Debat

Regionsrådsformand: Effektivisér indsatsen for erhvervsfremme

DEBAT: Erhvervsfremmeindsatsen skal forenkles og effektiveres, så vi kan hjælpe det regionale erhvervsliv mod ny vækst, og regionerne er en del af løsningen, skriver Jens Stenbæk.

Foto: Region Sjælland
Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jens Stenbæk
Regionsrådsformand i Region Sjælland og formand for Vækstforum Sjælland

Den offentlige erhvervsfremmeindsats trænger til en hovedrengøring. Der er alt for mange aktører, der tilbyder omtrent det samme, og virksomhederne har svært ved at få overblik over mulighederne for at få hjælp. Det er konklusionen i regeringens eftersyn af erhvervsfremmesystemet.

I Region Sjælland støtter vi, at erhvervsfremmeindsatsen skal forenkles og effektiviseres. Vi er i fuld gang allerede, for det er nødvendigt at hjælpe det regionale erhvervsliv på vej mod ny vækst.

Vi har i løbet af de seneste år lukket eller sammenlagt adskillige aktører og institutioner på erhvervsfremmeområdet.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Energiklyngecenter Sjælland er fusioneret med Gate 21, Grønt Center er fusioneret med Agro Tech, og frem for vores regionale turismeselskab, Østdansk Turisme, har vi nu etableret ét nationalt turismeselskab, nemlig Dansk Kyst- og Naturturisme.

Og det er kun for at give et par eksempler, for vi har ingen planer om at stoppe her.

Som offentlig aktør skal vi blive endnu bedre til at skabe et enkelt og smidigt erhvervsfremmesystem, som virksomhederne let kan navigere i, og som skaber værdi. 

Jens Stenbæk
Regionsrådsformand i Region Sjælland og formand for Vækstforum Sjælland

Værdi for pengene
Det offentlige bruger næsten 5 milliarder kroner om året på erhvervsfremmeindsatser. Det er stort beløb, og derfor skal indsatserne naturligvis være effektive og give værdi for virksomhederne. 

Vækstforum Sjællands vækstaftale med Copenhagen Capacity og Invest in Denmark er et godt eksempel på, at det lykkes at skabe værdi for virksomhederne og sikre nye internationale investeringer i Region Sjælland.

I perioden 2014-2016 har det været målet at skabe 250 nye job, men Vækstforums investeringer har ved udgangen af 2016 skabt hele 422 nye regionale job og ti konkrete virksomhedsinvesteringer fra hele verden.

Længe har erhvervsfremmesystemet været meget udbudsorienteret. Dette er vi nu begyndt målrettet at vende om, så vores indsats bygger på efterspørgsel fra etablerede virksomheder og spirende start-ups.

Med projektet BioPro har Region Sjælland investeret i, at forskningsinstitutioner samarbejder med store og små virksomheder.

Idéen med BioPro er, at nogle af Region Sjællands førende bioteknologiske virksomheder, blandt andet CP Kelco, Novozymes, Novo Nordisk, Chr. Hansen og DONG Energy fungerer som lokomotiver, der trækker de mindre virksomheder med frem.

Det er med til at skabe nye arbejdspladser i den bioteknologiske produktion af blandt andet enzymer, medicin og biobrændsel, og i en række følgeindustrier og serviceerhverv. Gevinsten er også, at både små og store virksomheder øger deres konkurrencekraft.

Vækstpolitisk gearskifte
Hvis vi kigger frem, bør danske virksomheders vækstudfordring stå centralt, når erhvervsfremmesystemet skal moderniseres. Der er behov for et vækstpolitisk gearskifte, så Danmark kan være med i konkurrencen om investeringer, vækst og talenttiltrækning.

Virksomheders vækst lader sig ikke begrænse af hverken kommune- eller regionsgrænser.

Den udfordring har Region Sjælland allerede handlet på i regi af Greater Copenhagen, hvor vi på tværs af de i alt 79 kommuner i Sjælland, Hovedstaden og Region Skåne samarbejder om netop at tiltrække investeringer, virksomheder og højtuddannet arbejdskraft – nødvendige faktorer for at blive en attraktiv erhvervsmetropol.

Fra start-up til scale-up
Statsministeren satte sidste år et mål om, at vi skal have 32 nye virksomheder med 1000 ansatte i 2020. Selvom der starter mange nye virksomheder hvert år i Danmark, er det kun et fåtal af dem, der ender med at skabe vækst og mange job.

Det billede bidrager regionerne til at ændre med det nye program Scale-up Denmark. Her arbejder vi målrettet for at vi går fra en startup- til en scale-up-nation.

Scale-up Denmark skal skabe 200 nye vækstvirksomheder og mindst 1000 arbejdspladser i projektperioden.

Det faktum, at en række af landets førende virksomheder fra C20-indekset bakker aktivt op med tid og penge, er for mig en stærk indikation af, at vi gør det rigtige med Scale-Up Denmark.  

Samarbejde gør stærk. Det gør forskellighed også. Som offentlig aktør skal vi blive endnu bedre til at skabe et enkelt og smidigt erhvervsfremmesystem, som virksomhederne let kan navigere i, og som skaber værdi.

Men samtidig må erhvervsfremmeområdet ikke udvikle sig til en politisk kampplads til skade for vækst i vores virksomheder.

Dem, det hele handler om.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Stenbæk

Formand, Andel, formand, Professionshøjskolen Absalon, formand, Danske Professionshøjskolers formandskollegie

0:000:00