Kommentar af 
Jacob Bjerregaard

Jacob Bjerregaard: Meget uhensigts­mæssigt at ophæve tilslutnings- og forblivelsespligten

KOMMENTAR: Uden den investeringssikkerhed, som ligger i tilslutnings- og forblivelsespligten, må vi forvente, at udbygningen af fjernvarmenettet – og dermed den grønne omstilling – reelt går i stå, skriver Jacob Bjerregaard (S).

Foto: Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Med den seneste rapport fra FN's klimapanel er det endnu en gang slået fast, at vi skal handle nu, hvis vi skal begrænse klimaforandringerne til et niveau, vi kan være bekendt. Den grønne omstilling er derfor vigtigere end nogensinde.

Set i det lys er det bekymrende at se, hvor let Folketingets partier tager på de velfungerende systemer, som samfundet allerede har opbygget i den kollektive forsyning.

Vi har i fjernvarmeforsyningen etableret et effektivt energisystem, som giver os nogle rigtig gode muligheder for at kunne sætte endnu mere skub på den grønne omstilling. Det er derfor meget uhensigtsmæssigt, at Energiaftalen vil ophæve muligheden for, at kommunerne kan udbygge fjernvarmenettet med en tilslutnings- og forblivelsespligt for forbrugerne.

Disse kollektive forpligtelser for forbrugerne er hidtil kun blevet taget i brug på knap halvdelen af fjernvarmenettet, så det er ikke et redskab, som bliver brugt af kommunerne uden omtanke. Men kollektive forpligtelser giver en sikkerhed for investeringerne. Denne sikkerhed gør, at fjernvarmenettet fortsat kan blive udbygget, og at investeringerne kan finansieres til en meget lav rente gennem KommuneKredit til glæde for forbrugerne, der får en effektiv, komfortabel og billig varmeforsyning.

Fakta
Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler. 

Du kan kommentere indlægget i bunden. Vi opfordrer til en konstruktiv og ordentlig tone i debatten.

Debatindlæg kan sendes til: [email protected]

Uden den investeringssikkerhed, der ligger i tilslutnings- og forblivelsespligten, må vi forvente, at udbygningen af fjernvarmenettet reelt går i stå. Investeringer i fjernvarme er meget store, og det er derfor afgørende, at der er garanti for kundegrundlaget på kort og langt sigt.

Dette gør sig for eksempel gældende, hvis man skal investere i udnyttelse af overskudsvarme, som vi i den nære fremtid forventer meget mere af fra de store datacentre, der er under opførelse i Jylland.

Uden den investeringssikkerhed, der ligger i tilslutnings- og forblivelsespligten, må vi forvente, at udbygningen af fjernvarmenettet reelt går i stå. 

Jacob Bjerregaard (S)

Her er det ejendommeligt, at Folketingets partier i energiaftalen blandt andet har afsat 100 millioner kroner til at fremme udnyttelsen af overskudsvarmen, når de i samme energiaftale vil sætte en stopper for de investeringer, der skal sikre, at varmen kan nå frem til forbrugerne.

Oven i dette kommer, som KommuneKredit har gjort opmærksom på i sit høringssvar til ministeren, at ophævelsen af muligheden for kollektive forpligtelser skaber tvivl om finansieringen af de lån for cirka 25 milliarder kroner, som fjernvarmeforsyningen har igennem KommuneKredit.

Det er KL's klare opfordring til Folketingets partier, at man lader være med at afskaffe muligheden for kollektive forpligtelser, før vi kender konsekvenserne. Det har vi og andre peget på adskillige gange. Lad os nu få undersøgt konsekvenserne, før vi beslutter, hvordan vi kan modernisere sektoren.

Det handler ikke kun om fjernvarmeværker og kommuners økonomi. I sidste ende risikerer forbrugerne at stå med regningen, når de øvrige kunder forlader fjernvarmen. Vi skal ikke lade nogen i stikken her, og det er derfor vigtigt, at vi får undersøgt konsekvenserne mere nøje.

Det er vigtigt, fordi forbrugerne har brug for en effektiv varmeforsyning, der udnytter ressourcerne bedst muligt og bidrager til den grønne omstilling, og det er kommunerne og de kollektive løsninger garant for.

...

Jacob Bjerregaard (S) er formand for KL's Miljø- og Teknikudvalg og borgmester i Fredericia Kommune. Han har tidligere været medlem af Folketinget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Bjerregaard

Særlig rådgiver, skatteminister Jeppe Bruus (S)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

0:000:00