Her er aftalen om budgetloven

BUDGETLOV: Regeringen, Venstre og Konservative har indgået en aftale om budgetloven. Dansk Folkeparti og Liberal Alliance er med i dele af aftalen, mens Enhedslisten som det eneste parti står helt udenfor.
Lasse Lange

Med aftalen cementerer vi, at de offentlige budgetter skal overholdes. I mange år har udgiftsvæksten konsekvent overskredet det planlagte. Loven varsler en æra, hvor det er slut med disse overskridelser.

Bjarne Corydon
Finansminister (S)

Som Altinget | Kommunal kunne forudsige, faldt aftalen om budgetloven tirsdag på plads.

For kommunerne er det afgørende i aftalen, der indebærer ændringer af i alt fire love, de fireårige udgiftslofter for kommuner og regioner. Overtræder kommunerne loftet, vil de blive straffet økonomisk. Straffen kan både ramme den enkelte kommune og kommunerne som helhed gennem en nedsættelse kommunernes samlede bloktilskud.

"Med aftalen cementerer vi, at de offentlige budgetter skal overholdes. I mange år har udgiftsvæksten konsekvent overskredet det planlagte. Loven varsler en æra, hvor det er slut med disse overskridelser," siger finansminister Bjarne Corydon (S).

Dokumentation

Aftale om budgetlov
Det har i en længere årrække været svært for skiftende regeringer at styre væksten i de offentlige udgifter. Med de aktuelle store underskud på de offentlige finanser, den europæiske gældskrise og tilslutningen til EU's finanspagt er kravene til en sund finanspolitik øget, herunder ikke mindst kravene til udgiftsstyringen i hele den offentlige sektor.

Der er på den baggrund enighed mellem regeringen, Venstre og Det Konservative Folkeparti om at indføre en budgetlov med følgende hovedelementer:

  • Balancekrav for de strukturelle offentlige finanser og en automatisk korrektionsmekanisme med krav om at gennemføre foranstaltninger, hvis der er udsigt til underskud.  
  • Indførelse af udgiftslofter for stat, kommuner og regioner, som skal understøtte, at budgetter og aftaler, der gælder for udgifterne i stat, kommuner og regioner, bliver overholdt.  

Ændringer i budgetloven (alle fire lovforslag) forudsætter enighed blandt forligspartierne.

Aftalen konstituerer ikke en politisk enighed om niveauet for udgiftslofterne. Det indebærer, at fastsættelse og ændringer af udgiftslofterne ikke forudsætter enighed blandt partierne bag budgetloven.

Der er med aftalen enighed om at stemme for følgende lovforslag, som udmønter aftalen:

  • Forslag til budgetlov (finansministeren).  
  • Forslag til lov om ændring af lov om Det Økonomiske Råd og Det Miljøøkonomiske Råd (økonomi- og indenrigsministeren).
  • Forslag til lov om ændring af lov om kommunal udligning og generelle tilskud til kommuner (økonomi- og indenrigsministeren).
  • Forslag til lov om ændring af lov om regionernes finansiering (økonomi- og indenrigsministeren).
Forligspartierne noterer sig, at Dansk Folkeparti og Liberal Alliance indgår som aftalepart i den del af aftalen, der vedrører lovforslag om sanktioner overfor kommuner og regioner samt den ændrede rolle for Det Økonomiske Råd.

0:000:00