KV21 genberegnet: Skæv mandatfordeling holdt små partier ude og kostede borgerligt flertal på Frederiksberg

Skævheder i fordelingen af mandater ved efterårets kommunalvalg har ifølge to professorer systematisk svækket de små partier og gavnet de store. Og på Frederiksberg kostede det de borgerlige et afgørende mandat. Det viser nye beregninger.

I Viborg har valgmatematikken skabt koks i rækkefølgen på partierne i mandatfordeling, så Dansk Folkeparti endte helt uden for indflydelse efter at være gået i valgforbund med Venstre. Til gengæld fik Alternativet  et enkelt mandat valgt ind på baggrund af færre stemmer end Dansk Folkeparti fik.
I Viborg har valgmatematikken skabt koks i rækkefølgen på partierne i mandatfordeling, så Dansk Folkeparti endte helt uden for indflydelse efter at være gået i valgforbund med Venstre. Til gengæld fik Alternativet  et enkelt mandat valgt ind på baggrund af færre stemmer end Dansk Folkeparti fik.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

De nytiltrådte byråd ville mange steder i landet have set anderledes ud, hvis kommunalvalgets stemmer var blevet omsat til politiske mandater ud fra en mere præcis vekselkurs.

Ikke mindst små partier som Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Radikale Venstre taber på skævheder i den aktuelle mandatfordeling, mens store partier som Venstre, Socialdemokratiet og denne gang også Konservative har klare fordele.

Det viser nye beregninger, Altinget har lavet med afsæt i en alternativ metode til mandatfordeling, som ifølge de to statskundskabsprofessorer Ulrik Kjær og Jørgen Elklit vil sikre en højere grad af matematisk retfærdighed.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00