Bred ros til KL-udspil om udsatte børn og unge

UDSPIL: KL præsenterede fredag et udspil, der skal styrke kommunernes indsats for udsatte børn og unge. Udspillet repræsenterer et gennembrud på socialområdet, lyder rosen fra socialrådgiverne, som bakkes op af flere aktører på området.

KL's udspil om indsatsen for udsatte børn og unge får pæne ord med på vejen fra aktører på området. 
KL's udspil om indsatsen for udsatte børn og unge får pæne ord med på vejen fra aktører på området. Foto: Colourbox
Tyson W. Lyall

Det er et gennembrud i KL, måske i dansk socialpolitik, at der nu bliver anbefalet en model, hvor forudsætningen for kvalitet er lavere sagstal per socialrådgiver. Udspillet illustrerer, at KL mener, at man kan opnå bedre resultater ved at investere i indsatsen

Niels Christian Barkholt
Næstformand, Dansk Socialrådgiverforening

Et gennembrud i KL og måske i dansk socialpolitik.

Sådan karakteriserer næstformand i Dansk Socialrådgiverforening, Niels Christian Barkholt, det KL-udspil om udsatte børn og unge, som blev offentliggjort fredag i sidste uge.

Udspillet præsenterer blandt andet seks hovedanbefalinger til, hvordan kommunerne kan styrke deres indsats på området, og store dele af indholdet rammer plet, mener Dansk Socialrådgiverforening.

Dokumentation

De seks hovedanbefalinger fra KL's udspil: 

* At kommunerne tager budgettet på børne- og ungeområdet op til overvejelse og laver en klar strategi for, hvor de prioriterede investeringer skal ske, samt hvor gevinsterne hentes på kort og lang sigt. Det er væsentligt at forholde sig strategisk til, om pengene prioriteres på de rette indsatser.

* At alle medarbejdere skal arbejde ud fra én fælles model for opsporing og forebyggelse på tværs af børne- og ungeområdet i den enkelte kommune, så der er enighed om, hvornår der skal udvises bekymring for et barn eller en ung, og ikke mindst hvem og hvordan der skal handles på bekymringen. Samtidig skal et tættere samarbejde mellem børne- og voksenområdet understøtte opsporingen af udsatte børn.

* At kommunerne skal tage udgangspunkt i principperne i indsatstrappen, når de tilrettelægger den kommunale tilbudsvifte for udsatte børn og unge. Deri ligger også en økonomisk og strategisk prioritering, som kan medføre et behov for en eventuel omlægning af budgettet.

* At myndighedsarbejdet med udgangspunkt i indsatstrappen skal understøtte et systematisk fokus på virksomme metoder samt korte og mere fleksible indsatser, der bidrager til et liv med så almindelige opvækstvilkår som muligt. Myndighedsarbejdet skal sikre, at der måles på effekt/resultater af indsatsen, og at resultaterne dokumenteres. Der skal således være vilje til at standse de indsatser, som ikke giver resultater for barnet og den unge.

* At børn og unge som udgangspunkt støttes af netværk og familie. I tilfælde, hvor en anbringelse er nødvendig, skal det primært ske som slægts- eller netværksanbringelse eller anbringelse i en plejefamilie. Når et barn er anbragt, er det vigtigt at yde støtte til forældrene, så de støttes i at løse egne problemer og så vidt muligt fastholder relationen til barnet.

* At anbragte børn så vidt muligt deltager i bopælskommunens folkeskole på lige vilkår med andre børn. De få børn, der undervises på interne skoler på et døgntilbud, skal i videst muligt omfang undervises inden for rammerne af den almindelige folkeskole, så de med tiden kan vende tilbage hertil.


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00