Konsulentsag afgjort: Resultatløn i handicapsager var ulovligt

AFGØRELSE: Det er ifølge Ankestyrelsen ulovligt, at kommuner har betalt konsulenter resultatløn for at hjælpe med at finde besparelser i et stort antal udsatte borgeres sager. Nu skal sagerne gå om, vurderer ekspert.

Ankestyrelsen vurderer, at det er ulovligt at hyre konsulenter ind på aftaler om no-cure-no-pay til at forberede afgørelser i udsatte borgeres sager.
Ankestyrelsen vurderer, at det er ulovligt at hyre konsulenter ind på aftaler om no-cure-no-pay til at forberede afgørelser i udsatte borgeres sager.Foto: Sarah Christine Nørgaard/BT/Ritzau Scanpix
Simon LesselKim Rosenkilde

Mindst 24 kommuner kan have brudt loven ved at hyre eksterne konsulenter på resultatløn til at hjælpe med at finde besparelser i udsatte og handicappede borgeres sager.

Det står klart, efter at Ankestyrelsen torsdag morgen kom med en længe ventet udtalelse om det kontroversielle samarbejde mellem særligt to konsulenthuse og kommuner fra hele landet.

Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) er glad for, at Ankestyrelsen nu har trukket en juridisk streg i sandet.

Dokumentation

Sagen kort
Altinget afdækker i november og december 2019, at mindst 19 kommuner har indgået kontrakter med eksterne konsulentvirksomheder om at gennemgå sager på voksen-handicap-området med henblik på at opnå besparelser. Hovedparten af aftalerne er baseret på et såkaldt no-cure-no-pay-princip, hvor kommunerne kun skal betale konsulenterne, hvis de finder besparelser.

Honoraret er i et flertal af kontrakterne desuden baseret på resultatløn, hvor størrelsen på kommunens besparelser er afgørende for størrelsen på honoraret. Jo større besparelse, jo større honorar vil der kunne udbetales.

Social- og indenrigsminister Astrid Krag kalder samarbejdet for ”aggressive og grove” sparemetoder. Og Ankestyrelsen iværksætter en kulegravning af kommunernes samarbejde med de eksterne konsulenter.

I januar 2020 kan Altinget afdække, at 31 ud af landets 98 kommuner har indgået samarbejde med de pågældende konsulenter om at finde besparelser på handicapområdet. Ankestyrelsen udvider sin undersøgelse til at omfatte alle 31 kommuner.

I løbet af foråret 2020 udarbejder de 31 kommuner egne redegørelser for samarbejdet med konsulenterne. Og i flere kommuner træffer byrådet beslutning om at stoppe samarbejdet og/eller at stoppe samarbejder på området baseret på resultatløn.

I juni 2020 er Ankestyrelsen færdig med sin undersøgelse og offentliggør en udtalelse, hvor det står klart, at det har været ulovligt for kommuner at samarbejde med eksterne konsulenter om gennemgang af konkrete sager, når betaling sker i form af no-cure-no-pay og resultatløn. 


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00