I 6 ud af 10 kommuner vil højtlønnede mærke mindre til ny skat oven på udligningsaftale

SKATTELOFT: I mere end halvdelen af landets kommuner vil topskatteydere kun mærke en begrænset forskel, hvis skatten ændres som følge af den nye udligningsreform. Til gengæld kan borgere med lavere løn få en højere skattestigning. (RETTET)

Borgerne med den højeste løn vil i en række kommuner ikke mærke noget til skattestigninger. Omvendt vil de i andre kommuner ikke få del i en skattelettelse.
Borgerne med den højeste løn vil i en række kommuner ikke mærke noget til skattestigninger. Omvendt vil de i andre kommuner ikke få del i en skattelettelse.Foto: Rune Feldt/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Det er skævt og uretfærdigt. Og der har vi da også forsøgt at forklare regeringen. 

Frands Fischer (S)
Borgmester i Skanderborg Kommune
Fakta
Det skrå skatteloft

Skatteloftet er i 2020 fastsat til 52,06 procent for indkomstskat. Den grænse når man op på ved at lægge bundskat (12,11 pct.) sammen med topskat (15 pct.) og landsgennemsnittet for kommuneskatten (24,95 pct.).
Det vil sige, at en person, der betaler topskat vil få nedslag i topskatten, hvis kommuneskatten er højere end landsgennemsnittet, sådan at den samlede skattebetaling af indkomst ikke overstiger de 52,06 procent.
Kommunen skal medfinansiere statens deraf følgende indtægtstab.

Topskattegrænsen er i 2020 sat ved en årlig indtægt på 531.000 kr. svarende til 48.100 kr. om måneden (før arbejdsmarkedsbidrag).

Kilde: Skatteministeriet og BDO

Tjener du over 48.100 kroner om måneden, så kommer du måske ikke til at mærke det helt så hårdt, hvis din kommune hæver eller sænker skatten som følge af den nyligt indgåede udligningsaftale.

I hvert fald ikke, hvis du bor i en af de 62 kommuner, som efter reformen kan stå tilbage med en skatteprocent på lige omkring landsgennemsnittet eller derover.

De steder vil det såkaldte skrå skatteloft træde i kraft og betyde, at en lokal skattestigning eller -lempelse modregnes en til en i din topskat.

Dokumentation

ARTIKLEN ER RETTET DEN 2. JUNI 2020

Oprindeligt fremgik det af artiklen, at borgere, som betaler topskat ikke ville blive økonomisk berørt af en højere kommuneskat eller ville få økonomisk gavn af en lavere kommuneskat.

Dette er forkert. En ændring i kommuneskatten vil få betydning for den del af indtægten, der ligger under topskattegrænsen for alle borger.

Men betaler en borger topskat vil en stigning eller nedsættelse af skatten ikke slå igennem for den del af indtægten, som ligger ud over topskattegrænsen, hvis kommuneskatten efter en både før og efter ændringen i skatten har en kommuneskat, der ligger over landsgennemsnittet.

Både rubrik, manchettekst og dele af den øvrige tekst er rettet til for at modsvare dette forhold. 

Altinget beklager fejlen.


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00