Ugens embedsmand: Som forvaltningsdirektør styrer Jakob Krogh en stor bredde af fagligheder

MØD EMBEDSVÆRKET: Direktør for Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i København Kommunes Jakob Krogh har både erfaring fra det statslige og kommunale embedsværk. "På mange stræk er det næsten det samme. På andre er det som to solsystemer milevidt fra hinanden."

Hvilken opgave tager mest af din tid i øjeblikket?
Lige nu fylder håndtering af covid-19 helt klart det meste af tiden. Heldigvis lidt mindre end i det meget hektiske og uforudsigelige forår. Men covid-19 trækker stadig rigtigt mange ledelseskræfter og opmærksomhed, og der bliver trukket store veksler på mange af forvaltningens 10.000 medarbejdere og ledere.

Hvad er den største forskel på at være embedsmand i det kommunale og det statslige system?
På mange stræk er det næsten det samme. På andre er det som to solsystemer milevidt fra hinanden. Pulsen er anderledes. Den nationale mediemølle, som præger meget af det statslige systems arbejdsvilkår, fylder mindre, men er ikke helt fraværende i Københavns Kommune. Modsat er der et større pres på, fordi man skal have en kæmpe driftsorganisation til at fungere dag ud og dag ind. Der er en betydelig men passende og velanbragt opmærksomhed og interesse fra borgere, medier og politikere. En anden forskel er bredden af fagligheder, der skal ledes i min nuværende forvaltning. Her har vi både sundhedsprofessionelle, omsorgspersonale, akademikere, arkitekter og tekniske medarbejdere. I et departement leder man en mere ensartet faglighed.

Hvis du tænker tilbage på dit første job i embedsværket, hvad overraskede dig så mest ved den verden?
Nu var jeg tyvstartet lidt i et studenterjob i Forsvarsministeriet, så jeg var en smule forberedt. Men omfanget af dygtighed, flid og professionalisme var en øjenåbner - selv for én der gennem historiestudierne havde beskæftiget sig med embedsværkets historie og bureaukratiets udvikling og arbejdsgange. Min første chef i Beredskabsstyrelsen lærte mig på mesterlæreagtig vis vigtigheden af grundighed og omhu i sagsbehandlingen samt præcision og korrekthed i sproget. Det har jeg nydt godt af lige siden.

Login