LA-top om udsigt til tabt borgmesterpost: En aftale er en aftale

SLAGELSE: Liberal Alliance slap for løftebrud ved at dele borgmesterposten i Slagelse med S. Nu er LA-toppen meget fåmælt om socialdemokraten John Dyrbys plan om selv at blive siddende i alle fire år.

Partitoppen i Liberal Alliance har tidligere været stålsat på, at det ikke bliver med afgørende støtte fra Liberal Alliance, at Socialdemokratiets John Dyrby Paulsen bliver borgmester i Slagelse.

Men nu, hvor der er udsigt til, at netop Dyrby bliver siddende som borgmester i kommunen i de næste fire år – med afgørende stemmer fra LA – har ledelsen ikke mange bemærkninger.

”Vi regner med, at en aftale er en aftale. Sådan er det mellem ordentlige mennesker. Og så har jeg ikke flere kommentarer,” siger landsformand Leif Mikkelsen (LA).

To dage efter kommunalvalget sagde Leif Mikkelsen til DR, at ”det er udelukket”, at Liberal Alliance ville levere de afgørende stemmer til en rød borgmester. Også Villum Christensen (LA) fra Slagelse holdt under hele valgkampen og efterspillet fast i ikke at ville bringe en rød borgmester til magten.

Engell: Alle tiders fupnummer
Det lange konstitueringsforløb endte med en aftale mellem John Dyrby og Villum Christensen om at dele borgmesterposten i to. Dyrby tager de to første år, og derefter kan Villum Christensen overtage, hed det.

Ifølge politisk kommentator Hans Engell har både Dyrby og Villum Christensen nu bekræftet, at det var "alle tiders kommunalpolitiske fupnummer". For John Dyrby sidder sikkert i sadlen og kan ikke væltes som borgmester.

"Man har snydt vælgerne. Villum Christensen begrundede sin støtte til en rød borgmester med, at han selv kunne få posten. Det var det figenblad, han brugte for ikke at støtte Venstres borgmester, men gik til den røde side," siger Hans Engell til Ritzau ifølge Berlingske.

Ikke løftebrud, men "en ændring"
Da Altinget i december spurgte Leif Mikkelsen, om det er et løftebrud, at LA alligevel bringer S til magten, sagde han:

"Jeg vil sige, det er en ændring. Vi har fået en borgmesterpost, og det har vi brugt vores stemme på."

Venstres politiske ordfører Jakob Ellemann-Jensen kaldte aftalen "besynderlig" og "trist", fordi Liberal Alliance forærede socialdemokraterne borgmestertitlen.

Liberal Alliances politiske ordfører Christina Egelund har ingen kommentarer til den seneste udvikling, men henviser til Leif Mikkelsen.

Forrige artikel Dyrby satser på fire år som borgmester i Slagelse Dyrby satser på fire år som borgmester i Slagelse Næste artikel Forsker: Ghettonetværk skaber værdi Forsker: Ghettonetværk skaber værdi