18 kommuner i front for udkantskampen

FORKANT: 18 kommuner er udvalgt til at afprøve nye veje til udvikling i yderområderne i et samarbejde mellem Boligministeriet, Realdania, Naturstyrelsen og KL. Boligminister Carsten Hansen (S) håber, projektet vil danne skole.

Tusindvis af danskere flytter i disse år fra småbyerne i landområderne til større byer som København, Aarhus og Odense. 

Det er et problem for mange udkantskommuner, og derfor har Realdania sammen med Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, KL og Naturstyrelsen nu igangsat et projekt, ”Yderområder på forkant”, hvor 18 kommuner skal prøve at komme på forkant med udviklingen.

Der er afsat 30 millioner kroner til projektet. Og målet er blandt andet, at kommunerne skal lave lokale strategiske planer, som er skræddersyede til den enkelte kommune.

”Vi bliver nødt til at tænke på nogle nye måder for at løse det her. Vi er nødt til at lægge en strategi for den enkelte kommune. One size doesn't fit all. Det er den vigtigste lære i yderområderne,” siger Jesper Nygård, administrerende direktør i Realdania.

Gør en forskel
Minister for By, Bolig og Landdistrikter, Carsten Hansen (S), er glad for projektet.

”Kommunerne har fået en erkendelse af, at der nok ikke kommer en stor virksomhed som Grundfos og åbner alle steder. Mange er allerede begyndt at kigge sig om efter alternativer,” siger Carsten Hansen.

Carsten Hansen mener, at det er en stor og svær opgave, der venter mange af kommunerne. Men samtidig peger han på, at ministeriet tidligere har fået lavet en analyse, der viste, at det ikke nytter noget at lade stå til.

”Hvis man ikke gør noget, så er det også et valg. Og vi kan jo se i for eksempel Odsherred Kommune, at man kan gøre noget og vende udviklingen,” siger Carsten Hansen, og henviser til, at den vestsjællandske kommune, som har kæmpet med dårlig økonomi og har været sat under administration, sidste år havde en positiv befolkningsudvikling for første gang i en årrække.

Ministeren mener, at den udvikling blandt andet kan tilskrives en bevidst indsats og planlægning. Derfor mener Carsten Hansen, at det nye projekt er et ekstra godt tilbud til kommunerne.

”Nu er der nogle muligheder for at lave nogle langsigtede handlingsplaner sammen med Realdania. Jeg har en forventning om, at det her kan være med til at danne skole,” siger Carsten Hansen.

Læs hele artiklen på Altinget: by og bolig. Kræver abonnement.

,

Forrige artikel Skærpet regulering kan ramme lønmodtagere på pengepungen Skærpet regulering kan ramme lønmodtagere på pengepungen Næste artikel I Norge skal man også passe på pengene I Norge skal man også passe på pengene