Debat

Enhedslisten: Der er behov for at tænke e-sport mere ind i det forenings- og idrætslivet

Det er vigtigt, at hovedvægten i en revideret e-sportsstrategi ligger, hvor størstedelen af de unge er: I foreningerne, på uddannelsesinstitutionerne og i fællesskaberne med deres venner både fysisk og online, skriver Søren Bo Søndergaard og Christian Juhl.

Vi skal prøve at finde en helhedsorienteret tilgang, som tager højde for e-sportens muligheder og potentiale både inden for uddannelse, sundhed og fritid, skriver Søren Bo Søndergaard og Christian Juhl.
Vi skal prøve at finde en helhedsorienteret tilgang, som tager højde for e-sportens muligheder og potentiale både inden for uddannelse, sundhed og fritid, skriver Søren Bo Søndergaard og Christian Juhl.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Christian Juhl
Søren Bo Søndergaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

E-sport er i vækst og flere og flere tager aktivt del i e-sporten i foreningerne rundt omkring i landet. Som en af de eneste sportsgrene steg medlemstallet i e-sportsforeningerne under coronanedlukningen.

Udviklingen går hurtigt, og der er derfor behov for at tænke e-sport mere ind i det forenings- og idrætsliv, som skaber fællesskaber.

Overordnet finder Enhedslisten det vigtigt, at der i højere grad kommer fokus på børn og unges sikkerhed, når de spiller, og at der kommer mere fokus på positive fællesskaber, som kan styrke inklusionen af flere børn og unge. Derudover skal vi have særligt fokus på at inddrage piger og kvinder i e-sportsforeningerne, og som samfund anerkende og inddrage e-sporten mere.

Der er et kæmpe potentiale i e-sport. Børn og unge, som tidligere har haft svært ved at finde en plads i det traditionelle foreningsliv, bliver rummet og en aktiv del af et fællesskab. Det er vigtigt, at disse erfaringer tages med i arbejdet med Foreningsdanmark i de kommende år.

Uddannelse, sundhed og fritid

Dog er der en klar forskel i, om det er drenge eller piger, når e-sportsudøvere deltager i foreningslivet og i forpligtende fællesskaber. Ifølge DGI er det kun hvert tyvende medlem i e-sportsforeningerne, som er piger eller kvinder på trods af, at forskellen mellem hvor meget piger og drenge spiller, er markant mindre.

Det er centralt for Enhedslisten, at vi som samfund bliver klogere på, hvordan vi sikrer, at flere børn og unge får et positivt foreningsfællesskab.

Søren Bo Søndergaard (EL) og Christian Juhl (EL)
Medlemmer af Folketingets Kulturudvalg

Hvis målet om at flere børn og unge bliver en del af et forpligtende positivt fællesskab skal nås, så er vi nødt til at arbejde særskilt med at sikre, at kvinder og piger også inddrages i det organiserede e-sportsmiljø.

Det er vigtigt at sikre ordentlige forhold og sikkerhed for de unge, når de spiller, eftersom mange spil har klart kommercielt sigte og stærke incitamentsstrukturer indbygget. Dette kan medføre, at børn og unge bruger tusindvis af kroner på at fremme deres muligheder i spillene. Enhedslisten mener, at det er vigtigt, at vi grundigt får undersøgt disse sider af e-sporten.

Samfundet skal omstilles til en hverdag, hvor store dele af børn og unge spiller e-sport. Det har nemlig også betydning for det liv, der leves, både i uddannelsessektoren og i fritiden.

Derfor er det forståeligt, at der har været tale om at revidere e-sportsstrategien. For vi skal prøve at finde en helhedsorienteret tilgang, som tager højde for e-sportens muligheder og potentiale både inden for uddannelse, sundhed og fritid.

Et positivt foreningsfællesskab

Derudover skal vi også kigge nærmere på, hvordan vi kan imødegå de eventuelle negative konsekvenser, der også kan være ved denne store digitale tilgang til e-sport for undervisning, fritid og fællesskaber.

Temadebat

Hvordan bør fremtiden se ud for e-sport?
E-sport har gennem de seneste år oplevet heftig vækst i Danmark, og det er for mange unge en mulighed for at blive en del af foreningsfællesskaber i det danske foreningsliv. Samtidig rummer e-sporten ifølge kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) "en række udfordringer".

I anledning af den aktuelle debat, som finder sted på Christiansborg, spørger Altinget Idræt, hvordan politikere og interessenter ser fremtiden for e-sport i Danmark.

Skal der gøres mere for at styrke e-sportens organisering, talentarbejde og foreningsfællesskaber? Eller bør der indføres mere regulering af de store udenlandske virksomheder, som tjener penge på at tilbyde spil til børn og unge?

Om temadebatter:
Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Disse negative konsekvenser kan blive forstærket, hvis ikke vi formår at skabe en helhedsorienteret tilgang til e-sporten, men alene ser den som en fritidsaktivitet børn og unge dyrker efter skole.

E-sport kan også være en professionel sportsgren. Men for Enhedslisten er det vigtigt, at hovedvægten i en revideret e-sportsstrategi og fokusset i arbejdet med e-sport ligger, hvor størstedelen af de unge er. Nemlig i foreningerne, på uddannelsesinstitutionerne og i fællesskaberne med deres venner både fysisk og online. E-sport er og bliver en del af flere og flere danskeres liv.

Derfor er det centralt for Enhedslisten, at vi som samfund bliver klogere på, hvordan vi sikrer, at flere børn og unge får et positivt foreningsfællesskab og ikke bare, hvordan de kan tjene penge på sporten.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Bo Søndergaard

MF (EL), fhv. MEP, Folkebevægelsen mod EU
HF (Gentofte Statsskole 1974), svejser og skibsbygger (Lærlingeskolen på B&W Skibsværft 1975)

Christian Juhl

Fhv. MF (EL) 2011-22
lærer (Læreruddannelsen i Silkeborg 1979)

0:000:00