Hækkerup til borgmestre: Slå koldt vand i blodet

VELFÆRDSTEKNOLOGI: Socialministeren opfordrer kommunerne til at slå koldt vand i blodet i deres iver efter at få ældre til at klare snavset med en egenbetalt robotstøvsuger. Nu er også Ankestyrelsen gået ind i sagen, der kan få vidtrækkende konsekvenser.
Socialminister Karen Hækkerup (S) opfordrer nu kommununerne til at afvente en afgørelse fra Ankestyrelsen, før man dropper støvsugning hos de ældre og i stedet beder dem købe en robotstøvsuger. "Slå koldt vand i blodet," siger hun.
Socialminister Karen Hækkerup (S) opfordrer nu kommununerne til at afvente en afgørelse fra Ankestyrelsen, før man dropper støvsugning hos de ældre og i stedet beder dem købe en robotstøvsuger. "Slå koldt vand i blodet," siger hun.Foto: Casper Andersen/Altinget.dk

Socialminister Karen Hækkerup (S) kommer nu med en opsang til borgmestre, der vil afskaffe den kommunale støvsugning og i stedet henvise de ældre til selv at købe en robotstøvsuger.

"Slå koldt vand i blodet. Afvent nu lige Ankestyrelsen," siger hun til Altinget | Kommunal, efter Ankestyrelsen mandag besluttede at tage sagen op og eftertjekke juraen i det omsuste tiltag.

"Jeg håber, Ankestyrelsen rimeligt hurtigt kan afklare retsgrundlaget, for det er mit indtryk, at det er ved at gå stærkt ude i kommunerne med på forhånd at have truffet afgørelse om, at man vil ændre i praksis," siger Karen Hækkerup, der mener, at kommunerne risikerer "at kaste sig ud på dybt vand, hvis man begynder at ændre praksis, inden Ankestyrelsen har truffet en beslutning."

Eksperter: Ulovligt
Allerede tirsdag fastslog John Klausen, ph.d. og lektor i socialret ved Aalborg Universitet, over for Altinget | Kommunal, at "det vil være i direkte strid med serviceloven, hvis en kommune generelt afslår praktisk hjælp til støvsugning med henvisning til, at borgerne selv skal anskaffe sig robotstøvsugere."

Jeg håber, Ankestyrelsen rimeligt hurtigt kan afklare retsgrundlaget, for det er mit indtryk, at det er ved at gå stærkt ude i kommunerne med på forhånd at have truffet afgørelse om, at man vil ændre i praksis

Karen Hækkerup (S)
Social- og integrationsminister

Det er netop planen i Aarhus Kommune, der mandag meddelte, at støvsugning fra årsskiftet ikke længere er en kommunal opgave.

"Hvis borgerne anskaffer sig en robotstøvsuger nu, får de meget større frihed, fordi de selv kan bestemme, hvornår og hvor tit de vil have støvsuget," sagde Dorthe Laustsen, Aarhus Kommunes rådmand for sundhed og omsorg, i en pressemeddelelse.

Kirsten Ketscher, professor i socialret ved Københavns Universitet, påpeger - i lighed med John Klausen fra Aalborg Universitet - at det strider mod serviceloven.

"Der står ikke noget om, at man selv skal anskaffe sig noget som f.eks. en robotstøvsuger, og derfor mener jeg, at det er ulovligt," sagde hun onsdag til Jyllands-Posten, hvor hun også konstaterede, at det kræver en lovændring at lovliggøre modellen.

En afgørelse - flere perspektiver
Den kommende afgørelse fra Ankestyrelsen indeholder flere perspektiver.

For det første er robotstøvsugerne et konkret eksempel på, hvordan velfærdsteknologi i praksis gør sit indtog i danskernes hverdag. Velfærdsteknologi er ifølge flere af Folketingets partier og regeringen en del af løsningen på velfærdsstatens mange udfordringer, hvilket bl.a. kan læses ud af regeringsgrundlaget.

Mandag erkendte KL-formand Jan Trøjborg (S) da også, at det bliver en svær opgave at introducere velfærdsteknologi for borgerne. Det sagde han som reaktion på en meningsmåling i Jyllands-Posten, hvor tre ud af fire danskere sagde nej til, at borgerne selv skal anskaffe sig en robotstøvsuger.

For det andet bliver Ankestyrelsens afgørelse bindende retsgrundlag for kommunerne i fremtiden.

"Der er ikke tidligere taget stilling til spørgsmålet om, hvorvidt en kommune kan give afslag på hjælp og i stedet henvise til, at borgeren kan anskaffe sig en robotstøvsuger - hverken direkte i reglerne eller herinde hos os. Alle kommuner og sociale nævn skal fremover rette sig efter vores afgørelse i lignende sager," fortæller ankechef i Ankestyrelsen, Birger Stein Christensen, der ikke vil udtale sig om, hvornår der falder en afgørelse i sagen.

Det var onsdag ikke muligt at få en kommentar fra Ib Kristensen (V), borgmester i Billund, der som de første har bedt de ældre købe en robotstøvsuger for egen regning. Ej heller Dorthe Laustsen, rådmand for sundhed og omsorg i Aarhus Kommune, havde tid til at tale med Altinget | Kommunal.

Klik her og læs historien bag denne historie: "Robotstøvsugere kolliderer med loven" - bragt tirsdag på Altinget | Kommunal

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karen Hækkerup

Formand, Den Sociale Investeringsfond og Nordic Safe Cities
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

0:000:00