Offentligt ansatte kræver deres del af opsvinget

LØN: Når nationalbankdirektøren vurderer, at der er råd til lønstigninger, så skal det komme os til gode, mener de offentligt ansatte.

De offentligt ansatte skal have deres del af opsvinget, siger topforhandlere som Anders Bondo Christensen (tv.), der her ses sammen med FOA-formand Dennis Kristensen (arkivfoto).
De offentligt ansatte skal have deres del af opsvinget, siger topforhandlere som Anders Bondo Christensen (tv.), der her ses sammen med FOA-formand Dennis Kristensen (arkivfoto).Foto: Torkil Adsersen/Scanpix
Lasse Lange

Der skal penge på bordet. Og der skal flere, end der plejer.

Det er det helt klare signal fra de offentligt ansattes chefforhandlere, Anders Bondo Christensen og Flemming Vinther, forud for næste års overenskomstforhandlinger på det offentlige område.

“De offentligt ansatte har i den grad bidraget til, at det går bedre med samfundsøkonomien. Det skal afspejle sig ved forhandlingsbordet,” siger Flemming Vinther, der som formand for CFU er chefforhandler for de statsansatte.

Hans melding kommer, efter at nationalbankdirektør Lars Rohde forleden udtalte, at der er plads i økonomien til større lønstigninger i de kommende år. Og netop den udtalelse styrker de offentlige ansattes sag, mener Anders Bondo Christensen, der forhandler på vegne af de regionalt og kommunalt ansatte.

Der er klart, at nationalbankdirektørens melding præger både mine og medlemmernes forventninger.

Anders Bondo Christensen
Topforhandler for kommunalt og regionalt ansatte

“Der er klart, at nationalbankdirektørens melding præger både mine og medlemmernes forventninger,” siger Anders Bondo Christensen, der som formand for Forhandlingsfællesskabet er chefforhandler for ansatte i kommuner og regioner.

Grønthøsteren
I årene efter finanskrisen har de offentligt ansatte måttet tage til takke med beskedne lønstigninger, samtidig med at de er blevet mødt med løbende effektiviseringskrav.

I staten huserer den såkaldte grønthøster, som indebærer, at der på stort sele hele det statslige område skal barberes to procent af budgettet hvert eneste år. Det øger presset på medarbejderne og er endnu en grund til, at staten nu må levere ved de offentlige overenskomstforhandlingers centrale lønforhandlingsbord, mener de statsansattes topforhandler, Flemming Vinther.

“Alle de mange penge, som staten bare tager og smider i den store kasse, de bliver løbet ind af offentligt ansatte, der løber hurtigere og hurtigere og hurtigere. Hold kæft, der bliver løbet stærkt derude,” siger Flemming Vinther.

“Når vores medlemmer skal løbe så stærkt for at forbedre samfundsøkonomien, så skal det kunne ses ved forhandlingsbordet.”

Intet kommunalt lønkalas
Michael Ziegler (K) er som formand for KL’s Løn- og Personaleudvalg kommunernes chefforhandler. Han mener ikke, at kommunerne har råd til at give store lønstigninger.

“Jeg ser ikke lige en lønfest for mig i kommunerne. De kommunale budgetter er pressede, så jeg har svært ved at se, at vi i kommunerne skulle kunne få råd til ret store lønstigninger, medmindre vi går ud og fyrer medarbejdere, og det ville ikke give ret meget mening,” siger Michael Ziegler.

“Desuden er det jo ikke det offentlige, der skal slå takten an, når det kommer til løn. Det vil ikke være bæredygtigt, hvis vi løber foran,” tilføjer han.

Det har mandag ikke været muligt at få en kommentar fra innovationsminister Sophie Løhde (V), der forhandler på vegne af staten.

Læs hele artiklen på Altinget: arbejdsmarked (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Bondo Christensen

Fhv. formand, Danmarks Lærerforening
lærer (Skårup Seminarium 1982), journalist (Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, 2023)

Flemming Vinther

Forhandlingschef, BUPL
soldat, zoneterapeut og butiksassistent

Michael Ziegler

Borgmester (K), Høje Taastrup Kommune, næstformand, Konservative, formand, KL’s Løn- og Personaleudvalg
cand.polyt. (DTH 1992)

0:000:00