Ishøj-borgmester: Udligning for udlændinge holder liv i Vestegnens integrationsmaskine

ADVARSEL: Frygten for en omlægning af den særlige udlændingeudligning får Ishøjs borgmester til at advare mod at underminere integrationen på den københavnske vestegn. Børnene bliver taberne, lyder det.

Ishøjs borgmester, Ole Bjørstorp (S), kalder til forsvar for den særlige udlændingeudligning, som har stor betydning for hans kommune.
Ishøjs borgmester, Ole Bjørstorp (S), kalder til forsvar for den særlige udlændingeudligning, som har stor betydning for hans kommune.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Kim Rosenkilde

Mener man, at vi får for meget, må man jo i stedet udligne mere ved at se på, hvordan flygtninge og indvandrere bliver fordelt på tværs af landet

Ole Bjørstorp (S)
Borgmester i Ishøj Kommune

Med kontor på syvende sal i Ishøjs nietagers høje rådhus har borgmester Ole Bjørstorp (S) en imponerende udsigt over den kommune, hvor han har været borgmester i snart 20 år.

Mod øst skinner formiddagssolen ind over en frostklar Køge Bugt og villakvarterne ned mod vandet.

Senere på dagen vil solen kaste mere lys over den del af kommunens virkelighed, man kan se ud ad borgmesterkontorets sydligt vendte vinduer.

Dokumentation

Udligningsordning vedrørende indvandrere og efterkommere

Fra 1982 blev der indført et særligt tilskud til kommuner, der havde væsentlige udgifter til særlige foranstaltninger for indvandrere. Formålet var at bidrage til en højere grad af udligning af kommunernes udgifter til særlige foranstaltninger for indvandrere.

Der er over årene sket en udvikling både i de udgifter, som ordningen blev forudsat at omfatte, og den omfattede udlændingegruppe.

Siden 1985 er det samlede antal af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande steget fra cirka 65.000 til cirka 390.000 i 2013, svarende til en årlig gennemsnitlig vækst på knap 7 procent.

I en rapport fra Finansieringsudvalget fra 2014 vurderes det på baggrund af en undersøgelse fra Kora, at der kan være behov for at justere tilskudsbeløbene i udligningen for udlændinge, hvis denne ordning skal fatholdes.

Ifølge rapporten tyder analyser på, at udlændingeudligningen overkompenserer kommuner med op mod 50 procent i forhold til de faktiske ekstraudgifter forbundet med indsatser målrettet indvandrere og efterkommere.

I 2018 lød det samlede tilskud i ordningen på 4,8 milliarder kroner.  Ordningen finansieres af alle landets kommuner, mens kun 23 kommuner modtog i 2018. Det samlede nettotilskud til de pågældende kommuner var på cirka 950 millioner kroner. 

De største modtager var Københavns og Aarhus Kommune, mens kommuner som Ishøj, Albertslund, Høje-Taastrup og Brøndby fik det største tilskud relativt i forhold til størrelsen på kommunens økonomi.

Kilde: Indenrigsministeriet


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00