Haarder: Der er brug for armslængde

INTERVIEW: Tidl. indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder (V) forklarer her sin beslutning om at nedlægge AKF som selvstændig forskningsinstitution. ”Der er brug for armslængde og uafhængig forskning,” siger han blandt andet.
Foto: Thit Andersen/Altinget.dk

Det er for at komme væk fra TV Avis-regimet. Dårlig praksis fører jo ustandseligt til spørgsmål i Folketinget og krav om, at ministeren skal kontrollere dit og dat. Redningen for det lokale selvstyre er, at god og dårlig praksis kommer frem i lyset. Det hjælper de folkevalgte i kommunerne med at samle ansvaret op

Bertel Haarder (V)
Tidl. indenrigs- og sundhedsminister

Institutterne strittede imod, embedsmændene strittede imod, men Bertel Haarder stod fast, da han indtog Indenrigs- og Sundhedsministeriet i 2010: AKF, KREVI og DSI skulle lægges sammen, så der kom mere fokus på god og dårlig praksis, mere uafhængig forskning og mere armslængde mellem forskningen og interesseorganisationerne.

"Jeg vil ikke gå i detaljer, men også jeg har hørt, at de kommunale organisationers indflydelse på disse forskningsinstitutioner ind i mellem blev brugt til at lægge en dæmper på karskheden - altså åbenhjertigheden - i de resultater, der blev fremlagt," siger han i et interview med Altinget | Kommunal.

Var KL's indflydelse en del af ræsonnemenet bag fusionen?

"Det er ikke sundt, at de, der skal vurderes, selv har indflydelse på den, der skal foretage vurderingen. Der er brug for armslængde og uafhængig forskning."

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00