Debat

FOA: Frikommuner skal have tillid til frontmedarbejdernes faglighed

DEBAT: De tre kommuner, der sættes fri på ældreområdet, skal bruge muligheden til at give frontmedarbejderne i ældresektoren mulighed for at prioritere mere over egen tid og opgaver, skriver Torben K. Hollmann. 

"Ældreplejen trænger til en kærlig hånd efter mange år med store nedskæringer i kommunernes udgifter," skriver Torben K. Hollmann. 
"Ældreplejen trænger til en kærlig hånd efter mange år med store nedskæringer i kommunernes udgifter," skriver Torben K. Hollmann. Foto: Foa
Daniel Bue Lauritzen

Daniel Bue Lauritzen er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og har været ansat hos Altinget siden 2017.

Daniel er redaktør for Altinget By & Bolig og Altinget Transport. Han har tidligere været ansvarlig for Altinget Udvikling og Altinget Christiansborg og været tilknyttet både forside- og debatsektionen. 

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Torben Klitmøller Hollmann
Formand for social- og sundhedssektoren i FOA

I sin åbningstale til Folketinget lancerede statsminister Mette Frederiksen det, hun selv kaldte ”en vild idé”.

Tanken er at give syv kommuner fri leg på en række udvalgte velfærdsområder.

Tre af kommunerne - Viborg, Langeland og Middelfart – skal arbejde med ældreområdet.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Nu er det vigtigt, at det ”vilde” ikke kun bliver ved de gode intentioner. Det er nu, vi skal være modige og visionære. Det er nu, vi skal gribe muligheden for at forme en ældrepleje vi kan være stolte af, og som er fremtidssikret.

Unødige dokumentationskrav
Ældreplejen trænger til en kærlig hånd efter mange år med store nedskæringer i kommunernes udgifter til området. Læg dertil, at vi går en tid i møde med manglende arbejdskraft, flere ældre og flere sygeplejefaglige opgaver tættere på borgeren. Derfor skal der handles og tænkes stort.

Visiteringen skal tættere på frontmedarbejderne og borgerne. Det er dem, der ved, hvad der er brug for, og dem, der ved, hvornår der er brug for det.

Torben Klitmøller Hollmann
Formand for social- og sundhedssektoren i FOA

Oven i det ved vi også, at det system, som ældreplejen styres af, har set bedre dage.

Siden slutningen af 90'erne er ældreområdet styret via den såkaldte BUM-model. Det står for Bestiller-Udfører-Modtager. 

Lidt forsimplet betyder det, at myndigheden, der tilkender borgeren en ydelse, er samlet i en central afgrænset enhed: Bestilleren. Personalet, der tidligere både havde myndighed til at vurdere hjælpens indhold og omfang, skal nu kun udføre opgaverne - det er Udføreren. Borgerne, der modtager ydelserne, kaldes herefter for Modtageren.

Virkeligheden i dag er, at den visitator, der med faglige begrundelser skulle sikre, at borgeren fik den hjælp, de skulle have, nu i stedet har som hovedopgave at sørge for, at kommunen ikke bruger for mange penge.

Det skaber for meget unødig dokumentation mellem kommunes egne forvaltninger. Til ingen verdens nytte ud over kontrol og økonomistyring.

Tilliden skal tilbage
Derfor skal tilliden til frontmedarbejdernes faglighed tilbage. De skal have faglig frihed til at klare de opgaver, der er hos borgeren, også dem vi ikke kan planlægge, men som er vigtige for borgeren. 

Det handler også om forebyggelse og den tidlige opsporing. Sådan kan man undgå forværring af borgerens tilstand og undgå indlæggelser.

Det betyder, at visiteringen skal tættere på frontmedarbejderne og borgerne. Det er dem, der ved, hvad der er brug for, og dem, der ved, hvornår der er brug for det. Fagligheden skal være afgørende for den hjælp og støtte, borgeren får, vel vidende at det kan svinge fra uge til uge.

Derfor skal ældreplejen organiseres i mindre teams omkring borgerne. Det muliggør en god fortrolig relation mellem dem, der kommer i borgerens hjem og borgeren. 

Faste teams har stor betydning
Helt praktisk betyder det, at der bliver visiteret x antal timer til et team omkring en gruppe borgere. Teamet vurderer ud fra deres tværfaglighed og i samarbejde med borgeren, hvad der er brug for, hvornår der er brug for det og hvor længe. Det er her, medarbejdernes faglighed møder virkeligheden.

Det kunne jo også være, at borgeren bare havde brug for at lette sit hjerte til en, der var tillid til. Det skal også være en mulighed.

Faste teams omkring borgerne betyder, at medarbejderne kan sige; "vi ses i morgen”, når de går ud af den ældres dør. Det har stor betydning, ikke kun for kvaliteten af plejen, men også kvaliteten af borgerens liv.

Det er et af de greb, vi kan bruge med det samme. Lad os møde borger og ansatte med tillid frem for kontrol.

Det er der, vi skal begynde. Hvis vi skal have en ældrepleje, vi er stolte af, og som er fremtidssikret, skal de tre kommuner gå til opgaven med faglighed, tålmodighed og parathed.

De største forandringer skabes af dem, der er modigst.

Dokumentation

Temadebat: Kan Mette Frederiksens vilde idé skabe vilde resultater?

”Det er en lidt vild idé.”

Sådan sagde statsminister Mette Frederiksen, da hun ved Folketingets åbning lancerede planerne om at give syv kommuner næsten ubegrænset frihed i indretningen af folkeskole-, dagtilbuds- og ældreområdet.

Spørgsmålet er, om den vilde idé kan skabe vilde resultater. 

Hvordan kan kommunerne bedst udnytte friheden? Hvilke forbedringer kan vi forvente at se? Hvordan skal forsøget evalueres? Kan de syv udvalgte kommuner danne inspiration for fremtidens kommunale velfærd? 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Torben Klitmøller Hollmann

Centerchef for sundhed og ældre, Næstved Kommune, bestyrelsesmedlem, Alkohol & Samfund
social- og sundhedsassistent, ma. i organisationspsykologi

0:000:00