler og årtiers politisk indflydelse: Frank Jensen siger farvel

BILLEDSERIE: Efter mere end 10 år som Københavns overborgmester tager Frank Jensen (S) afsked med dansk politik. Det sker efter en række anklager om krænkende adfærd. Men forud for det dramatiske exit ligger mere end 30 års karriere i dansk toppolitik. Her er hans politiske karriere i billeder.

Troels Lund Poulsen (V), Frank Jensen (S) og Lars Løkke Rasmussen (V).
Troels Lund Poulsen (V), Frank Jensen (S) og Lars Løkke Rasmussen (V).Foto: Rasmus Nielsen/Altinget.dk
Karl Emil Frost

Socialdemokratiets næstformand og overborgmester i København, Frank Jensen, har nu taget konsekvensen af en række anklager om krænkende adfærd over for kvinder.

Han trækker sig med øjeblikkelig virkning fra dansk politik efter mere end tre årtier.

I sin politiske karriere har han været både justitsminister, forskningsminister og senest næstformand og en af de længst siddende overborgmestre i København.  

Altinget har samlet de vigtigste milepæle i Frank Jensens politiske karriere gennem 33 år.


Henning Bagger/Ritzau Scanpix
1987: En ung Frank Jensen stillede op til folketingsvalget. Han blev valgt, og på Christiansborg kæmpede han sig de næste 20 år til stadig større indflydelse i partiet. Både som politisk ordfører og som minister. 


Jens Risgaard Knudsen, Svend Auken, Torben Lund og Frank Jensen til Anker Jørgensens 70-års fødselsdag. Foto: Claus Bjørn Larsen/Ritzau Scanpix
1992: Frank Jensen slog for alvor sit navn fast i sit parti, da han under det berygtede formandsopgør i Socialdemokratiet med en politisk bragetale stillede sig bag den siddende partileder, Svend Auken, som så sig udfordret på posten af Poul Nyrup Rasmussen. 

Men som bekendt vandt Poul Nyrup Rasmussen opgøret, og Frank Jensen havde dermed placeret sig på den tabende side i magtkampen.

 
Foto: Søren Steffen/Ritzau Scanpix
1994: Trods sin uforbeholdne støtte til Auken-fløjen i Socialdemokratiet, var Frank Jensen på ministerlisten, da Poul Nyrup Rasmussen rykkede ind i Statsministeriet. Her fik han posten som forskningsminister. 


Jytte Hilden (S) tog over som forskningsminister, da Frank Jensen rykkede ind i Justitsministeriet. Foto:Jens Nørgaard Larsen/NF/Ritzau Scanpix
1996: Efter to år rykkede Frank Jensen fra Forskningsministeriet til Justitsministeriet. Og posten som justitsminister beholdt han, indtil Poul Nyrup Rasmussen måtte se sig slået af Anders Fogh Rasmussen (V) ved folketingsvalget i 2001. Herefter gik der ikke længe, før Frank Jensen fik rollen som Socialdemokratiets politiske ordfører.

 
Foto:Mogens Flindt/Ritzau Scanpix
2005: Frank Jensen stillede op som formand for Socialdemokratiet og udfordrede Helle Thorning-Schmidt, som tidligere havde siddet i Europaparlamentet. Thorning fik støtte fra Socialdemokratiske koryfærer som Ritt Bjerregaard og Poul Nyrup Rasmussen. Og i en urafstemning vandt hun formandsopgøret og blev den første kvindelige leder af Socialdemokratiet. Det fik Frank Jensen til at meddele, at han ikke stillede op til det kommende folketingsvalg. 

2009: Efter at have forladt den politiske scene i en årrække, stillede Frank Jensen på Helle Thorning-Schmidts opfordring op til posten som overborgmester i København. Året efter indtog han borgmesterkontoret på Københavns Rådhus og forsvarede posten ved valgene i 2013 og 2017. 

 
Foto: Peter Helles Eriksen/Ritzau Scanpix
2011: Overborgmesteren kom for alvor en tur i mediemøllen, da en våd julefrokost på Københavns Rådhus nåede Ekstra Bladets spalter. Avisen beskrev, hvordan Frank Jensen angiveligt havde opført sig grænseoverskridende over for kvinder ved blandt andet at have "gramset og slikket" på dem. Frank Jensen slap dog for en personalesag og kunne fortsætte på posten. 


Foto: Ritzau/Mads Nissen
2017: Frank Jensen kom i vælten, da han foreslog at bygge boliger på Amager Fælled. Særligt Alternativet og Enhedslisten lagde voldsomt pres på overborgmesteren. Venstrefløjen ville nemlig bevare området som et rekreativt område for Københavnerne. Og da også Venstre og Konservative ændrede kurs og slog til lyd for at undersøge en alternativ placering, blev Frank Jensen tvunget til at skrinlægge planerne.


Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
2020: Søndag den 18. oktober blev der indkaldt til krisemøde i Københavns Borgerrepræsentation, efter at Jyllands-Posten kunnne berette om to nye sager om overborgmesterens grænseoverskridende adfærd over for kvinder. Her fortalte en kvinde blandt andet, at Frank Jensen havde taget hende på låret under en bytur i 2012. Artiklen førte en slipstrøm af nye sager med sig, men på mødet undskyldte Frank Jensen for sagerne og sikrede sig samtidig opbakning til at fortsætte som borgmester. Efterfølgende stillede han sig til rådighed for det fremmødte pressekorps. Allerede dagen efter indkaldte han dog til et nyt pressemøde, hvor han trak sig som både næstformand og overborgmester. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Frank Jensen

Fhv. justits- og forskningsminister og MF (S), fhv. S-næstformand, fhv. overborgmester
cand.oecon. (Aalborg Uni. 1986)

0:000:00