Kommuner skal betale statens tilskud til friskoler

Ø-SAMFUND: Som et led i vækstudspillet vil regeringen give friskoler lov til at lave filialer på småøerne. Men gaven bliver ikke godt modtaget i kommunerne. De skal nemlig betale statens tilskud til friskolerne.

Kommunerne tvinges nu til at betale statens tilskud, hvis privat- eller friskoler vil lave filialer på en af landets 27 småøer.
Kommunerne tvinges nu til at betale statens tilskud, hvis privat- eller friskoler vil lave filialer på en af landets 27 småøer.Foto: Colourbox.com
Erik Bjørn Møller

Hvis det her skal være med til at styrke øerne, så vil vi ikke være med til at styrke øerne.

Holger Schou Rasmussen
Borgmester for S i Lolland Kommune
Fakta
På landets 27 småøer er der i dag otte folkeskoler med 5-30 elever. Med regeringens lovforslag, der skal behandles i næste folketingssamling, skabes der mulighed for at oprette friskoler som filialer til fri- eller privatskoler på fastlandet, uanset elevtallet på øerne. For ikke at tilskynde til flere kommunale nedlæggelser af folkeskoler på øerne lægger regeringen op til, at kommunerne skal betale den fulde udgift af statens tilskud pr. elev.
Det forventes, at de kommunale udgifter til frie grundskoletilbud på småøerne ikke vil være højere end udgifterne til et kommunalt skoletilbud - hvorfor forslaget er "udgiftsneutralt for det offentlige,"  som det hedder i et regeringsnotat.
Lovforslaget omfatter følgende 27 øer: Agersø, Anholt, Askø inkl. Lilleø, Avernakø, Barsø, Birkholm, Bjørnø, Baagø, Drejø, Egholm, Endelave, Fejø, Femø, Fur, Hjartnø, Hjortø, Lyø, Mandø, Nekselø, Omø, Orø, Sejerø, Skarø, Strynø, Tunø, Venø og Aarø.



”Det er godt nok en mærkelig gave. En urimelig gave. Den vil vi ikke have.”

Sådan lyder den umiddelbare reaktion fra Lollands socialdemokratiske borgmester, Holger Schou Rasmussen, til et nyt skoleudspil fra regeringen, der ellers præsenterer det nye udspil som en fremstrakt hånd til Danmarks 27 ø-samfund.

Som et led i sit nye vækstudspil vil regeringen gøre det lettere for frie grundskoler på fastlandet at etablere filialer på småøerne. Det har den gamle Tvindlov hidtil sat en stopper for, men med lovændringen vil regeringen sikre bedre uddannelsestilbud på øerne.

0:000:00