Aktører og politikere bekymret for regeringens planer om at trimme pædagoguddannelsen i de store byer

Det er ”hul i hovedet”, at regeringen vil flytte studiepladser til blandt andet pædagoger ud af København, hvor der er størst efterspørgsel. Det mener SF-borgmester Sisse Marie Welling i København, hvor også hendes socialdemokratiske borgmesterkollega undrer sig. SF på Christiansborg vil arbejde for, at der bliver oprettet flere nye studiepladser og udflyttet færre.

Regeringen vil flytte 1300 uddannelsespladser fra velfærdsuddannelserne ud af de store byer. Samtidig vil regeringen oprette 1000 nye velfærdsuddannelsespladser uden for de store byer. Der er lagt op til en genkomst af pædagoguddannelsen i Holbæk.
Regeringen vil flytte 1300 uddannelsespladser fra velfærdsuddannelserne ud af de store byer. Samtidig vil regeringen oprette 1000 nye velfærdsuddannelsespladser uden for de store byer. Der er lagt op til en genkomst af pædagoguddannelsen i Holbæk.Foto: Henning Bagger/BAG/Ritzau Scanpix
Simon LesselKasper KaasgaardChris Lehmann

Regeringens udspil vil gøre det endnu sværere at rekruttere pædagoger i hovedstadsområdet og kan spænde ben for ambitionerne om minimumsnormeringer.

Sådan lyder bekymringen fra flere centrale aktører og politikere, efter regeringen torsdag præsenterede sit uddannelsesudspil, der betyder, at 1300 pladser på velfærdsuddannelserne skal flyttes ud af landets fire største byer.

Selvom der også lægges op til, at der oprettes 1000 nye pladser på velfærdsuddannelserne, som blandt andet kaster en ny pædagoguddannelse i Holbæk af sig, møder regeringens ambitioner hård kritik fra blandt andet BUPL og fremtrædende borgmestre i København.

”Det kommer i sidste ende til at få en negativ effekt på andelen af uddannede pædagoger i hovedstaden,” siger formand i BUPL, Elisa Rimpler.

Samme toner lyder fra børne- og ungdomsborgmester i Københavns Kommune, Jesper Christensen (S).

”Min umiddelbare reaktion er, at det er ulogisk at flytte studiepladser inden for kernevelfærdsområder som pædagog og lærer ud af hovedstaden, når vi netop her har en helt særlig udfordring med at rekruttere pædagoger og lærere,” skriver han i et skriftligt svar til Altinget.

Jeg har intet problem med, at man opretter uddannelsespladser rundt om i landet, men at flytte dem fra et sted, hvor vi mangler arbejdskraft, er hul i hovedet.

Sisse Marie Welling
Sundheds- og omsorgsborgmester, SF, Københavns Kommune

SF i København frygter for minimumsnormeringerne
SF’s sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune, Sisse Marie Welling, går skridtet videre i sin kritik af regeringens planer og frygter, at det nu bliver umuligt for kommunen at indfri kravet om minimumsnormeringer.

”Jeg har intet problem med, at man opretter uddannelsespladser rundt om i landet, men at flytte dem fra et sted, hvor vi mangler arbejdskraft, er hul i hovedet,” siger hun.

SF’s uddannelses- og forskningsordfører på Christiansborg, Astrid Carøe, forstår bekymringen fra hovedstadsaktørerne og sin partikollega.

Derfor vil SF under forhandlingerne, der starter inden sommerferien, forsøge at gøre det samlede antal af velfærdsuddannelsespladser større.

”Det giver ikke mening at skære på kapaciteten på velfærdsuddannelserne i storbyerne, hvor man skriger på arbejdskraft. Vi har selv skabt efterspørgslen, fordi vi heldigvis har fået en masse penge til flere hænder i daginstitutionerne, som vi gerne vil have er uddannede pædagoger,” siger Astrid Carøe.

Samtidig vil SF forsøge at nedbringe antallet af pladser, der skal flyttes fra de store byer.

”1300 lyder af rigtig mange, og det tal vil vi prøve at se, om vi kan få gjort mindre. For det er ikke meningen, at vi skal storbybashe eller noget som helst, men få flest muligt til at tage en uddannelse og gerne en velfærdsuddannelse,” siger SF’eren.

Jeg tror vi kommer til at se flere, der læser til eksempelvis lærer og pædagog. Også hjulpet på vej af, at det vi flytter væk fra indre København, foreslår vi at lægge i Københavns omegn og Vestegnen.

Ane Halsboe-Jørgensen
Uddannelses- og forskningsminister, Socialdemokratiet

Vestegnen og omegn skal levere efterspurgte pædagoger
En af regeringens hovedambitioner med udspillet er at skabe mere liv uden for byerne og bedre balance mellem land og by, lød det på torsdagens pressemøde.

Udover udflytningen af de 1300 pladser på velfærdsuddannelserne fra de fire største byer, er det regeringens ambition at 60 procent af velfærdsuddannelserne, såsom pædagog- og sygeplejerskeuddannelsen, skal være placeret uden for de fire største byer.

Samtidig er det planen, at nogle af de i alt 1000 nye pladser, der skal tilføres pædagoguddannelsen, skal ligge i Holbæk og på den københavnske vestegn.

Hvor de udflyttede pladser fra storbyerne helt præcist skal ligge, vides endnu ikke. Dog ligger regeringen i udspillet op til, at pladserne flyttes inden for de regioner, hvor de største byer ligger. På den måde er der fortsat taget højde for efterspørgslen på blandt andet pædagoger i hovedstadsområdet, argumenterer uddannelses- og forskningsminister, Ane Halsboe-Jørgensen, for.

Læs også

”Jeg tror vi kommer til at se flere, der læser til eksempelvis lærer og pædagog. Også hjulpet på vej af, at det vi flytter væk fra indre København, foreslår vi at lægge i Københavns omegn og Vestegnen. Så kan man som ung både kan læse inde midt i København og i Københavns omegn, så man får flere muligheder for at læse de her uddannelser og endnu flere pladser på dem i fremtiden,” siger ministeren til Altinget.

Regeringens prioriteter frustrerer rektor
En af dem, der også undrer sig over udflytningen af pladserne på velfærdsuddannelserne fra blandt andet hovedstaden, er rektor på Københavns Professionshøjskole, Stefan Hermann.

Københavns Professionshøjskole står for pædagoguddannelsen i København, Hillerød og Rønne, som udgør tre af i de alt 23 uddannelsessteder for pædagoguddannelsen.   

”Jeg kan ikke umiddelbart se, hvorfor det skal gøre den store forskel, at vi i et i øvrigt meget udbredt metro og S-togsnet skal bruge millioner og millioner på at flytte uddannelsen 10 kilometer. Det vil jeg gerne sætte spørgsmålstegn ved visdommen i,” siger Stefan Hermann.

Han er blandt andet kritisk over for, at regeringen lægger op til ændringer i taxameterprincippet, så uddannelser uden for de store byer får 5 procent mere i taxameterpenge for de studerende. Det vil forringe kvaliteten på pædagoguddannelsen i hovedstaden, mener han.

”Det ser ud til, at vi effektivt bliver straffet for at uddanne i de store byer,” siger rektoren.

Straffen består Stefan Hermann dels i udflytningen af uddannelsespladserne, og dels i den ændring i taxameterprincippet, der er lagt op til i udspillet, forklarer han.

”De ekstra penge, der bliver lagt på taksterne for den betaling, man får per studerende, skal finansieres af mindre takster i de store byer. Det vil sige færre timer og ringere kvalitet til dem, vi trods alt skal uddanne i København. Det er stærkt kritisk,” lyder det fra Stefan Hermann.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ane Halsboe-Jørgensen

Beskæftigelsesminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2009)

Stefan Hermann

Direktør, Life Fonden, fhv. rektor, Københavns Professionshøjskole
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1999)

Elisa Rimpler

Formand, BUPL
pædagog (Esbjerg Seminarium 1999)

0:000:00