Kommentar af 
Sune Steffen Hansen

Tidligere S-rådgiver: Unge, veluddannede vælgere truer klassiske S-bastioner i Hovedstaden

I Socialdemokratiet er den københavnske vestegn et vigtigt symbol på den socialdemokratiske appel til de brede lønmodtagergrupper. Men ligesom i København begynder vælgerhovedpinen også at tage til i partiets højborge, skriver Sune Steffen Hansen.

Med kommunalvalget i november sidste år oplevede flere socialdemokratiske vestegnsborgmestre det samme fænomen, som deres kollegaer i Københavns Kommune, skriver Sune Steffen Hansen.
Med kommunalvalget i november sidste år oplevede flere socialdemokratiske vestegnsborgmestre det samme fænomen, som deres kollegaer i Københavns Kommune, skriver Sune Steffen Hansen.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Sune Steffen Hansen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Socialdemokraterne har en hovedpine med storbyerne. 

Ved det sidste folketingsvalg i 2019 tabte Socialdemokratiet 15.000 vælgere i København på trods af, at der i samme periode faktisk var kommet 20.000 flere vælgere til byen. Tendensen kunne ligeledes spores i Aarhus og Odense (dog ikke i Aalborg hvor S-formand Mette Frederiksen for første gang stillede op).

Nu står vi på tærsklen til et nyt folketingsvalg 1. november, og det store spørgsmål er derfor, hvad der denne gang sker på valgdagen.

Den seneste måling her i Altinget spår ganske vist Socialdemokratiet en mandatmæssig fremgang i storbyerne, men noget kan alligevel tyde på, at storbyerne i disse år er på en rejse væk fra Socialdemokratiet.

I hvert fald, hvis vi ser over en længere periode.

I stærk modsætning til i dag har byerne historisk siddet på en stor del af produktionsarbejdspladserne. Det skabte grundlaget for en stærk, urban arbejderbevægelse, som igen har fodret ind til et stærkt Socialdemokrati i disse områder. Det udgangspunkt er dog med serviceøkonomiens fremgang under forandring, og i særdeleshed når det kommer til hovedstadsområdet.

Storbyvælgerne bliver yngre og bedre uddannede. Det udfordrer et socialdemokrati, der primært henter sin støtte fra ældre vælgere og personer med kortere uddannelser

Sune Steffen Hansen
Partner i Rud Pedersen, podcast og tidl. rådgiver for Socialdemokratiet

Lad os for eksempel se på Københavns Kommune. Ifølge Danmarks Statistik er antallet af personer inden for kategorien bachelor, lang videregående uddannelse, ph.d. steget med næsten 70.000 i København i perioden 2011-2021. Alt imens er den traditionelle socialdemokratiske vælgerbase af ufaglærte og faglærte svundet med mere end 20.000 personer i samme periode.

I takt med den moderne form for urbanisering ændres befolkningssammensætningen langsomt, og deri ligger det grundlæggende socialdemokratiske problem i storbyerne. For storbyvælgerne bliver yngre og bedre uddannede. Det udfordrer et socialdemokrati, der primært henter sin støtte fra ældre vælgere og personer med kortere uddannelser.

I mit arbejde med vælgerdata forsøger jeg at belyse, hvordan forskellige grupper i samfundet forventes at stemme samt deres bevæggrunde herfor. I gruppen af både unge og personer med lange uddannelser kan der ofte udledes et værdisæt, som bygger på antiautoritær tænkning, øget tolerance hos den enkelte og internationalt udsyn.

Ofte kommer dette også mere konkret til udtryk i synet på emner som klima, miljø, udlændinge, køn og diversitet, hvor gruppen af unge og personer med lange uddannelser ofte placerer sig på en blødere linje. Det betyder også, at Socialdemokratiet med sin aktuelle politik ligger lidt skævt i forhold til disse grupper.

Hos Socialdemokratiet har man ikke nødvendigvis ligget søvnløs om natten, blot fordi man havde problemer med de akademiske vælgere. Større har gruppen trods alt ikke været, og skulle en by som København falde, havde man stadig de gamle S-bastioner på den københavnske vestegn – og de er vigtige.

For mange i Socialdemokratiet er den københavnske vestegn vigtig som symbol på den socialdemokratiske appel til de brede lønmodtagergrupper. Men udfordringerne begynder også at tage til for Socialdemokratiet på disse kanter.

Det betyder også, at mange omegns-socialdemokrater kan lide under samme skæbne som den københavnske overborgmester gjorde i november sidste år

Sune Steffen Hansen
Partner i Rud Pedersen, podcast og tidl. rådgiver for Socialdemokratiet

Med kommunalvalget i november sidste år oplevede flere socialdemokratiske vestegnsborgmestre det samme fænomen, som deres kollegaer i Københavns Kommune. Flere af dem høstede en vælgerlussing. I S-højborge som Gladsaxe, Herlev, Albertslund, Ballerup, Rødovre og Ishøj gik partiet for eksempel tilbage.

Særlige forhold har ganske vist spillet ind enkelte steder (som i Ishøj), men i det store hele følger det en underliggende strukturel trend, som vi også ser i de andre storbyer, nemlig at Socialdemokratiets tilslutning langsomt falder i takt med, at uddannelsesniveauet stiger.

Det er naturligvis nærliggende at tænke, at der også er en statsminister-effekt, som slår igennem. Det vil sige, at regeringslederen og regeringens popularitet kan have indflydelse på lokalvalgene.

Det kan naturligvis ikke udelukkes, at dette rationale har gjort sig gældende for flere vælgere – ikke mindst regeringens hårde retorik over for storbyerne kan have været en udløsende faktor for mange.

Men ifølge forskningen er vælgerne i stand til at sondre mellem nationale og lokale valg. Derfor er det næppe hele forklaringen. Tilbagegangen skal formentligt læses ind i den udfordring, som Socialdemokratiet i København også har oplevet.

Det høje uddannelsesniveau – og de dertil høje lønninger – i Hovedstaden har over mange år skubbet boligpriserne i vejret. Det betyder også, at flere kommuner uden for København har oplevet en stigning i tilflyttere over de senere år.

Mange af disse "nye borgere" i kommunerne har en anden uddannelsesprofil end de traditionelle borgere på vestegnen. Det medfører en demografisk forskydning mellem forskellige grupper i kommunerne, hvilket på sigt kan påvirke tilslutningen til de forskellige partier i de pågældende kommuner. Lyder det bekendt? Ja, for det er samme udvikling, som er beskrevet i forhold til København.

Læs også

Lad os se på nogle tal fra de seks førnævnte vestegnskommuner. De sidste ti år er antallet af personer i alderen 20-69 år, som enten har en ufaglært eller faglært baggrund, faldet med mere end 11.000.

I samme periode er personer med enten en mellemlang uddannelse, bachelor eller lang videregående uddannelse (i samme aldersgruppe) omvendt steget med mere end 14.000 personer i disse kommuner. Med den udvikling vil de to uddannelsesgrupper nærme sig hinanden størrelsesmæssigt over de næste år.

Det er udtryk for en langsom ændring i styrkeforholdet mellem forskellige vælgergrupper på Vestegnen, og ligesom i København skiftes den traditionelle socialdemokratiske vælgerbase ud med nye vælgere, der er kendetegnet af andre værdier.

Lidt karikeret fremsat erstattes Erhard Jacobsens middelklasse-arbejder med Volvo, villa og vovse af den kreative klasse de kommende år. Det betyder også, at mange omegns-socialdemokrater kan lide under samme skæbne som den københavnske overborgmester gjorde i november sidste år. Man går fra alt-dominerende til at blive det andet største parti.

Det bliver i hvert fald spændende at følge kampen om den københavnske vestegn de kommende år.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Sune Steffen Hansen

Partner, Rud Pedersen, podcastvært, Pollster, vælger-analytiker, fhv. rådgiver, Socialdemokratiet
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00