Debat

AOF: Folkeoplysning og aftenskolerne har brug for en redningskrans

DEBAT: Kulturminister Joy Mogensens (S) hyrdebrev om muligheder for at hjælpe de folkeoplysende foreninger igennem coronakrisen var en glædelig nyhed. Desværre er brevet ikke blevet taget alvorligt ude i kommunerne, skriver John Meinert Jacobsen, administrerende direktør hos AOF Danmark.

Joy Mogensens (S) hyrdebrev om tilskud til de lokale aftenskoler er ikke blevet taget alvorligt ude i kommunerne, skriver John Meinert Jacobsen, adm. direktør hos AOF Danmark.
Joy Mogensens (S) hyrdebrev om tilskud til de lokale aftenskoler er ikke blevet taget alvorligt ude i kommunerne, skriver John Meinert Jacobsen, adm. direktør hos AOF Danmark.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af John Meinert Jacobsen
administrerende direktør hos AOF Danmark 

Foreningslivet er en del af det danske DNA, og kendetegnet ved foreningslivet er, at det hurtig omstiller sig til og imødekommer de behov, som samfundet har og kræver.

Derfor er vi i AOF også rigtig glade for, at Joy Mogensen har udsendt et brev til alle landets borgmestre for at minde dem om, at kommunerne stadig har mulighed for at administrere folkeoplysningsområdet - fleksibelt - under coronapandemien.

Et glædeligt hyrdebrev
”Aftenskolerne og foreningslivet er grundpiller i det folkeoplysende arbejde i Danmark, og området har fortsat brug for, at kommunerne og staten tager et fælles ansvar for at sikre, at der også er et aktivt og mangfoldigt foreningsliv i kommunerne efter COVID-19”, skriver Joy Mogensen blandt andet i brevet.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

I marts 2020 udstedte hun en bekendtgørelse, som giver kommunerne hjemmel til at fortsætte de kommunale tilskud til lokaler og fravige de fastsatte regler om tilskudsforudsætninger.

Joy Mogensen fremhæver også flere andre muligheder såsom tilskud til fjernundervisning, undervisning med få deltagere og tilskud til at leje private lokaler med mere.

En undersøgelse fra Kulturministeriet viser, at kommunerne siden 2002 har sparet 50 procent på tilskud til aftenskoler, hvor eksempelvis Herlev kommune bruger knap 4000 kroner per borger på kultur, mens man i eksempelvis Skanderborg bruger 1000 kroner på borger på kultur.

John Meinert Jacobsen
Adm. direktør hos AOF Danmark

Kulturministerens hyrdebrev er glædeligt, og en vigtig påmindelse om, at vi i Danmark også har brug for at hjælpe de folkeoplysende foreninger igennem coronakrisen.

Virkeligheden er en anden
Desværre er virkeligheden ude i kommunerne en anden.

I AOF oplever vi, at nogen kommuner ikke vil samarbejde, tage stilling til hyrdebrevet eller udvise samfundssind over for de lokale aftenskoler.

Da foreningslivet, aftenskoler og øvrige fritidstilbud blev lukket ned i Danmark i marts 2020, viste en undersøgelse fra Videncenter for Folkeoplysning (Vifo) og Idrættens Analyseinstitut (Idan), at andelen af danskere, der er aktive i kreative, kulturelle eller religiøse fritidsaktiviteter faldt fra 40 procent til 30 procent.

Samtidig viste undersøgelsen også, at det primært har været folk under uddannelse, der har brugt mere tid på fritidsaktiviteter, hvorimod pensionisters tidsforbrug var faldet med over 40 procent.

Vores foreninger og kulturliv i Danmark er under et stort under pres, og der er brug for, at kommunerne også gør en indsats for at sikre at ”et aktivt og mangfoldigt kulturliv” under og efter krisen.   

For store forskelle i kommunerne
En undersøgelse fra Kulturministeriet viser, at kommunerne siden 2002 har sparet 50 procent på tilskud til aftenskoler, hvor eksempelvis Herlev kommune bruger knap 4000 kroner per borger på kultur, mens man i eksempelvis Skanderborg bruger 1000 kroner på borger på kultur.

Det er trist, at der allerede findes så store forskelle i kommunerne. Man kan blive bekymret for, hvordan det vil se ud, når vi engang er på den anden side af coronapandemien.

Den manglende støtte fra kommunerne er generelt en af de største udfordringer, som oplysningsforbundene står over for, pandemi eller ej.

I Danmark bør vi kigge mod Sverige, hvor rammen til oplysningsforbundene er statslig, og oplysningsforbundene derved bliver en del af en public service-aftale.

Kulturministeren opfordrer afslutningsvis i sit brev til, at kommuner ikke kun tager afsæt i 2020, når der skal fastsættes budgetter.

Det håber vi i AOF kan permanentgøres til en fast ramme, som fastlægges af staten hvert år. Corona eller ej. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

John Meinert Jacobsen

Direktør, AOF Danmark
cand.scient. Economics and Geography (KU, 2000), Master of Management Development (CBS, 2004)

0:000:00