Debat

Landsforening: Det er hovedstaden, der er på støtten

DEBAT: Ifølge Indenrigsministeriet er Gentoftes serviceniveau helt i bund, mens Lollands ligger i top. “Undskyld mig, men det hænger jo ikke sammen,” skriver næstformand for landsforeningen Danmark på Vippen Kim Ruberg.

Der er behov for, at vi får et nyt og gennemsigtigt udligningssystem, som i højere grad kan gavne udviklingen i hele Danmark, skriver Kim Ruberg fra 'Danmark på Vippen'.<br>
Der er behov for, at vi får et nyt og gennemsigtigt udligningssystem, som i højere grad kan gavne udviklingen i hele Danmark, skriver Kim Ruberg fra 'Danmark på Vippen'.
Foto: colourbox.com
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kim Ruberg
Næstformand, Danmark på Vippen

34 hovedstadskommuner prøver ihærdigt at overbevise Folketingets partier om, at udligningen fra hovedstadsområdet til resten af Danmark skal sænkes, hvis hovedstadsområdet skal have en chance for at udvikle sig.

Hovedstadskommunerne holder hånden under resten af Danmark, lyder det. En hård post, som angiveligt betyder, at der stort set ikke er flere penge tilbage på diverse konti i hovedstadskommunerne, når først de fattige kommuner i ”provinsen” har taget for sig af retterne.

Regningen betaler de stakkels borgere i hovedstadsområdet, som sammenlignet med resten af Danmark har en højere skatteprocent og en lavere kommunal service.

Som Kaare Dybvad, socialdemokratisk folketingsmedlem, har dokumenteret i bogen ’Udkantsmyten’, bliver hovedstaden hvert år begunstiget med mere end 28 milliarder kroner i ekstra indtægter.

Kim Ruberg
Næstformand, Danmark på Vippen

Udkantsmyten lever
Problemet er, at ovenstående påstande er forkerte.

Først og fremmest er det ikke resten af Danmark, men derimod hovedstadsområdet, som er på støtten. Som Kaare Dybvad, socialdemokratisk folketingsmedlem, har dokumenteret i bogen ’Udkantsmyten’, bliver hovedstaden hvert år begunstiget med mere end 28 milliarder kroner i ekstra indtægter.

Det sker alene på grund af en overrepræsentation af statslige arbejdspladser og offentlige virksomheder. En overrepræsentation, som i øvrigt stadig er markant efter de seneste flytninger af statslige arbejdspladser.

Det tal bliver langt større, hvis man også medregner overrepræsentation af regionale arbejdspladser, det store antal uddannelsespladser, som betyder, at tusindvis af unge mennesker hvert år bosætter sig i hovedstaden, statslige anlægsprojekter og så videre.

Provinsborgere får ringere service
Det er en enorm sum, som resten af Danmark hele tiden er med til at pumpe ind i hovedstaden. Og jeg er i den forbindelse ganske sikker på, at både borgere og borgmestre fra resten af Danmark gerne vil bytte med hovedstadskommunerne – altså også på trods af den nuværende udligningsordning.

Hvad angår skatteprocent og kommunal service, rammer hovedstadskommunerne også ved siden af skiven.

Faktum er, at borgerne uden for hovedstadsområdet får dårligere service, fordi vi her i gennemsnit bruger flere penge på overførselsindkomster og har færre penge til folkeskoler, ældreomsorg samt til sport og fritid.

Samtidig tjener borgerne uden for hovedstadsområdet mindre end hovedstadsborgerne, hvorfor også skattetrykket samlet set er højere i kommuner uden for hovedstadsområdet.

Har Gentofte Danmarks laveste serviceniveau?
Men ifølge tal fra Indenrigsministeriet har hovedstadskommunerne jo et minimalt lavere serviceniveau end resten af landet? Det er korrekt.

Problemet er bare, at ifølge selvsamme tal har Frederiksberg og Gentofte kommuner det laveste serviceniveau i Danmark. Jeg vil meget gerne møde den person, som har ondt af serviceniveauet i to af landets rigeste kommuner.

Samtidig skulle serviceniveauet på Lolland og Langeland ifølge Indenrigsministeriets tal være helt i top. Undskyld mig – men det hænger jo ikke sammen!

Derfor er der også et stort behov for, at vi får et nyt og gennemsigtigt udligningssystem, som i højere grad kan gavne udviklingen i hele Danmark, samtidig med at vi begynder at fordele goderne mere retfærdigt ved eksempelvis at decentralisere statslige arbejdspladser, som den nuværende regering har igangsat, og ikke mindst de videregående uddannelser.

På den måde kan staten være med til at bakke op om de områder af Danmark, hvor værdierne vel at mærke skabes.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kim Ruberg

Direktør, Jøp, Ove & Myrthu Vest, formand, Danmark på Vippen

0:000:00