Debat

Forskningschef: Deltidsdilemma står i vejen for fultidsarbejde i ældreplejen

DEBAT: Både ledere og medarbejdere er tilfredse med de mange deltidsansættelser i ældreplejen. Men selvom de får den praktiske hverdag til at fungere, er de uholdbare i et større perspektiv, skriver forskningschef ved Vive Lisbeth Pedersen. 

"Vi må bryde med deltidsdilemmaet, hvis vi skal have flere medarbejdere til at arbejde fuldtid," skriver Lisbeth Pedersen. 
"Vi må bryde med deltidsdilemmaet, hvis vi skal have flere medarbejdere til at arbejde fuldtid," skriver Lisbeth Pedersen. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Daniel Bue Lauritzen er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og har været ansat hos Altinget siden 2017.

Daniel er redaktør for Altinget By & Bolig og Altinget Transport. Han har tidligere været ansvarlig for Altinget Udvikling og Altinget Christiansborg og været tilknyttet både forside- og debatsektionen. 

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lisbeth Pedersen
Forsknings- og analysechef, Vive Arbejde og Ældre

Ældreplejen er en kernevelfærdsydelse, der kan bliver hårdt presset i fremtiden – og på mange måder allerede er det.

Medarbejderne i ældreplejen er engagerede og finder stor mening i deres arbejde. Men størstedelen er på deltid og ønsker ikke at arbejde flere timer. En ikke ubetydelig andel overvejer seriøst at søge væk.

Det stemmer dårligt overens med en fremtid, hvor der kommer til at mangle hænder i ældreplejen.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Vives forskning og analyse har gennem årene samlet stor viden om behovene i ældreplejen og udviklingen i ældresektorens arbejdsmarked. Viden på området tyder på, at de fysiske og psykiske arbejdsvilkår og organiseringen af arbejdet gør det vanskeligt at gøre deltid til fuldtid.

Samfundet har brug for mere arbejdskraft i ældreplejen, men der skal sættes ind på flere fronter, hvis man skal få det til at ske.

Deltid får hverdagen til at fungere for ledere og medarbejdere, men problemet er, at deltid fungerer mindre godt for samfundet, som mangler arbejdskraft i ældreplejen

Lisbeth Pedersen, Forsknings- og analysechef, Vive

Vagtplanen og budgettet skal gå op
Ledere i ældreplejen siger i interview, at de ønsker at ansætte flere medarbejdere på fuldtid.

Men rammerne omkring ældreplejen trækker i den modsatte retning. Det gælder både organiseringen af vagtplanen, styringen af budgettet samt de fysiske og psykiske belastninger, som medarbejderne oplever i deres hverdag.

I ældreplejen er det oftest nemmest at få vagtplanen til at gå op, når medarbejderne er på deltid. 

Det skyldes, at der skal være medarbejdere på arbejde hele døgnet. Morgenen er altid travl, når borgerne skal op af sengen og have noget at spise. Til gengæld er der stille midt på dagen, når borgerne sover middagslur.

Derfor skrues der op og ned på antallet af medarbejdere, der er på vagt i løbet af dagen. Det er nemmest at gøre, hvis man har flere deltidsansatte at rykke rundt med frem for færre fultidsansatte.

Desuden er budgettet stramt og skifter nogle gange fra dag til dag. Derfor skal der være fleksibilitet i arbejdsstyrken.

Hverdagen er presset
Interviewede ledere i ældreplejen oplever heller ikke, at medarbejderne savner flere arbejdstimer. Faktisk oplever de ofte, at medarbejdere vil ned i tid.

Hverdagen er presset i ældreplejen, og arbejdet er hårdt både fysisk og psykisk. Medarbejderne har mindre tid at bruge sammen med borgerne end tidligere. Det giver mindre tid til social omsorg som at drikke en kop kaffe sammen med borgeren.

Medarbejderne føler sig ofte utilstrækkelige, fordi de ikke kan give borgerne den hjælp, som de mener, borgerne har brug for. Halvdelen af sosu-medarbejderne er bekymrede for, at bemandingen på deres arbejdsplads er så lav, at det indebærer en risiko for borgerne.

Desuden savner en del sosu-medarbejdere indflydelse på deres eget arbejde, flere muligheder for at udvikle sig fagligt og mere sparring med deres kollegaer og leder. Den slags mangler i hverdagen kan bidrage til stress.

Undersøgelser viser da også, at sosu-medarbejdere, den største gruppe i ældreplejen, oftere føler sig stressede end resten af befolkningen. Og i spørgeskemaundersøgelser svarer næsten halvdelen, at de seriøst har overvejet at sige op det seneste år.

Ældreplejen sidder fast i deltidsdilemma
Ledere i ældreplejen slår altså ofte deltidsstillinger op, fordi det gør det muligt at få en fast vagtplan og et stramt budget til at gå op.

Medarbejderne søger deltidsstillinger, fordi de på den måde kan klare et fysisk og psykisk hårdt arbejde og få en bedre balance mellem familie og arbejdsliv.

Når der bliver slået deltidsstillinger op, tiltrækker faget ansøgere, der gerne vil arbejde deltid. På den måde bliver arbejdsgiverne bekræftet i, at deres kommende medarbejdere gerne vil arbejde deltid. Og næste gang de skal besætte en stilling, kan konsekvensen blive, at de slår endnu en deltidsstilling op.

Ældreplejen sidder fast i et deltidsdilemma. Deltid får hverdagen til at fungere for ledere og medarbejdere, men problemet er, at deltid fungerer mindre godt for samfundet, som mangler arbejdskraft i ældreplejen.

Vi må bryde med deltidsdilemmaet, hvis vi skal have flere medarbejdere til at arbejde fuldtid.

Et skridt på vejen er at undersøge, hvordan lederne kan få vagtplanen og budgettet til at gå op med fultidsmedarbejdere. Et andet er at tilbyde medarbejderne bedre fysiske og psykiske arbejdsvilkår.

Dokumentation

Temadebat: Hvordan får vi ældreplejens deltidsansatte op i tid? 

“Vi får brug for mange flere i hele sektoren. Altså flere medarbejdere fremover.” 

Det var en af sundheds- og ældreminister Magnus Heunickes (S) afsluttende bemærkninger under Ældretopmødet i begyndelsen af oktober. 

Selv lagde ministeren vægt på ny rekruttering for at gøre op med problemet, men der er også umiddelbart et stort potentiale for at tiltrække mere arbejdskraft til ældreplejen, hvis flere af de deltidsansatte social- og sundhedshjælpere går op i tid. 

I dag er hele 72 procent af de ansatte i ældreplejen nemlig ansat på deltid – og af dem er det blot 59 procent, der selv har valgt det, viste en analysefra Social- og Indenrigsministeriets Benchmarkingenhed, der udkom i foråret 2020. 

Analysen viste dog også, at kun 12 procent af de deltidsansatte er utilfredse med deres timetal. 

Nu spørger Altinget Ældre i en ny temadebat en række aktører og eksperter på området, om der er et uforløst potentiale i de deltidsansatte ansatte i ældreplejen – og hvordan det kan forløses.  


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lisbeth Pedersen

Forsknings- og analysechef, Arbejde og ældre, VIVE
Cand. Polit, ph.d (økonomi)

0:000:00