Frikommuner vil udfordre serviceloven og sikre billige boliger

FORSØG: Social- og Indenrigsministeriet har udpeget 44 kommuner forenet i otte tværgående netværk som nye frikommuner. Beskæftigelse, boliger, socialområdet og sundhedsindsatser er i fokus.

Foto: Bax
Kim Rosenkilde

Lettere forsinket har regeringen nu præsenteret deltagerfeltet i den kommende runde af frikommuneforsøg.

I alt 44 kommuner får status af frikommuner inden for otte forskellige forsøgsområder. Frikommuneforsøg II er organiseret i netværk, hvor en række kommuner sammen har ansøgt om forsørgsordninger, der vil blive afprøvet i årene frem til 2020.

De otte frikommunenetværk arbejder hver med udgangspunkt i et overordnet tema, der til sammen dækker en bred palet af kommunale opgaveområder, herunder beskæftigelses-, social-, sundheds- og boligområdet. Derudover vil flere af netværkene arbejde mere på tværs af fagområder og sektorer.

Dokumentation

Sådan blev frikommunenetværkene udvalgt

Social- og Indenrigsministeriet modtog i alt 43 ansøgninger om deltagelse i Frikommuneforsøg II.

For at blive taget i betragtning som frikommunenetværk skulle kommunerne søge i netværk bestående af op til seks kommuner. Netværk bestående af mere end seks kommuner er dog blevet taget i betragtning, såfremt der var en god, faglig begrundelse for et større antal deltagerkommuner. En kommune kan godt deltage i flere frikommunenetværk.


I udvælgelsen af frikommunenetværkene er der foretaget en samlet vurdering ud fra følgende overordnede kriterier:

·       Der er tale om et netværk af kommuner.

·       Netværkets ambitionsniveau for arbejdet.

·       Det beskrevne temas potentiale til at udfordre generelle samfundsmæssige problemstillinger.

·       Netværkets overvejelser om fælles udvikling af forsøg, gensidig læring og fokus på at inddrage den bedst tilgængelige viden om, hvad der virker.

Endelig er der blevet skelet til, at de udvalgte frikommunenetværk samlet set består af kommuner, der varierer i størrelse og geografisk placering, så frikommunenetværkene repræsenterer det kommunale landskab bredt, og dermed skaber det bedste grundlag for senere at udbrede de gode erfaringer og nye løsninger til alle landets kommuner.

Kilde: Social- og Indenrigsministeriet


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00