Kammeradvokaten forsvarer ministerium i sag om udligning: Der er ikke begået nogen fejl

NOTAT: Der er ikke grundlag for en retssag om udligning, selvom det foregik på fejlagtigt grundlag. Det fastslår Kammeradvokaten. Men det får ikke Hjørrings borgmester, Arne Boelt (S), til at droppe tanken om at lægge sag an. 

En af de kommuner, der mener, at de er blevet snydt for flere millioner kroner, er Hjørring Kommune.
En af de kommuner, der mener, at de er blevet snydt for flere millioner kroner, er Hjørring Kommune.Foto: Henning Bagger/ Ritzau Scanpix
Christina Houlind

Hjørrings borgmester, Arne Boelt (S), lagde i weekenden op til at indlede en retssag mod staten med krav om erstatning for tab på den kommunale udligningsordning. Siden har han fået opbakning fra blandt andet borgmesteren i Esbjerg og flere andre kommuner. 

Afsættet er en fejl i udligningssystemet, hvor manglende oplysninger om udlændinges uddannelse ifølge de kritiske borgmestre har kostet hundredvis af millioner for flere kommuner i provinsen.

For selvom fejlen nu er blevet rettet, bliver kommunerne ikke kompenseret i de år, hvor udligningen foregik på mangelfulde oplysninger fra Danmarks Statistik. 

Men der er ikke grundlag for, at kommuner kan rejse erstatningskrav, da der ikke er begået nogen fejl fra ministeriets side. Det konkluderer statens advokat, Kammeradvokaten, i et notat.

Kammeradvokaten har før taget fejl, men nu skal vi have en advokat til at undersøge, hvad der er op og ned.

Arne Boelt (S)
Borgmester i Hjørring Kommune

”Det viste sig ikke muligt at samle et flertal i Folketinget om opgaven med at justere i udligningen. Men med revisionen af statistikken om udlændinges uddannelse er den overordnede skævhed i datagrundlaget rettet op. Når vi ser frem, vil nogle kommuner derfor få et højere tilskud i udligningen. Andre vil få et lavere tilskud. Når vi ser bagud, har ministeriet administreret efter reglerne. Så der er ikke grundlag for at rejse et krav om erstatning,” siger fungerende økonomi- og indenrigsminister Ole Birk Olesen (LA) i en pressemeddelelse.

Borgmester: Vores egne jurister skal se på sagen
Konklusionen fra Kammeradvokaten får dog ikke Hjørrings borgmester, Arne Boelt (S), til at droppe idéen om et sagsanlæg. Han vil først have kommunens egne eksperter til at vurdere sagen.

”Kammeradvokaten har før taget fejl, men nu skal vi have en advokat til at undersøge, hvad der er op og ned,” siger Arne Boelt til Altinget.

Udmeldingen om sagsanlæg kommer i kølvandet på regeringens aftale om næste års kommuneøkonomi med KL, som blev indgået 7. juni 2018. For opdateringen af statistikken for indvandreres uddannelse betyder, at særligt en række hovedstadskommuner næste år må afgive penge til mange af de jyske kommuner, som indtil nu har følt sig snydt.

Med økonomiaftalen blev man enige om at give de 27 kommuner, der taber på opdateringen af statistikken, en kompensation på cirka en milliard kroner i løbet af en overgangsperiode på to år. 

Det har skabt stor forargelse blandt de kommuner, der mener, at de tidligere har fået for lidt i udligning, fordi de ikke bliver kompenseret for det tab, de mener at have lidt. 

"Hvorfor skal man have kompensation for noget, man har fået ved en fejl?" lyder det fra Arne Boelt, med henvisning til at regeringen nu vil kompensere de kommuner, som taber på opdateringen, men i hans øjne blot har fået for mange penge tidligere. 

Skal godkendes i udvalg og byråd
Men før Hjørring Kommune går videre med sagen, skal det først godkendes i både økonomiudvalg og i byrådet. 

"Vi har haft en foreløbig snak med et advokatfirma, der mener, der er grundlag for at sagsøge staten. Men vi går ikke i gang, før det er vedtaget i økonomiudvalget," siger Arne Boelt.  

Hvilken lov er det, I mener, staten har overtrådt?

"Det handler ikke om nogen lov. Det handler om god forvaltningsskik. Hvis de kommuner, der har fået for meget i udligning, skal kompenseres, skal de kommuner, der fik for lidt, ligeledes kompenseres." 

Læs også

Dokumentation

Sagen kort:
Tilbage i 2014 henvendte otte nordvestjyske kommuner sig til Økonomi- og Indenrigsministeriets Finansieringsudvalg. De pegede da på det, de kaldte ”væsentlige uhensigtsmæssigheder i det nuværende tilskuds- og udligningssystem”.

Konkret handler problematikken om et kriterium i den kommunale udligningordnings såkaldt socioøkonomiske indeks, som undervurderer indvandreres reelle uddannelsesniveau.

I 2017 blev den data, som Økonomi- og Indenrigsministeriet baserer deres beregninger på, opdateret, og det har ført til mærkbare økonomiske forskydninger mellem kommunerne. Opdateringen af statistikken vil flytte flere hundrede millioner kroner fra primært hovedstaden til kommuner i resten af landet, når ændringerne slår igennem med virkning fra næste år.

En række af de kommuner, som nu står til en gevinst, mener imidlertid, at de er blevet snydt for mange millioner kroner årligt. Også efter at de i 2014 gjorde opmærksom på problemet.

Men regeringen har slået fast, at kommunerne ikke bliver kompenseret for den periode.

I forbindelse med at aftalen mellem KL og regeringen, som blev indgået 7. juni, blev mange af de føromtalte kommuner vrede, da aftalen blandt andet sikrer nogle af de kommuner, der tidligere fik for meget i udligning, cirka en milliard i kompensation som en overgangsordning på to år.

Det fik flere af de kommuner, der mener at have fået for lidt i udligning tidligere, til at varsle sagsanlæg mod staten.

Kammeradvokaten har dog nu vurderet, at Økonomi- og Indenrigsministeriet har handlet efter reglerne, da den årlige udmelding af tilskud er sket efter gældende regler og på det kendte statistikgrundlag.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Arne Boelt

Formand, Brancheforeningen Cirkulær
Tømrer, Falckredder

Ole Birk Olesen

MF (LA), medlem af Borgerrepræsentationen, Københavns Kommune
journalist (DJH 1999)

0:000:00