Fagbevægelsen i fælles front for OPP

INVESTERINGER: De faglige hovedorganisationer FTF og LO vil med nyt fælles udspil sætte turbo på det offentlige-private samarbejde. Lempede deponeringsregler og en national OP-enhed skal bane vejen.

Harald Børsting og Bente Sorgenfrey fra henholdsvis LO og FTF ser store muligheder i spændingsfeltet mellem den offentlige og private sektor.
Harald Børsting og Bente Sorgenfrey fra henholdsvis LO og FTF ser store muligheder i spændingsfeltet mellem den offentlige og private sektor.Foto: Pressefoto
Kim Rosenkilde

Hvis der ikke skal lægges nogle penge up front, når der investeres, så er vi meget hurtigt ude i en Farum-model.

Ole Helby Petersen
Lektor ved Roskilde Universitet

Pensionsmilliarder og et styrket samarbejde mellem den offentlige og private sektor skal være med til at skabe vækst og sikre fremtidens velfærd.

Derfor er der behov for et opgør med de såkaldte deponeringsregler i forbindelse med offentlige-private partnerskaber (OPP), og så skal der oprettes et stærkt nationalt kontor til fremme for forskellige typer af samarbejder på tværs af den offentlige og private sektor.

Det er nogle af hjørnestenene i et forslag til en stor investeringsplan fra LO og FTF, som de to hovedorganisationer vil gøre til et politisk grundlag for en fremtidig regering.

Dokumentation

LO og FTF's forslag om OPP

Lempelse af deponeringsreglerne:

  • Fritagelse for deponeringsforpligtelsen for projekter, hvor det vurderes, at den samlede totaløkonomi betyder væsentlige samfundsmæssige produktivitets-, effektivitets- og/eller energiforbedringer.
  • Tildelingsproceduren for deponeringsfritagelsen i forbindelse med OPP gøres hurtigere og mere gennemsigtig.
  • En forhøjelse af låne- og deponeringsfritagelsespuljer.

National OP-enhed, der kan:

  • Rådgive og vejlede kommuner, regioner og stat om mulighederne i offentlig privat innovation (OPI), offentlig private partnerskaber (OPP) og udlicitering – herunder bør der være et rejsehold bestående af eksperter, der kan yde konkret bistand ude lokalt i kommuner og til virksomheder og institutioner.
  • Opsamle viden og lave nye analyser af best practice og barrierer inden for de tre områder og sikre, at viden bliver distribueret, så samarbejdet bygger på solid viden frem for ideologi.
  • Skabe en pipeline for OPP-projekter, så kommuner og regioner kan gå sammen om projekter på tværs af landet.

Læs hele LO og FTF's investeringsplan.


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00