Københavns borgmestre til regeringen: Hovedstadens velfærd står til en syngende lussing

ØKONOMI: Det er totalt misforstået, at København har guld på kistebunden og uden videre kan sende flere penge til kommunal udligning og statskassen, siger overborgmester Frank Jensen. I et fælles brev appellerer han og kommunens fagborgmestre til regeringen om at tage toppen af tabet.

Københavns overborgmester Frank Jensen opfordrer sammen med kommunens seks fagborgmestre indtrængende regeringen til at lægge en dæmper på kommunens forventede udligningstab.
Københavns overborgmester Frank Jensen opfordrer sammen med kommunens seks fagborgmestre indtrængende regeringen til at lægge en dæmper på kommunens forventede udligningstab.Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde
Fakta
Københavns Kommunes økonomi
Københavns Kommune er landets største kommune og har serviceudgifter svarende til over en tiendedel af kommunernes samlede serviceudgifter.

I 2017 havde Københavns Kommune serviceudgifter for 24,4 milliarder kroner. Det skal ses i forhold til en samlet serviceramme for kommunerne under et på 242,2 milliarder kroner.

Samme år afholdt Københavns Kommune anlægsudgifter (brutto) for 3,5 milliarder kroner ud af en samlet ramme for kommunerne under et på 16,3 milliarder kroner. 



Kilde: Københavns Kommune Årsrapport for 2017

Regeringen må holde op med at bruge andres penge. Det er beskeden fra overborgmesteren og de seks fagborgmestre på Københavns Rådhus.

I et fælles brev til regeringen opfordrer de til, at man bruger noget af statens eget finanspolitiske råderum til at begrænse det tab på godt 800 millioner kroner, som Københavns Kommune har udsigt til ved årsskiftet som følge af politiske prioriteringer på Christiansborg.

Det drejer sig om de forliste udligningsforhandlinger, som flytter over en halv milliard årligt fra København til resten af landet.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00