Se listen: Disse borgmestre siger vi farvel til

Kommunalvalget betyder et farvel til 36 af landets borgmestre. Af dem er 25 ikke blevet genvalgt, mens 11 allerede inden valget meddelte, at de ikke agtede at genopstille. Få det samlede overblik her.

Simon Aggensen (K) formåede ikke at beholde magten i den konservative højborg Frederiksberg. Fra nytår hedder Frederiksbergs borgmester Michael Vindfeldt, og han er socialdemokrat.
Simon Aggensen (K) formåede ikke at beholde magten i den konservative højborg Frederiksberg. Fra nytår hedder Frederiksbergs borgmester Michael Vindfeldt, og han er socialdemokrat.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Katrine Falk LønstrupLaura Bejder JensenThor Stefansson Hiis

Stemmerne er talt op efter kommunalvalget, og langt de fleste kommuner har konstitueret sig på ny.

Det betyder, at der er en række borgmestre, der ikke længere skal stå i spidsen i landets kommuner efter 1. januar.

Få hele overblikket her.

Borgmestre, der ikke blev genvalgt 

I 24 af landets kommuner har kommunalvalget udløst et magtskifte i borgmesterkontorerne. Se, hvilke borgmestre der valgte at genopstille, men måtte se sig slået af modkandidaterne. 

Thomas Thors (S), Bornholm

På solskinsøen Bornholm stod det tidligt klart, at der nok skulle være kamp om borgmesterposten, efter den populære socialdemokrat Winni Grosbøll for et år siden overleverede borgmesterkæderne til partifællen Thomas Thors for selv at blive direktør i Friluftsrådet. Det blev imidlertid en kort borgmesterperiode for Thors, da han på valgnatten måtte indse, at Socialdemokratiet blev halveret fra otte til fire mandater. Enhedslisten stormede frem og fik næsten en fjerdedel af stemmerne, men i sidste ende kunne den konservative spidskandidat, Jacob Trøst, kalde sig ny borgmester på Bornholm efter at have konstitueret sig med Dansk Folkeparti og Enhedslisten. Thomas Thors fik 756 personlige stemmer - altså 3,2 procent af stemmer på Bornholm.

Helle Barth (V), Dragør Kommune

Efter næsten en uges forhandlinger kunne et flertal bestående af Konservative, Venstre og Socialdemokratiet pege på Konservatives kandidat Kenneth Gøtterup. Det betyder, at den siddende borgmester Helle Barth (V) må forlade posten efter kun syv måneder. I starten af juni overtog hun nemlig borgmesterkæderne fra Eik Dahl Bistrup (V).

Kasten Søndergaard (V), Egedal Kommune

På valgnatten lignede det, at den siddende borgmester Karsten Søndergaard (V) kunne få fire år mere i borgmesterkontorerne. I weekenden trak Socialdemokratiet dog deres støtte til konservative for i stedet at samle et nyt flertal bag deres egen kandidat Vicky Holst Rasmussen (S). Karsten Søndergaard må derfor takke af efter fire år som borgmester i Egedal Kommune.

Nils Borring (S), Favrskov Kommune

Socialdemokraten Nils Borring, der har været borgmester i de seneste tre perioder, sad længe med ved forhandlingsbordet, men måtte i sidste ende afgive borgmesterposten i Favrskov Kommune til Konservatives Lars Storgaard. Konservative indgik en konstitueringsaftale med de borgerlige partier i byrådet, Venstre, DF og Nye Borgerlige - og Socialdemokratiet endte således uden for indflydelse. Nils Borring fik i alt 4.722 personlige stemmer, hvilket svarer til 17,7 procent af stemmerne i Farvskov.

Simon Aggesen (K), Frederiksberg

På Frederiksberg var der lagt op til et af valgets helt store dramaer, da Simon Aggesen skulle forsvare nøglerne til den konservative bastion gennem 112 år. Simon Aggesen overtog posten som borgmester halvvejs gennem Jørgen Glenthøjs tredje borgmesterperiode. Dermed var det første gang, Aggesen skulle til valg som borgmesterkandidat på Frederiksberg. Ved seneste kommunalvalg blev det en historisk kneben sejr til Konservative, som vandt valget og borgmesterposten med kun 168 stemmer til den røde blok. Så godt gik det ikke denne gang. Selvom Simon Aggesen og de konservative gik frem - og Aggesen selv hentede 5.436 personlige stemmer (8,9 procent af stemmerne på Frederiksberg) - så gik den blå blok samlet tilbage, og sent natten til onsdag måtte Aggesen sande, at valget var tabt, og den rød-grønne opposition vandt flertallet af Frederiksberg-borgernes stemmer. For første gang nogensinde er borgmesteren på Frederiksberg ikke af konservativ skikkelse. Han er derimod socialdemokratisk og hedder Michael Vindfeldt.

John Schmidt Andersen (V), Frederikssund

Frederikssund Kommune skifter farve fra blå til rød, og dermed må venstremanden John Schmidt Andersen aflevere borgmesteransvaret til Tina Tving Stauning fra Socialdemokratiet. John Schmidt Andersen har siden valget i 2013 været borgmester i Frederikssund Kommune, men et utroligt tæt valgresultat og en mindre tilbagegang til de blå partier var nok til at få pilen til at pege på den røde blok, som sent på valgnatten indgik en bred konstituering med Socialdemokratiet, SF, Radikale, Enhedslisten og Fjordlandslisten. John Schmidt Andersen hentede selv 6,2 procent af stemmerne i Frederikssund Kommune.

Anders Gerner Frost (Nyt Gribskov), Gribskov

Det blev ikke til genvalg for en af landets kun to lokallisteborgmestre, Anders Gerner Frost. Han blev i valget 2017 valgt som borgmester for partiet Nyt Gribskov, men en tilbagegang på to mandater og et strålende valg til Konservative, som går fra to til seks mandater, var nok til at få borgmesterkæden til at skifte ejermand. Det blev dog ikke de konservatives kandidat, Trine Egetved, men derimod Venstres Bent Hansen, der fra årsskiftet kan kalde sig borgmester. Der blev nemlig indgået en konstitueringsaftale på tværs af samtlige valgforbund, hvor også Nyt Gribskov og Anders Gerner Frost var med. Han er blevet valg som 1. viceborgmester. Foruden Nyt Gribskov og Venstre er også SF, Socialdemokratiet, Radikale og Enhedslisten med i konstitueringen. Anders Gerner Frost til 5,9 procent af stemmerne i Gribskov - mere konkret 1.362 stemmer.

John Brædder (Guldborgsundlisten), Guldborgsund

Bykongen John Brædder fra Guldborgsundlisten mister borgmesterposten i Guldborgsund efter at have siddet med magten siden valget i 2009. Med en tilbagegang på over ti procentpoint og en fremgang til Socialdemokratiet på over otte blev det altså sidste borgmesterperiode for den erfarne herre for denne gang. Simon Hansen fra Socialdemokratiet overtager borgmesterposten og Dansk Folkepartis René Christensen bliver viceborgmester efter at have fundet et flertal sammen med Enhedslisten og SF. John Brædder fik 3.370 personlige stemmer, hvilket svarer til 10,2 procent af stemmerne i Guldborgsund.

Kasper Glyngø (S), Hedensted

På trods af et bedre valgresultat end ved valget i 2017 må den socialdemokratiske borgmester i Hedensted, Kasper Glyngø, gå af som borgmester efter blot en enkelt periode for bordenden. For selvom Venstre går tilbage, og Socialdemokratiet går frem, så bliver det altså venstremanden Ole Vind, der ved årsskiftet indtager borgmesterkontoret i kommunen. Efter langstrakte forhandlinger på valgnatten måtte Kasper Glyngø kapitulere og se sig slået af Ole Vind, der sammen med Nye Borgerlige, Dansk Folkeparti og Konservative kan mønstre et flertal i det nye byråd. Kasper Glyngø fik 2,789 personlige stemmer, hvilket svarer til 11 procent af stemmerne i Hedensted Kommune.

Arne Boelt (S), Hjørring

Efter 12 år som borgmester i Hjørring Kommune er det slut for Socialdemokratiets Arne Boelt, der samme med sit parti led et stort nederlag ved valget. Det bliver i stedet Søren Smalbro fra Venstre, der fra årsskiftet kan kalde sig for borgmester. Arne Boelt havde på forhånd meddelt, at den kommende valgperiode ville blive den sidste for hans vedkommende - og de sidste fire år bliver altså nu som menigt byrådsmedlem i stedet for som borgmester. Selvom Arne Boelt må sige farvel til borgmesterposten, blev han med sine 628 personlige stemmer (17,2 procent) stadig den kandidat, der fik flest stemmer i Hjørring Kommune.

Helle Adelborg (S), Hvidovre

For første gang i næsten 100 år er borgmesteren i Hvidovre ikke socialdemokrat. Helle Adelborg, som har siddet som borgmester de seneste ni år, må nemlig se sig slået af SF, der med en bred aftale får Anders Wolf Andresen som borgmester. Selvom Helle Adelborg, der fik 3.121 personlige stemmer (12,8 procent), og Socialdemokratiet høstede flotte stemmetal, måtte hun se sig væltet, da en aftale over midten med både Enhedslisten, SF, Konservative, Hvidovrelisten og Venstre pegede på SF’eren. Konservatives Søren Riis Trebbien bliver viceborgmester efter et flot valg, der sikrede ham og hans partifæller yderligere to stole i byrådssalen i Hvidovre.

Ole Bjørstorp (Ishøjlisten), Ishøj

Efter 20 år skal Ishøj have en ny borgmester. Den erfarne kommunalveteran Ole Bjørstorp er færdig som borgmester efter en tumultarisk tid, som blandt andet bød på et brud med Socialdemokratiet og oprettelsen af hans egen Ishøjsliste. Et genvalg som borgmester blev det dog ikke til, og Ole Bjørstorp må tage sig til takke med at være blevet valgt fem gange som borgmester i Ishøj. I februar i år brød Bjørstorp med Socialdemokratiet og med nattens resultat og socialdemokraten Merete Amdisens ni mandater sætter Socialdemokratiet sig igen i borgmesterstolen fra 1. januar 2022. Ole Bjørstorp fik 560 personlige stemmer, hvilket svarer til 5,7 procent af stemmerne i Ishøj Kommune. 

Carsten Rasmussen (S), Lejre

Efter 12 års rødt styre skrifter magten i Lejre. Carsten Rasmussen, der har siddet i kommunalbestyrelsen siden 1990 i først den nu nedlagte Bramsnæs Kommune, hvor han også var borgmester fra 1994-2002, og siden i Lejre, har været borgmester i Lejre siden 2016, og Socialdemokratiet har i 12 år siddet på magten med blandt andet Konservatives støtte. Men de er nu skiftet til et borgerligt flertal og peger sammen med Dansk Folkeparti på Venstres Tina Mandrup, der med et flot valgresultat er kommunens klart største parti. Også Grethe Saabyes konservative gruppe går frem, og hun bliver selv viceborgmester i kommunen. Carsten Rasmussen fik 1.201 personlige stemmer, hvilket svarer til 7,4 procent af stemmerne i Lejre.

Jan Petersen (S), Norddjurs Kommune

Også i Norddjurs Kommune skifter magten, hvor Socialdemokratiets Jan Petersen må forlade borgmesterposten efter 12 år. Der blev forhandlet det meste af natten, men i sidste ende blev det Kasper Bjerregaard fra Venstre, der kunne kalde sig borgmester med opbakning fra Konservative, Liberal Alliance, DF og Nye Borgerlige. Jan Petersen fik i alt 1.619 personlige stemmer.

Uffe Jensen (V), Odder

Et rødt flertal giver Odder en ny borgmester, og det blev dermed ikke til en runde tre for den siddende borgmester, Uffe Jensen. Med en tilbagegang på 7,4 procentpoint måtte Uffe Jensen således sande, at det ikke blev til endnu fire år som borgmester i Odder Kommune. Det bliver i stedet Socialdemokratiets Lone Jakobi, der med støtte fra SF, Enhedslisten og Radikale bliver borgmester i Odder efter årsskiftet. Uffe Jensen fik 2.265 personlige stemmer - 16,8 procent af stemmerne i Odder Kommune.

Leon Sebbelin (R), Rebild

Selvom Leon Sebbelin gik så langt som til at bruge et kosteskab som forhandlingslokale, kunne han ikke overtale de andre byrødder til igen at pege på ham som borgmester i Rebild Kommune. Efter to perioder som borgmester må han takke af fra posten og overlade borgmesteransvaret til Venstres Jesper Greth, som med opbakning fra Konservative og Radikale tiltræder som borgmester ved årsskiftet. Radikales Leon Sebbelin fik 5,7 procent af stemmerne - i alt 997 - i Rebild Kommune.

Jens Ive (V), Rudersdal

I Rudersdal Kommune bliver det for første gang, siden kommunen blev oprettet i 2007 ikke en Venstrekandidat, der skal sidde for bordenden til byrådsmøderne de næste fire år. Jens Ive, der siden 2012 har været borgmester i Rudersdal, må se sig slået af Konservative, der med et kanonvalg mere end fordobler sine pladser i byrådet og overtager borgmesterposten med kandidaten Ann Sofie Orth. Næsten hver tredje stemme gik til Konservative, som fandt de resterende mandater hos SF, Lokallisten og Radikale. Jens Ive fik selv 6,2 procent af stemmerne - i alt 1.992 - i Rudersdal.

Marcel Meijer (S), Samsø

Et helt utroligt tæt løb faldt ud til de røde partiers fordel, da stemmerne på Samsø blev talt op. Kun 17 stemmer adskilte de to blokke - og med et rødt flertal lignede det et genvalg til den socialdemokratiske borgmester, Marcel Meijer. Men sådan gik det ikke. Et stort drama udspillede sig i aftenens løb, og pludselig rakte SF’s kandidat, Ulla Holm, ud efter borgmesterposten. Det fik Marcel Meijer til at dreje om på hælene og pege på Venstres kandidat, Søren Weise, og selv tage viceborgmesterposten. Dermed efterlod de to partier SF og Konservative uden nogle centrale poster, selvom både Socialdemokratiet og Venstre gik til valg på et bredt samarbejde. Næsten hver femte stemme på Samsø gik til Marcel Meijer, hvilket løb op i 491 personlige stemmer.

Steen Vindum (V), Silkeborg

Den mangeårige borgmester Steen Vindum måtte sent tirsdag nat se sig slåe efter at have siddet som borgmester siden valget i 2013. Dermed skifter magten i Silkeborg fra Venstre til Socialdemokratiet, da det blev Helle Gade, der til sidst løb med de Radikales gunst. Det stod klart allerede tidligt på aftenen, at Radikales to mandater kunne være afgørende for de to store partier, hvis de ønskede at gå hjem med borgmesterposten. Og det blev i sidste ende Helle Gade der løb med det længste strå og fik de Radikales to mandater med i konstitueringsaftalen. Radikales Johan Brødsgaard er valgt som viceborgmester. Steen Vindum fik selv 8,1 procent af stemmerne - i alt 4.428 personlige stemmer blev det til.

John Dyrby Paulsen (S), Slagelse

Ved kommunalvalget i 2017 erobrede John Dyrby Paulsen (S) magten i Slagelse gennem en bemærkelsesværdig konstituering med Liberal Alliances Villum Christensen. Manøvren gik dog ikke igen i år, og derfor skifter borgmesterkæden skuldre. Knud Vincents fra Venstre overtager til nytår borgmesterposten i, hvad der tidligere har været kaldt "Danmarks giftigste byråd". Socialdemokratiets John Dyrby Paulsen løb selv med 6,3 procent af stemmerne (i alt 2.536) i Slagelse Kommune.

Niels Hörup (V), Solrød

Det blev en dramatisk valgnat i Solrød Kommune - først var borgmesteren konservativ, og derefter socialdemokrat. I sidste ende blev borgmesteren dog en ung kandidat fra Liberal Alliance. En ting stod dog hurtigt klart: Niels Hörup, der fik 8,8 procent af stemmerne, måtte overgive den borgmesterpost, som han har haft i 15 år. Det skete, efter Liberal Alliance noget overraskende valgte at pege på Socialdemokratiets borgmesterkandidat Jonas Ring Madsen. Niels Hörup og Venstres nederlag er også et brud med den række af venstreborgmestre, som har regeret i Solrød siden starten af 1970’erne. 

Anette Mortensen (V), Stevns

Anette Mortensen (V) har været borgmester i Stevns Kommune siden 2018, men ved årsskiftet er det slut. Venstre oplevede ellers en fremgang på 4,3 procentpoint sammenlignet med kommunalvalget i 2017, ligesom Anette Mortensen også med sine 1.828 personlige stemmer (14,3 procent) fik et bedre valg end i 2017, hvor hun fik 1.179 personlige stemmer. Alligevel lykkedes det ikke Anette Mortensen at samle de blå partier bag sig, og hun endte med at pege på Henning Urban Dam (S) som ny borgmester i kommunen.

Ulla Vestergaard (S), Thisted

Thisteds socialdemokratiske borgmester, Ulla Vestergaard, tabte valget til Niels Jørgen Toft Pedersen (V). Ulla Vestergaard fik ellers et strålende personligt valg med 3.122 personlige stemmer. Det er mere end dobbelt så mange, som hendes modkandidater fra Venstre og Konservative. Dog lykkedes det Venstre, Konservative, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti at konstituere sig uden om Socialdemokratiet, og derfor skifter borgmesterkæden nu hænder.  

Henrik Frandsen (Tønder Listen), Tønder

Henrik Frandsen fra Tønder Listen mistede den borgmesterpost, som han har bestridt siden 2016. Han må se sig slået af Jørgen Popp Petersen fra det tyske mindretalsparti Slesvigsk Parti. Det nystiftede parti Tønder Listen blev ellers kommunens største med 29 procent af stemmerne. Henrik Frandsen stiftede Tønder Listen, efter hans gamle parti, Venstre, i 2020 valgte Martin Iversen som borgmesterkandidat. Det har haft konsekvenser for Venstre, som er gået tilbage fra 15 til seks mandater og dermed er mere end halveret i Tønder Kommunes byråd. Henrik Frandsen fik næsten en femtedel af stemmerne i Tønder - i alt 3.763 personlige stemmer blev det til.

Thomas Andresen (V), Aabenraa

Aabenraas V-borgmester Thomas Andresen må ved årsskiftet overlevere den sønderjyske kommunes borgmesterkæde til modkandidaten fra Konservative, Jan Riber Jakobsen. Det på trods af at Venstre blev det største parti i kommunen med 33,4 procent at stemmerne. Det lykkedes nemlig Riber Jakobsen at sikre en aftale med Socialdemokratiet, SF, Konservative og Nye Borgerlige. Andresen blev borgmester i Aabenraa efter kommunalvalget i 2013. Han fik 4.426 personlige stemmer.

Borgmestre, der ikke genopstillede 

En række borgmestre havde allerede inden valget meddelt, at de ikke ville genopstille til kommunalvalget. I 11 kommuner har det altså hele tiden stået klart, at borgmesterkæden ville skifte hænder ved årets udgang. 

Ib Kristensen (V), Billund kommune

I 2020 meddelte Billunds borgmester Ib Kristensen, at han ikke ville stille op som borgmester i den midtjyske kommune. Dermed takker Ib Kristensen af efter et kvart århundrede i kommunalpolitik - heraf 21 år som borgmester. Venstremanden blev første gang valgt ind i Grindsted byråd i 1997, hvor han også overtog borgmesterkæderne 2001. Efter kommunalreformen blev han borgmester for den sammenlagte Billund kommune.

Sofie Valbjørn (ALT), Fanø kommune

Alternativets første - og til dato eneste - borgmester, Sofie Valbjørn, takker af efter blot en valgperiode. Ved kommunalvalget i 2017 blev Sofie Valbjørn valgt som Fanøs borgmester, da hun hapsede borgmesterkæden fra daværende borgmester Erik Nørreby (V). Det lykkedes Valbjørn at sikre sig posten med støtte fra en koalition af Venstre, Socialdemokratiet og Miljølisten.

John Engelhardt (V), Glostrup kommune

Omegnens eneste V-borgmester John Engelhardt træder tilbage fra kommunalpolitik efter 11 år som borgmester i Glostrup Kommune. John Engelhardt har samlet set siddet i Glostrup byråd i 25 år. Blot et år inde i denne valgperiode kom borgmesteren noget utraditionelt til at sidde med et flertal i kommunalbestyrelsen imod sig. Det skete, efter venstremedlem Lars Thomsen blev ekskluderet fra partiet i maj 2018.

Hans Peter Geil (V), Haderslev kommune

Kommunalvalget betyder også et farvel til Haderslevs mangeårige borgmester fra Venstre H. P. Geil. Han har været borgmester i sammenlagt 28 år: 16 år som borgmester i nu nedlagte Gram kommune og derefter 12 år som borgmester i Haderslev kommune. Borgmesterens lokalpolitiske karriere startede for 31 år siden, da han blev valgt til kommunalbestyrelsen i Gram kommune i 1990. Siden da har Geil blandt andet været medlem af KL’s bestyrelse fra 1994 til 2002.

Jørn Pedersen (V), Kolding

Også Koldings 52-årige borgmester Jørn Pedersen træder af efter 11 år på posten for at give plads til et generationsskifte i kommunen. I løbet af sin tid som borgmester har Pedersen været udvalgsformand i KL, hvor han i øjeblikket sidder som bestyrelsesmedlem. Derudover præsterede han og Venstre ved kommunalvalget i 2017 at få et absolut flertal i Kolding byråd. Borgmesterens meddelte afgang blev ikke nødvendigvis et generationsskifte i klassisk forstand, men derimod et af kommunalvalgets store opgør, nemlig det meget omtalte valg mellem de rutinerede landspolitikere Villy Søvndal (SF) og Eva Kjer Hansen (V). Det blev dog Knud Erik Langhoff (K), der løb med borgmesterposten.   

Karsten Nielsen (V), Læsø

Læsøs borgmester meddelte kort før valgaftenen 16. november, at han ikke ønskede at genopstille, hvorfor spids- og borgmesterkandidatrollen skiftede til nummer to på Venstres liste, Tobias Birch Johansen. Ved kommunalvalget i 2017 forhandlede Karsten Nielsen sig ellers til Dansk Folkepartis første borgmesterpost. I juni 2021 valgte han imidlertid at skifte DF ud med Venstre, og fire måneder senere, i oktober 2021, trak Karsten Nielsen sig som V’s borgmesterkandidat på øen. Det skete efter ”skursagen” – en sag, hvor kommunaldirektør Peter Pietras havde boet ulovligt i et skur på en sommerhusgrund.

Niels Viggo Lynghøj (S), Struer

Socialdemokraten Niels Viggo Lynghøj stopper som borgmester i Struer efter pendulkarriere i vestjysk lokalpolitik. Sammenlagt har borgmesteren været beskæftiget i lokalpolitik i 24 år. I 1986 blev han første gang valgt ind i det nu nedlagte Struer Kommunes byråd, hvor han har siddet af flere omgange og i 2005 overtog borgmesterposten. I 2006 blev han medlem af byrådet i den nye Struer kommune, hvor han har været borgmester fra 2010-2014 og igen fra 2018.  

Ole Bollesen (S), Syddjurs

Syddjurs kommunes socialdemokratiske borgmester Ole Bollesen meddelte allerede i januar 2020, at han ikke ville genopstille til dette kommunalvalg. Bollesen blev valgt til kommunalbestyrelsen i Syddjurs ved kommunalvalget i 2005, og han har siden 2018 været borgmester i kommunen.

Erik Buhl Nielsen (V), Varde

Også Venstres Erik Buhl Nielsen træder ved årsskiftet tilbage efter to valgperioder som borgmester i Varde og 32 år i kommunalpolitik. Erik Buhl Nielsen blev valgt til Ølgod kommunalbestyrelse første gang i 1990 for en lokalliste, selvom han var medlem af Kristendemokraterne. Det skyldtes, at Kristendemokraterne ikke stillede op i Ølgod. Han bestred posten som borgmester i Ølgod kommune fra 1999 til 2007. Efter kommunalreformen skiftede han Kristendemokraterne ud med Venstre. I 2016 blev han kåret til Ridder af Dannebrog for sit virke som borgmester.

Egon Fræhr (V), Vejen

Vejens borgmester, Egon Fræhr, meddelte i 2020, at han ikke ville genopstille ved dette kommunalvalg. Samlet har han siddet 20 år som borgmester - først i Brørup Kommune fra 2002 til 2006 og senere i storkommunen Vejen kommune. Han blev valgt til Brørup Byråd første gang i 1998.

Ole Wej Petersen (S), Ærø

Kommunalvalget bliver også et farvel til Ærøs borgmester, Ole Wej Petersen. Selvom Petersen kun har båret øens borgmesterkæder i en enkelt periode, bliver det afslutningen på en næsten 20 år lang lokalpolitisk karriere. Han blev valgt ind i kommunalbestyrelsen første gang i 2002.

Borgmestre, som er gået siden Kommunalvalget i 2017

Ud over de borgmestre, som træder af ved årets udgang, har ti borgmestre meldt deres afgang side kommunalvalg i 2017.

Listen tæller flere prominente og populære borgmestre og bykonger, som ikke længere er til at finde på stemmesedlerne. 

Winni Grosbøll (S), Bornholm

Bornholms populære borgmester Winni Grosbøll (S) skiftede 1. januar 2021 kommunalpolitik ud med en stilling som direktør for Friluftsrådet. Borgmesterposten blev overtaget af partifællen Thomas Thors (S), der dog ikke lykkedes med at blive genvalgt som borgmester.

Eik Dahl Bistrup (V), Dragør

I Dragør kommune har borgmesteren også skiftet navn siden valget i 2017. Eik Dahl Bistrup (V) tog imod en post som formand for Krifa, og borgmesterposten overgik i stedet Helle Barth (V).

Jørgen Glenthøj (K), Frederiksberg

Frederiksbergs mangeårige borgmester Jørgen Glenthøj (K) overlod i 2019 den konservative borgmesterpost til Simon Aggesen (K).

Jacob Bjerregaard (S), Fredericia

Fredericias Jacob Bjerregaard (S) trak sig i 2021 som borgmester efter en række skandaler om køb af en parcelhusgrund og et forhold til en kommunaldirektør. Han overlod borgmesterposten til sin partifælle Steen Wrist.

Hans Toft (K), Gentofte

Den populære bykonge Hans Toft (K), takkede i 2021 af som borgmester Gentofte kommune efter 28 år på posten. Michael Fenger (K) tiltrådte i samme omgang posten som borgmester i Gentofte.

Lars Krarup (V), Herning

Også Hernings mangeårige venstreborgmester Lars Krarup valgte i 2021 at træde af. Dorte West (V) overtog borgmesterposten 1. august.

Frank Jensen (S), København

Københavns mangeårige overborgmester Frank Jensen (S) måtte i efteråret 2020 trække sig fra posten efter en række beskyldninger om seksuelle krænkelser. Overborgmesterposten gik til Lars Weiss (S), som dog ikke blev Socialdemokratiets overborgmesterkandidat til valget i år. Den tilfaldt i stedet Sophie Hæstorp Andersen.

Joy Mogensen (S), Roskilde

Efter et rekordvalg i 2017 valgte Roskildes borgmester Joy Mogensen (S) i 2019 at skifte kommunalpolitik ud med posten som kulturminister i Mette Frederiksens nye regering. I den anledning overgik borgmesterposten til Tomas Breddam (S).

Erik Nielsen (S), Rødovre

I 2020 trådte Erik Nielsen (S) af efter 25 år som borgmester i Rødovre kommune. Borgmesterkæden blev givet videre til partifællen Britt Jensen (S).

Jørgen Gaarde (S), Skanderborg

Siden valget i 2017 har Skanderborg kommune også fået ny borgmester. Jørgen Gaarde (S) overlod i 2019 posten til Frands Fischer (S) efter ni år som borgmester i den østjyske kommune.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Thors

cand.med. (Københavns Uni. 1975)

Helle Barth

Kommunalbestyrelsesmedlem (V), Dragør Kommune
master i biblioteks- og informationsvidenskab (2011), BA i medieproduktion og ledelse (DMJX 2006)

Simon Aggesen

Grundlægger og rådgiver, MELLEM, bestyrelsesmedlem, URBAN POWER
cand.jur. (Københavns Uni.)

0:000:00