Kommentar af 
Pernille Skipper

Pernille Skipper: Sophie Hæstorps største problem er alt det, hun ikke har gjort

Offentlig snak om udskiftning – anonymt eller ej – har ofte været begyndelsen på enden for toppolitikere. Men Sophie Hæstorp har faktisk en simpel mulighed for at ride stormen af, skriver Pernille Skipper.

Det var direkte pinligt, da Sophie Hæstorp  sidste efterår fejllæste sine samarbejdspartnere så voldsomt, at de til sidst lavede et flertal uden hende, skriver Pernille Skipper.
Det var direkte pinligt, da Sophie Hæstorp  sidste efterår fejllæste sine samarbejdspartnere så voldsomt, at de til sidst lavede et flertal uden hende, skriver Pernille Skipper.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Pernille Skipper
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Den socialdemokratiske overborgmester i København, Sophie Hæstorp Andersen, er kommet overordentligt ringe fra start.

Først mistede hun socialdemokraternes historiske førerposition som det største parti i København og måtte konstituere sig med højrefløjen for at holde på overborgmesterposten. Så blev det første budgetforlig lavet uden om hende, og nu begynder røster i hendes eget bagland at ytre offentlig kritik. Og det er aldrig godt.

Offentlig snak om udskiftning – anonymt eller ej – har alt for ofte været begyndelsen på enden for toppolitikere. Men overborgmesterens redning er formentlig helt simpel: Hun må få noget fra hånden.

Der er ingen tvivl om, at Sophie Hæstorp kom på en hård og muligvis også utaknemmelig opgave, da hun skulle overtage posten som overborgmesterkandidat efter en skandaleramt Frank Jensen, der var en af de første magtfulde mænd, der måtte forlade sin post efter i årevis at have udvist grænseoverskridende adfærd overfor kvinder, heriblandt ansatte i kommunen.

Sophie Hæstorp har både politikken, evnerne og mandaterne til at begynde og få lavet nogle aftaler

Pernille Skipper

Det var en decideret ufed baggrund at blive valgt på, og der har ikke været meget medvind på cykelstien til hende derefter heller.

Men det var direkte pinligt, da hun sidste efterår fejllæste sine samarbejdspartnere så voldsomt, at de til sidst lavede et flertal uden hende, og vi alle måtte se måbende til, mens Konservative, Liberal Alliance og resten af højrefløjen stod arm i arm med Enhedslisten og præsenterede et budgetforlig uden S-overborgmesteren.

LÆS OGSÅ: S-kredsformænd bakker Hæstorp op: "De anonyme kritikere skal ud af busken"

Da det skete, forventede mange (nok inklusive borgerrepræsentationsgruppen selv), at en shitstorm af dimensioner ville ramme Enhedslisten. Det er ikke ligefrem pardans med Ole Birk Olesen, som Line Barfods vælgere forventede, da de stemte på hende. Men den kom aldrig.

Det viser noget helt banalt: Vi københavnere går mere op i indhold end i proces.

Københavnere går op i, om vores by bliver bedre og bedre at cykle i, og om der er boliger, som pædagogerne også kan betale. Vi går op i, om byrummet er trygt at være i, og om vores borgerrepræsentation slås for, at vi kan få mere nærpoliti. Vi går ikke så meget op i, hvem der laver aftaler med hvem.

Læs også

Det er klart, at Sophie Hæstorp er presset på to fronter. Socialdemokraterne har nemlig mistet både vælgere til venstrefløjen, men så sandelig også til Konservative, som har napset en masse af de bilglade borgere i byen – for de findes bestemt også.

Derfor er det helt forståeligt, at hun arbejder efter at favne så bredt som overhovedet muligt. Men spørgsmålet er, om man kan skræve over en skillevej?

Snakken på Rådhuset og i pressen har sådan set været meget klare på, hvorfor både Enhedslisten og højrefløjen blev trætte af hende under budgetforhandlingerne sidste år.

Overborgmesteren reserverede alt for mange penge til sine egne særlige socialdemokratiske projekter og gav ikke plads til andres ønsker, mens hun omvendt var helt og aldeles uklar på, hvor hun ville hen med forhandlingerne.

Ingen kunne lure, om hun ville lave en aftale med den ene eller den anden side, og hendes forhippede forsøg på at lave en bred aftale førte til, at hun slet ikke lavede en aftale.

I København er der noget så særligt som et "rent rødt flertal". Så mere kompliceret er det ikke

Pernille Skipper

Det er nok hendes største problem. Alt det, hun ikke har gjort i forsøget på at favne bredt og undgå at vælge side. Men det er til gengæld også til at rette op på. Sophie Hæstorp har både politikken, evnerne og mandaterne til at gøre noget ved det og begynde at få lavet nogle aftaler.

I København er der nemlig noget så særligt som et "rent rødt flertal" bestående kun af Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten. Det burde kunne betyde, at der ikke bare bliver bygget flere cykelstier, men også at der kommer skub i de billige boliger, bliver flere grønne områder og at de rigtig mange børn får endnu bedre institutioner og børneliv.

Rækken af de tre partiers overlappende valgløfter er virkelig lang. Så mere kompliceret er det ikke.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sophie Hæstorp Andersen

Overborgmester (S), Københavns Kommune
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2006)

Frank Jensen

Fhv. justits- og forskningsminister og MF (S), fhv. S-næstformand, fhv. overborgmester
cand.oecon. (Aalborg Uni. 1986)

Line Barfod

Teknik- og miljøborgmester (EL), Københavns Kommune
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00