Debat

Debat: Kulturen risikerer at drukne i KL's erhvervsudvalg

DEBAT: Det er ikke risikofrit, at KL har flyttet kulturområdet fra børne- til erhvervsudvalget, hvis vi ønsker, at kulturen fortsat anerkendes, udover og uanset om den ’kan betale sig’, skriver Pernille Weiss.

Pernille Weiss, direktør, ArchiMed ApS, folketingskandidat (K).
Pernille Weiss, direktør, ArchiMed ApS, folketingskandidat (K).
Jenny Emilie Bendix Becker
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Pernille Weiss
Direktør, ArchiMed ApS, folketingskandidat (K)

Denne kommercialisering af kultur på det kommunale niveau er jeg som konservativ bekymret for, da vi mener, at skattekroner til vores fælles kulturarv og kulturelle samfundsudvikling ikke kun skal gives ud fra logikken 'det skal kunne betale sig'.

Pernille Weiss
Direktør, ArchiMed ApS

Der er intet galt med at tage 'ja-hatten' på og rose selv de mindste tegn, der peger i den rigtige retning. Men skal vi ikke lige spise brød til? 

Fakta
Bland dig i debatten!
Skriv til [email protected]

KL har flyttet kulturområdet fra børneudvalget til erhvervsudvalget. 'Hurra!' råber flere. Selv er jeg skeptisk.

Over for beslutningen i sig selv og faktisk også over for den nærmest uforbeholdne ros, der gives udtryk for fra kulturens organisationsverden. 

Ikke nødvendigvis en god idé
Jeg anerkender det taktiske hensyn, der ligger i at være venlig over for en stor samarbejdspartner. Men ligefrem at ’storrose’ dem, som overskriften lød i tirsdagens Altinget, mener jeg ikke, der er belæg for.

Faktisk kan det vise sig at være direkte farligt for kulturens tiltrængte 'opsang' i den kulturpolitiske debat og samfundsudvikling generelt i Danmark. 

At flytte kultur fra børne- til erhvervsområdet kan bestemt være bedre end at holde kulturen der, hvor den i årevis er sat til side af uhyggelige og uopsættelige børnesager. 

Det skal dog være min påstand, at kulturen risikerer at drukne i erhvervsudvalgets fokus på arbejdsmarkedsudfordringer og klassiske erhvervspolitiske sager som infrastruktur, mobilitet, trafik, arbejdet for fremtidig udflytning af uddannelsesinstitutioner (bring it on!) og så videre. 

Kulturens potentialer
Det er forståeligt, at man med overflytningen kan påstå at ane en anerkendelse af kultur som et erhverv og som noget, 'der er penge i'. Den respekt og den forståelse af kulturens potentialer har længe været ignoreret eller misforstået. Så tak for det.

Men tornen på dén rose er, at vi styrker et kultursyn, hvor kun de kulturaktiviteter og –institutioner, man kan høste direkte og konkret merafkast af, vil nyde kommunernes opmærksomhed og begunstigelse.

Dét er især farligt set i lyset af de toner fra Christiansborg, hvor især LA og DF vil, at kommunerne fremover skal have meget mere ansvar for fordeling af færre og færre midler til kultur.

Kultur er fælles ansvar
Denne kommercialisering af kultur på det kommunale niveau er jeg som konservativ bekymret for, da vi mener, at skattekroner til vores fælles kulturarv og kulturelle samfundsudvikling ikke kun skal gives ud fra logikken 'det skal kunne betale sig'.

Det er ikke vores tankegods, at alt det kunst og kultur, der ikke kan måles og vejes pekuniære fordele ved, skal overlades til markedet, velvillige fonde og energiske frivillige.

Kulturen er et fælles samfundsansvar, fordi kultur ER samfundet med hud og hår – mennesker og mursten – det sociale kit og de ubetalelige fyrtårne.

Kulturen bæres af os alle. Via skattebilletten, via filantropi, via frivillig og naturlig borgerdeltagelse.

Jeg tror bestemt, at KL’s intentioner på kulturområdet er reelle nok. For kommunerne har rigtig mange steder af sig selv prioriteret kulturen højere i deres budgetter end længe set. Dét fortjener de ros for.

Et mere synligt kulturministerium
Min pointe er derfor, at denne virkelighed ude i de enkelte kommunalbestyrelser bør blive bakket op med et entydigt tegn på, at KL har forstået det, som Christiansborg er ved at miste grebet om. Det ser vi aktuelt i den minutiøse rolle, som Kulturministeriet spiller i den danske realpolitik.

Hvor er Kulturministeriet eksempelvis i Ghettoplanen? Hvor er Kulturministeriet i finanslovsforhandlingerne med kassevis af argumenter for kulturens vitaminer for erhvervsfremstød, for social bæredygtighed, for sundhedsvæsenets kerneopgaver, for indlæringen på undervisningsområdet etcetera? Hvor er kulturordførernes fælles sag for afskaffelse af omprioriteringsbidraget?

Også set ud fra det perspektiv har dansk kulturliv brug for, at kulturens ansvarlige organer og forstandige netværk har mod til at kræve det optimale af sig selv og andre. 

Opret et kulturudvalg
Kulturen er simpelthen for vigtig for samfundets åndelige og praktiske udvikling, for vedligeholdelsestræningen af sunde, næstekærlige værdier, samt ikke mindst for en revitalisering af en mere robust, prioriteret og rummelig kulturforståelse, hvor kunstnere og kulturaktiviteter igen anerkendes, udover og uanset om de ’kan betale sig’. 

Det kunne KL have vist ved at oprette et kulturudvalg som et enestående, energisk udvalg i begavet samarbejde med de andre udvalg. Et udvalg, der kunne sprede viden om kulturens mange værdier og samle input om samme - og på den måde spille en savnet rolle i at (gen-)opbygge et nyt, solidt fundament af kultur under det danske samfund.

Gør KL det, gør de sig fortjent til ’storros’ – ikke før.

Læs også

I øvrigt mener jeg
Tillad mig at skrue bissen på en omgang mere: Den aktuelle ros minder i min optik lidt for meget om begejstringen over forrige måneds nyhed om, at DR SymfoniOrkestret og DR's øvrige ensembler alligevel ikke flyttes ud af DR. Det var ellers foreslået af DF og blev velvilligt undersøgt af kulturministeren.

At juble over disse små tegn på, at fornuften, respekten og velviljen muligvis vil sejre til sidst, er farligt og i grunden naivt. Ingen aner jo, hvad det medieforlig, alle med forventningens strittende og konspiratoriske spekulationer bider negle over, vil bringe af betingelser og kradse økonomiske begrænsninger for en af de absolutte kernekulturelle aktiviteter på public service-området. Siger jeg bare.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Weiss

MEP (K)
sygeplejerske, cand.scient. i sundhedsvidenskab (SDU 2004), master i ledelse og innovation (CBS), certificeret sexolog

0:000:00