Borgmester truer medie til at ændre artikel om sexisme

SEXISME: Borgmester har truet med at stoppe samarbejdet med ugeavis efter en artikel om krænkende adfærd i byrådet. Kritikere mener, at borgmesteren angriber pressefriheden. Borgmesteren afviser kritikken.

Slagelse-borgmester John Dyrby Paulsen (S) har været så utilfreds med en artikel om krænkende adfærd i en ugeavis i Slagelse, som er en del af Sjællandske Medier, at han har truet med "at stoppe al samarbejde".

Det fremgår af en mail, som borgmesteren har sendt til journalisten bag artiklen, redaktører på Sjællandske Medier og politikere i Slagelse Byråd.

Ugeavisen VD Online beskrev i artiklen, at byrådspolitiker og gruppeformand Sofie Janning (S) havde oplevet, at en unavngiven politiker fra et af byrådets udvalg havde klappet hende i numsen.

I artiklen med overskriften 'Klaps i numsen – nu også i Slagelse' oplyste ugeavisen navne på mandlige politikere, der sidder i samme udvalg som Sofie Janning og som derfor måtte være i søgelyset.

"Selvom jeg meget nødigt forsøger at redigere i pressens artikler, så er jeg mildest talt skuffet og indigneret over indholdet i nævnte artikel mht. navne på "mistænkte" – det er på alle måder rigtig rigtig skidt! Det får mig til at overveje at stoppe al samarbejde, ikke som en trussel, men som et opråb om almindelig anstændighed, værdighed og fokus på substans; og jeg håber, at den del af artiklen bliver slettet," skriver John Dyrby Paulsen i mailen.

Angriber pressefriheden
Borgmesteren "truer" dermed pressen, mener Venstres gruppe i Slagelse.

"Det er voldsomt, at han skriver, at han vil stoppe samarbejdet. Det er et angreb på pressefriheden – noget, som i Danmark er helt, helt afgørende," siger gruppeformand Knud Vincents (V).

John Dyrby Paulsen beskriver kritikken som "vrøvl".

"Mit ærinde var at få stoppet, at nogen blev udråbt som mistænkte, uden at de fik lov til at udtale sig eller forsvare sig," siger han.

Han siger, at han overvejede at stoppe samarbejdet med journalisten bag artiklen fremfor mediet.

"Jeg kan selv bestemme, hvem jeg vil snakke med. Vi har ikke sådan et regime, hvor vi går ud og trykker folk på maven eller beder folk om at lade være med at annoncere," siger han.

Du skriver, at du vil overveje "at stoppe al samarbejde", men at det ikke er en "trussel". Kan det ikke opfattes som en trussel?

"Jo, du mener, at hvis jeg ikke havde skrevet det, så havde jeg også truet? Hvordan skulle jeg komme videre af det? Jeg var alvorligt og oprigtigt irriteret – pisseirriteret – fordi man kan ikke være det bekendt. Jeg synes virkelig, at det er at gå langt over stregen. Og hvad skal jeg skrive? Hvis jeg ikke skriver det, kan du sige, at det er en trussel. Mit alternativ var ikke at gøre noget – og det ville jeg heller ikke gøre".

Krænker husker ikke episoden
Borgmesteren sendte mailen om at stoppe samarbejdet mandag den 5. oktober og fastslog, at "Sofie har allerede selv taget dét opgør med vedkommende".

Men først om onsdagen – to dage senere – fortalte Sofie Janning til byrådsmedlemmet Steen Olsen (S), at han havde klappet hende i numsen. Det var første gang, at han fik at vide, at han havde stået bag krænkelsen.

"Jeg har tilstået, at Sofie peger på, at jeg har klappet hende i numsen. Men det er ikke lig med, at jeg har tilstået, at jeg har gjort det, for jeg kan ikke huske det," siger Steen Olsen.

Forløbet med de skiftende meldinger undrer ikke borgmesteren.

"Det var min opfattelse, og det var også Sofies opfattelse, at hun havde sagt fra i situationen. Derfor var det heller ikke selve situationen, som var interessant. Det er hele den her debat og at rejse den her principielle debat, som er interessant, så på tidspunktet var det min opfattelse, at det havde de to klappet af," siger John Dyrby Paulsen.

Har trukket artiklen tilbage
Efter borgmesterens mail valgte Sjællandske Medier at fjerne artiklen og efterfølgende at lægge en modereret udgave med overskriften 'Dramatik om sexisme på rådhuset i Slagelse' op.

Ansvarshavende chefredaktør Bente Johannessen siger i et skriftligt svar, at "artiklen blev fjernet ene og alene, fordi den ikke lever op til Sjællandske Mediers værdier og etiske retningslinjer".

Ugeavisen var ifølge Bente Johannessen ikke berettiget "til at hænge de syv mænd, der kan være tale om, ud med fuldt navn".

"Det er ærgerligt, at John Dyrby har udtrykt sig så voldsomt, som han har. Men vi kan jo ikke lade en artikel stå, som er i modstrid med vores normale etik, blot for at undgå, at nogen mistænker os for at have bøjet os for Dyrbys pres," siger hun.

Forrige artikel Utilfreds Sofia Osmani hæver skatten og deler pengene med resten af landet Utilfreds Sofia Osmani hæver skatten og deler pengene med resten af landet Næste artikel Tønders borgmester bryder med V og stifter lokalliste Tønders borgmester bryder med V og stifter lokalliste
Overvismand: Ny velfærdslov bliver ingen paladsrevolution

Overvismand: Ny velfærdslov bliver ingen paladsrevolution

KØF: Formanden for Det Økonomiske Råd, professor Carl-Johan Dalgaard, forventer ikke, at en kommende velfærdslov vil gøre nogen større forskel for udviklingen af de offentlige udgifter. Men detaljerne kan få konsekvenser lokalt.