Debat

Bikubenfonden til KL: Penge alene løser ikke voksende mistrivsel blandt unge

REPLIK: I stedet for blot at efterlyse flere penge til socialt udsatte bør KL være en del af en bevægelse, der igennem civilsamfundet trækker i en nyskabende retning, mener Bikubenfonden.

KL kunne vælge at gå forrest i en ny bevægelse, der går nye veje for at modvirke mistrivsel blandt unge, skriver forfatterne.
KL kunne vælge at gå forrest i en ny bevægelse, der går nye veje for at modvirke mistrivsel blandt unge, skriver forfatterne. Foto: Ólafur Steinar Gestsson / Ritzau Scanpix
Astrid Johanne Bjørnskov
GDPRDeleted
Vis mereIcon / Direction / Dropdown
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Søren Kaare-Andersen og Sine Egede
Direktør og chef for socialområdet, Bikubenfonden  

KL's formand og næstformand peger i et indlæg blandt andet på behovet for flere penge til socialområdet i en tid, hvor antallet af udsatte borgere, der har brug for hjælp, stiger.

Flere penge skaber i sig selv ikke bedre løsninger, hvis vi ikke er villige til at tænke innovativt.

I de seneste 30 år er det ikke lykkedes for os at levere en social indsats, der for alvor knækker kurven, når det gælder den store ulighed i chancer og risiko for udsatte børn og unge i forhold til andre.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til debat@altinget.dk.

Der er tværtimod stigende hjemløshed blandt unge, stigende psykisk mistrivsel og flere står uden for uddannelse og arbejdsmarked.  

Der er på feltet udbredt enighed og viden om, at der skal sættes ind med hjælp, før problemerne eskalerer. Derfor kan vi kun bakke op om socialminister Astrid Krag (S), når hun siger, at det nu er tid til at handle.

Vi skal styrke de unges livsmestring, så de kan lykkes og ikke ender som endnu en udgiftspost i kommunens budgetter.

Søren Kaare-Andersen og Sine Egede, Hhv. direktør og chef for socialområdet, Bikubenfonden

Vi mener, at der især er brug for mod og vilje til at afprøve nye veje, hvis vi skal hjælpe udsatte borgere bedre nu og i fremtiden.

Styrk de unges livsmestring
I Bikubenfonden arbejder vi for at nyskabe muligheder for unge på kanten af samfundet. Vi mener, at vi skal styrke de unges livsmestring, så de kan lykkes og ikke ender som endnu en udgiftspost i kommunens budgetter.

Men for at det kan ske, er der brug for, at vi samarbejder på tværs af både stat, kommuner, civilsamfundet, fonde og andre, der kan og vil bidrage til langsigtede og holdbare løsninger for udsatte mennesker.

Læs også

I Hjem til Alle allliancen, der har sat sig for at afskaffe hjemløshed blandt unge inden 2030, oplever vi, at der er skabt et stærkt fundament for samarbejde på tværs, hvor både deltagende kommuner og ngo'er aktivt byder ind i forhold til både løsninger og nye måder at samarbejde på.

Eksempelvis samarbejdes der i alliancen om at skaffe kollegieværelser til unge i hjemløshed. Et tag over hovedet, der skaber grobund for at blive en del af et fællesskab og komme i gang med en uddannelse med den rette kommunale støtte.  

KL kan også trække i en ny retning
Vi er altså i gang, men det er pionerarbejde, og der er brug for tålmodighed i forhold til at fastholde kursen og ikke forfalde til at gøre, som vi plejer på socialområdet.  

Flere kommuner kaster sig ind i nyskabende løsninger og samarbejder på tværs. KL kunne stille sig i spidsen for dette og dermed bidrage til nytænkning på socialområdet og i højere grad at sikre, at viden om virkningen af en indsats i en kommune spredes til naboen.  

En ny social retning kræver mod og handlekraft. I den sammenhæng mener vi, at civilsamfundet kan bidrage med værdi, der komplimenterer det offentliges indsats.

Vi håber, at det kan blive et input til de forhandlinger, som KL og staten nu begynder. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Astrid Krag

Social- og ældreminister, MF (S)
student (Tørring Amtsgymnasium. 2001)

Jacob Bundsgaard

Borgmester (S), Aarhus Kommune, formand, Kommunernes Landsforening (KL)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2008)

Martin Damm

Borgmester (V), Kalundborg Kommune, formand, KL
mpm (SDU 2005), civiløkonom (Handelshøjskolen, Slagelse 1994), seniorsergent (Frederikshavn 1989), elektronikmekaniker (Holmen Kbh. 1985)