Bredt flertal indfører hårdere straf for trusler og chikane mod lokalpolitikere

SKYGGESIDEN: Det skal straffes hårdere, når lokalpolitikere bliver truet eller chikaneret i forbindelse med deres arbejde. Det er resultatet af en bred aftale blandt næsten alle Folketingets partier, der hæver normalstraffen.

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) har indgået en aftale med samtlige folketingspartier på nær Enhedslisten, der skal hæve normalstraffen for trusler og chikane mod lokalpolitikere.
Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) har indgået en aftale med samtlige folketingspartier på nær Enhedslisten, der skal hæve normalstraffen for trusler og chikane mod lokalpolitikere.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Kristoffer Kvalvik

Smadrede ruder, punkterede dæk og trusler på livet.

Lokalpolitikere skal stå model til lidt af hvert i forbindelse med deres arbejde. Men nu sætter politikerne på Christiansborg foden ned.

Samtlige partier på nær Enhedslisten har indgået en aftale om at hæve normalstraffen for trusler, chikane og hærværk fremsat mod politikere og offentligt ansatte med en tredjedel.

”Det er vigtigt, at vi også får sendt et kraftigt signal om, at det her ikke er acceptabelt, og at det også er noget, vi synes skal være strafværdigt i endnu højere grad, end det er tilfældet,” siger økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) til Altinget.

Han er ikke glad for, hvad det siger om samfundet, at det er nødvendigt at hæve straffen for truslerne mod folkevalgte og offentligt ansatte.

”Det er utrolig trist, fordi der er tale om mennesker, der gerne vil gøre en indsats for den by eller region, som de bor i. Det skal man sætte pris på og værdsætte, for det er en del af rygraden i vores folkestyre,” siger Simon Emil Ammitzbøll-Bille og tilføjer:

"Og hvis der er tale om egentlig chikane eller trusler, så er det ikke bare trist, så er det kriminelt, og det skal vi gøre noget ved.”

Kombineret indsats
I februar opdaterede man i samarbejde med PET vejledningen til de nyvalgte kommunalpolitikere, så de bedre kan håndtere de nogle gange hårde arbejdsvilkår.

Og sammen med den højere straf er det noget, ministeren håber vil gøre indtryk.

”Vi har gjort de lokale og regionale folkevalgte opmærksomme på, at de skal huske at tage det alvorligt, og så bliver der indført højere bøde og hårdere fængselsstraf. Det er en god kombination i forhold til at sørge for at gøre noget ved problematikken,” siger han. 

Aftalen dækker over både politikere og offentligt ansatte og betyder, at straffen for trusler, chikane og hærværk mod de to faggrupper vil blive hævet med en tredjedel.

Det betyder, at en person, der i dag bliver idømt 30 dages fængsel, fremover vil blive idømt 40 dages fængsel. Får man i dag en bøde på 7.500 kroner, vil den i fremtiden være på 10.000 kroner.

Det konkrete lovforslag vil blive fremsat i efteråret 2018.

Stort problem
Byrøddernes arbejdsforhold kom på dagsordenen op til kommunalvalget i 2017, da Altinget kunne fortælle, at fire ud af ti lokalpolitikere har oplevet trusler eller chikane.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille igangsatte dog i første omgang en undersøgelse af problemets omfang, som blev foretaget af Kommunernes Landsforening, Danske Regioner og Økonomi- og Indenrigsministeriet.

Den blev offentliggjort i februar og bekræftede det problem, som Altinget tidligere havde beskrevet. Og man understregede, at sociale medier er et af de steder, hvor chikanen og truslerne får frit løb.

”Det gode ved sociale medier er, at det ofte er nemmere at finde ud af, hvem der står bag. Der er selvfølgelig nogle ting, hvor man kan sige, at noget af det "bare" er voldsom offentlig debat. Og det må man som politiker finde sig i,” siger Simon Emil Ammitszbøll-Bille og fortsætter:

”Men hvis det går over i chikane og trusler, så er det noget, som myndighederne tager alvorligt. Og det er så det, vi gør her.”

Cirka hver sjette af de adspurgte lokalpolitikere i undersøgelsen har oplevet trusler, og tallet for hærværk er omtrent det samme. Chikane er mere udbredt, da hver tredje af de adspurgte har oplevet det.

*Opdateret klokken 12:15 med citater fra Altingets eget interview med Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Radiovært, 24syv, fhv. MF, fhv. økonomi- og indenrigsminister (LA)
ba.scient.soc. (Roskilde Uni. 2003)

0:000:00