Ankestyrelsen retter ind: Kommuner kradsede alligevel ikke trecifret millionbeløb ind ulovligt

OMGØRELSE: Efter halvandet års tovtrækkeri og juridiske overvejelser skifter Ankestyrelsen nu kurs i omdiskuteret sag om kommunernes modregning af borgeres ubetalte regninger. Det var alligevel lovligt.

Ankestyrelsen siger nu god for, at kommuner har trukket forældres ubetalte regninger for børnehaver og vuggestuer i deres børnecheck.
Ankestyrelsen siger nu god for, at kommuner har trukket forældres ubetalte regninger for børnehaver og vuggestuer i deres børnecheck.Foto: colourbox.com
Kim Rosenkilde

Fredag sidste uge satte Ankestyrelsen punktum i et langt og speget forløb om kommuners ret til at trække forældre i børnechecken, hvis ikke de havde betalt for deres børns børnehave eller vuggestue.

Først troede kommunerne, at de gerne måtte. Så sagde Ankestyrelsen, at det måtte de ikke. Og nu har styrelsen så tænkt sig om endnu engang og er nået frem til, at det måtte kommunerne alligevel gerne.

Modregning af daginstitutionsrestancer i børne- og ungeydelsen var noget, som kommunerne benyttede sig af i stor stil i 2016, efter at Skats inddrivelsessystem, EFI, var brudt endegyldigt sammen i efteråret 2015.

Dokumentation

Lovgrundlag for modregning

Efter Skat endegyldigt opgav inddrivelsessystemet EFI i efteråret 2015, har KL og Udbetaling Danmark ønsket at lade kommunerne selv tage ansvar for at sende restancer på daginstitutionsområdet til inddrivelse hos Udbetaling Danmark.

Det skyldige beløb, eller dele heraf, er blevet modregnet i børne- og ungeydelsen.

Lovgrundlaget er fundet i Lov om børne- og ungeydelse § 11, stk. 2:

"I hele ydelsen (børne- og ungeydelsen red.) kan Udbetaling Danmark efter anmodning herom fra bopælskommunen fradrage for restancer vedrørende betaling for dag- og klubtilbud efter dagtilbudsloven og de tidligere §§ 29 og 35 i lov om social service."

(...)

"Ydelsen kan i øvrigt ikke anvendes til modregning af eventuelle offentlige krav, bortset fra eventuel skyldig børne- og ungeydelse efter denne lov."

Kilde: Lov om børne- og ungeydelse


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00