DF freder rød bloks afskaffelse af gensidig forsørgerpligt

FINANSLOV: Enhedslisten jubler over, at regeringen er gået med til at afskaffe den gensidige forsørgerpligt for samlevende på kontanthjælp. Venstre undrer sig over regeringens kursskifte, men DF vil ikke være med til at genindføre pligten, hvis blå blok vinder valget.

<div>Hos Enhedslisten jubler man over afskaffelsen af gensidig forsørgerpligt, når nu det ikke lykkedes for partiet at forhandle sig frem til permanente ændringer af dagpengereformen.</div>
Hos Enhedslisten jubler man over afskaffelsen af gensidig forsørgerpligt, når nu det ikke lykkedes for partiet at forhandle sig frem til permanente ændringer af dagpengereformen.
Foto: Søren Bidstrup/Scanpix
Jørgen Skadhede

Som en del af aftalen om finansloven er partierne i rød blok blevet enige om at afskaffe den gensidige forsørgerpligt for samlevende på kontanthjælp fra 1. januar 2016.

Forsørgerpligten fik regeringen ellers indført efter eget ønske med kontanthjælpsreformen, der trådte i kraft 1. januar i år.

Dermed skulle samlevende også modregnes i kontanthjælpen, ligesom ægtepar i forvejen blev og stadig bliver, hvis partneren har arbejde eller formue.

Hos Enhedslisten jubler man over tiltaget, når nu det ikke lykkedes for partiet at forhandle sig frem til permanente ændringer af dagpengereformen.

Vores vurdering har været, at det ikke rigtig har virket efter hensigten. Der er ikke meget, der tyder på, at man har fået flere kontanthjælpsmodtagere i arbejde af den grund. Så vi kan ikke se for os, at man skulle indføre den gensidige forsørgerpligt igen.

Peter Skaarup (DF)
Gruppeformand

”Jeg er særligt glad for afskaffelsen af gensidig forsørgerpligt. Den er gået hårdt ud over dem, der har boet sammen med deres kæreste. Det har skabt store økonomiske konsekvenser. Nu stikker vi en kæp i hjulet for det usmagelige dyneløfteri, hvor kommunerne skal undersøge, hvem der sover med hvem, og vi hjælper dem, der har mindst,” siger Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt Nielsen.

Og der er ikke udsigt til, at en eventuelt ny blå regering vil genindføre den gensidige forsørgerpligt for samlevende efter næste valg. Dansk Folkeparti ønsker således at frede rød bloks tiltag.

”Vores vurdering har været, at det ikke rigtig har virket efter hensigten. Der er ikke meget, der tyder på, at man har fået flere kontanthjælpsmodtagere i arbejde af den grund. Så vi kan ikke se for os, at man skulle indføre den gensidige forsørgerpligt igen,” siger Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup.

DF var med i kontanthjælpsreformen, men partiet var modstandere af at udvide den gensidige forsørgerpligt til at omfatte samlevende. Derfor fik DF forhandlet sig frem til en mindre indrømmelse i reformen om, at den kun skulle gælde, hvis begge personer i parfoldet er over 25 år.

Desuden frygtede både DF og socialcheferne i kommunerne, at det vil blive svært at kontrollere forsørgerpligten for kommunerne, og den kunne føre til omfattende socialt bedrageri i stedet.

Den daværende beskæftigelsesminister, Mette Frederiksen (S), kaldte det for sund fornuft, at den gensidige forsørgerpligt ikke kun skulle omfatte ægtepar, men også samlevende.

Finansminister Bjarne Corydon (S) siger følgende om regeringens kursskifte:

”Vi synes, at det er rimeligt, at der gælder de samme regler for dem, der lever sammen, og dem, der er gift. Det er sådan i Danmark, at det er mere og mere udbredt at leve sammen uden at være gift. Men det har vist sig svært at administrere og svært at give de samlevende samme rettigheder med skattefradrag. Når vores aftalepartier så prioriterer det i forhandlingerne, så er det en indrømmelse, vi godt kan give,” siger Bjarne Corydon.

Han anerkender samtidig, at arbejdsudbuddet vil falde ”en smule” som følge af afskaffelsen af den gensidige forsørgerpligt, der ellers ifølge kontanthjælpsreformen isoleret set skulle bidrage med en årlig besparelse på 330 millioner kr. i statskassen og en forøgelse af arbejdsudbuddet på 1.100 personer. Hos Venstre er man forundrede over, at regeringen har ændret holdning.

”Det er den helt forkerte vej at gå. Det betyder, at det i mindre grad kan betale sig at tage et arbejde. Vi er enige i det, som Mette Frederiksen mente som beskæftigelsesminister. Nemlig at det er et sundt princip, at man skal forsørge sig selv og sin familie. Og det undrer os, at regeringen vil gøre forskel på personer, der er gift, og personer, der lever papirløst sammen,” siger arbejdsmarkedsordfører Hans Andersen (V).

Regeringen kan dog ændre i reformen af kontanthjælpen uden om Venstre, fordi Venstre under forhandlingerne betingede sig, at der ikke skulle være tale om et bindende forlig.

Venstre ville nemlig stå frit efter et valg, så partiet har mulighed for at genindføre starthjælp og et loft over kontanthjælpen.

Men vil Venstre forsøge at få genindført den gensidige forsørgerpligt for samlevende, hvis vi får en blå regering efter næste valg?

”Det vil vi lade indgå i drøftelserne om en grundlæggende reform af kontanthjælpsområdet efter et valg, hvor vi ønsker at indføre et moderne kontanthjælpsloft,” siger Hans Andersen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjarne Corydon

Adm. direktør, chefredaktør, Dagbladet Børsen, fhv. finansminister og MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2000)

Hans Andersen

MF (V), byrådsmedlem (V), Frederikssund Kommune, kommitteret for Hjemmeværnet
cand.merc.aud. (Handelshøjskolen i København 2000)

Johanne Schmidt-Nielsen

Generalsekretær, Red Barnet
ba.scient.soc. (Roskilde Uni 2007)

0:000:00