Dyrby tager Randers-dom med sindsro: “Situationen kan ikke sammenlignes med Slagelse”

RETSSAG: Byretten i Randers erklærede det torsdag ulovligt, at tre oppositionspolitikere blev afsat fra deres poster som udvalgsformænd i 2015. I Slagelse afviser borgmester John Dyrby Paulsen, at en lignende manøvre her kan sammenlignes med sagen fra Randers.

Slagelses borgmester John Dyrby Paulsen frygter ikke, at den nyligt afsagte dom i Randers får nogen indflydelse på omlægning af udvalgsstrukturen i Slagelse Byråd.
Slagelses borgmester John Dyrby Paulsen frygter ikke, at den nyligt afsagte dom i Randers får nogen indflydelse på omlægning af udvalgsstrukturen i Slagelse Byråd.Foto: Jens Nørgaard Larsen / Ritzau Scanpix
Simon LesselKim Rosenkilde

Det var ulovligt, da et smalt flertal i Randers Byråd for snart tre år siden ændrede udvalgsstrukturen, så tre oppositionspolitikere mistede deres formandsposter. Det fastslog Retten i Randers i dag.

Men selvom sagsforløbet i Randers, som tidligere beskrevet på Altinget, har klare paralleller til den nyligt omdiskuterede omlægning af udvalgsstrukturen i Slagelse Byråd, kan det slet ikke sammenlignes med situationen i Slagelse.

Det mener i hvert fald borgmester John Dyrby Paulsen (S).

Dommen fra Randers får ikke ham til at ryste på hånden i forhold til den nylige beslutning om at sende de borgerlige ud i den politiske kulde og fratage dem deres poster som udvalgsformænd.

Jeg synes, det er et helt andet forløb.

John Dyrby Paulsen (S)
Borgmester, Slagelse Kommune

“Jeg synes, det er et helt andet forløb,” siger John Dyrby Paulsen til Altinget.

Han begrunder det med, at man ved omlægningen af udvalgsstrukturen i Slagelse ikke har bundet ændringerne op på en konkret politisk sag.

“I Randers kan jeg forstå, at dommen er hængt op på, at der er et erhvervsområde, der skal ændres, hvor de tre personer, det går ud over, var uenige i det, som det øvrige flertal ville. Det gennemførte man så efterfølgende, og det har vi jo ikke haft i Slagelse,” siger John Dyrby Paulsen og fortsætter:

“Vi har jo ikke en konkret politisk ting, hvor vi har sagt, at vi har behov for en ændring, fordi vi skal have noget igennem.”

Dyrby: De kunne bare være mødt op
John Dyrby Paulsen mener desuden ikke, at situationen i Randers kan sammenlignes med den i Slagelse, fordi man i Slagelse fra Socialdemokratiets side allerede har forsøgt at invitere oppositionen med til møder for at diskutere ændringerne i styrelsesvedtægterne.

Ifølge ham valgte oppositionen ikke at møde op til møderne, og derfor kritiserer han oppositionen for ikke at deltage i konstitueringsmøderne.

“Man kan jo ikke kalde en nødvendig og rimelig ændring af styrelsesvedtægterne for ulovlig ved ikke at deltage i møderne om den efterfølgende konstituering, så det er en lidt underlig situation,” siger John Dyrby Paulsen.

Men der er vel stadig fællestræk mellem sagerne i forhold til begrundelsen for ændringerne i udvalgsstrukturerne med henvisning til snitfladeproblematikkerne og samtidig også samarbejdsvanskeligheder. Hvorfor mener du ikke, at de to sager kan sammenlignes?

“Nej, der tager du fejl. Det er ikke samtidig. Først så skriver vi til dem, at vi påtænker at ændre styrelsesvedtægterne, fordi vi mener, der er behov for færre udvalg. Blandt andet på grund af de her snitfladeproblematikker. Det har vi nogle konkrete eksempler på. Og i den sammenhæng er vi så nødt til at kigge på, hvordan vi så lander en konstituering,” siger Slagelse-borgmesteren.

Også i Randers lød den officielle forklaring på omlægningen fra den tidligere borgmester på, at der var behov for en ny udvalgsstruktur. Samme argument har tidligere været benyttet i lignende sager.

Og i Slagelse holder John Dyrby Paulsen hårdt fast i, at det er “snitfladeproblematikkerne”, der er omdrejningspunktet for ændringen af udvalgene, og at samarbejdsproblemerne er kommet til senere.

“Det er først efterfølgende, at vi siger: Prøv at høre her, venner. Vi synes ikke, at det har været supergodt, det her samarbejde, og at den samarbejdsaftale, vi har, kan danne baggrund for den kommende konstituering. Og vi har i øvrigt inviteret dem til møde for at høre dem, hvordan de ser sig selv i den her konstituering. Det har de ikke budt ind på. Det er derfor, jeg siger, at man ikke bare gennem passivitet kan få erklæret den endelige ændring af styrelsesvedtægten for ulovlig,” siger John Dyrby Paulsen.

Venstre vil gå klagevejen
I Slagelse Kommune var det udvalgsformænd fra den borgerlige opposition i Venstre, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre, som sidste uge blev sat fra bestillingen.

Og her truede Venstres gruppeformand så sent onsdag med også her at tage sagen direkte i retten som en civilt søgsmål. Men efter at have læst dommen fra Randers har den borgerlige opposition valgt i første gang at opfordre John Dyrby Paulsen og flertallet bag ham til at rulle udvalgsomlægningen tilbage.

"Vi mener ikke, at Slagelse Kommune skal kastes ud i endnu en negativ pressesag, hvor halvdelen af byrådet slæber kommunen i retten for uretmæssig ændring af styrelsesvedtægten, som i Randers viste sig at være ulovlig," lyder det ifølge Sjællandske i en skriftlig meddelelse fra de tre borgerlige partier.

Dommen fra Randers har dog kun skærpet de borgerlige politikers tro på, at omlægningen af udvalgene i Slagelse skal indbringes for Ankestyrelsen. Alt efter udfaldet her vil en retssag dog senere kunne komme på tale.

 

Lettelse i Randers
I Randers er der lettelse at spore hos Kasper Fuhr Christensen fra Velfærdslisten, der var en af i alt tre byrådsmedlemmer, der stod bag søgsmålet. Han har tidligere sammenlignet situationen i Randers med den i Slagelse.

Og han ser dommen som den endegyldige anerkendelse af, at han og de øvrige to byrådskollegaer blev ofre for en “politisk udrensning”, da de i 2015 blev afsat som udvalgsformænd.

“Jeg er vældig glad for, at det er landet ud med en afgørelse, som jeg synes er helt rigtig, og som mere principielt slår fast, at man fra domstolenes side er parat til at gå ind og kigge magthaverne efter i kortene. Også ved ikke kun at se på, hvad de skriver i deres papirer, men også tage stilling til de reelle hensigter,” siger Kasper Fuhr Christensen.

Det er endnu ikke afgjort, om Randers Kommune vil anke dommen. Det vil være op til byrådet at træffe den beslutning.

Hele dommen kan læses i sin fulde længde her.

*Artiklen er opdateret med reaktioner fra den borgerlige opposition i Slagelse, fredag d. 6. april kl. 8.25.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

John Dyrby Paulsen

Direktør, Dansk e-Mobilitet, fhv. MF og borgmester i Slagelse (S)
cand.polit. (Københavns Uni. 1990), hd i udenrigshandel (Handelshøjskolen i København 1992)

Kasper Fuhr Christensen

Byrådsmedlem (Velfærdslisten), Randers Kommune
Gymnasiel uddannelse (Paderup Gymnasium. 2007), ba. i jura

Knud Vincents

Borgmester (V), Slagelse Kommune

0:000:00