Blå sundhedsaftale har ingen penge til at ansætte flere sygeplejersker og sosu’er

AFTALE: Regeringen og DF vil med sundhedsreformen sikre ekstra hænder i sundhedsvæsenet, men der afsættes ingen penge til at ansætte flere. Et afgørende hul i planen, lyder det fra faglige organisationer.

Der er brug for flere sygeplejere, social- og sundhedsassistenter og -hjælpere, mener regeringen. Men den nye sundhedsaftale har ikke penge til at ansætte flere.
Der er brug for flere sygeplejere, social- og sundhedsassistenter og -hjælpere, mener regeringen. Men den nye sundhedsaftale har ikke penge til at ansætte flere.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Det grundlæggende problem er de seneste mange års underfinansiering af sundhedsområdet, og det får man ikke gjort noget ved.

Grete Christensen
Formand for Dansk Sygeplejeråd

Ambitionerne er flotte, men pengene mangler.

Sådan lyder faglige organisationers reaktion på regeringen og Dansk Folkepartis nye sundhedsaftale, som blandt andet skal sikre flere hænder i sundhedsvæsenet.

Ifølge aftalepartierne er der brug for flere læger, sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter for at løse problemer med overbelægning og travlhed på sygehusene og udsigten til flere ældre.

Dokumentation

Sundhedsaftale om behov for flere medarbejdere i sundhedsvæsnet

Overbelægning og travlhed på sygehusene, mangel på praktiserende læger og for få sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter koblet med den demografiske udvikling med flere ældre og flere borgere med en eller flere kroniske sygdomme betyder, at der i de kommende år er behov for mere sundhedspersonale og mere fleksibel opgavevaretagelse i det danske sundhedsvæsen.

Vi vil gerne sikre flere hænder til at løfte opgaven og derigennem skabe mere arbejdsglæde for social- og sundhedsassistenter og -hjælpere, sygeplejersker, læger og andre ansatte. 

Praktiserende læger

Når de praktiserende læger skal løse en række behandlinger og kontroller, som i dag foregår på sygehusene, kræver det, at sektoren har den rette kapacitet – der skal være flere læger og mere praksispersonale.

Det er forventningen, at den aktivitetsstigning, der vil komme i almen praksis, når flere behandlinger og kontroller fremover skal håndteres uden for sygehusene frem mod 2025, vil svare til, at der skal være i størrelsesordenen 100 nye ydernumre i almen praksis.

Derfor er der behov for en øget rekruttering til almen praksis og behov for, at der uddannes flere alment praktiserende læger.

År for år vil der komme flere penge i almen praksis, i takt med at opgaverne flyttes ud af sygehusene. Mere aktivitet i sektoren vil også betyde en løbende justering af økonomiloftet og behov for oprettelse af flere nye ydernumre.

Sygeplejersker

Regeringen og Dansk Folkeparti er enige om, at der er behov for at øge optaget til sygeplejerskeuddannelsen yderligere for at imødekomme behovet i fremtidens sundhedsvæsen.

Regeringen vil gå i dialog med de relevante uddannelsesinstitutioner, KL og Danske Regioner
om at øge optaget, herunder for at tilvejebringe det nødvendige antal praktikpladser.

Det er regeringen og Dansk Folkepartis ambition – og afsættet for dialogen med parterne – at øge dimensioneringen af sygeplejerskeuddannelsen med minimum 150 pladser årligt frem til 2022.

Det svarer til, at der i perioden 2019-2022 vil kunne optages omkring 2.000 flere sygeplejersker end i perioden 2015-2018.

Flere sygeplejersker skal motiveres til at gå op i tid.

Hvis 17 procent af samtlige deltidsansatte sygeplejersker går op på fuld tid, eller hvis alle
deltidsansatte sygeplejersker arbejder 1,3 timer mere om ugen, svarer det til at ansætte 1.000 flere sygeplejersker.

Sosu'er

Regeringen og Dansk Folkeparti afsatte med aftale om finansloven for 2019 149 millioner kroner over fire år til en række initiativer, som skal understøtte rekrutteringen, herunder blandt andet en styrket praktikvejledning på social- og sundhedsuddannelserne, en kampagneindsats for at forbedre områdets image og fastholdelse i faget samt to nye videreuddannelser for social- og sundhedsassistenter inden for psykiatri og demens.


Kilde: Aftale om 'Et stærkere sundhedsvæsen – tættere på dig'


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00