Mette Frederiksen under pres for at sende flere ledige på skolebænken

AKTIVERING: Der er kæmpe forskel på, hvor meget kommunerne bruger uddannelse til at få ledige i job, viser ny analyse. Fagbevægelsens Hovedorganisation opfordrer til at rulle besparelser på refusion tilbage.

FH-formand Lizette Risgaard og S-formand Mette Frederiksen er enige om meget. Men om socialdemokraterne er villige til at rulle besparelser på uddannelse af ledige tilbage, er det p.t. ikke muligt at få et svar på. 
FH-formand Lizette Risgaard og S-formand Mette Frederiksen er enige om meget. Men om socialdemokraterne er villige til at rulle besparelser på uddannelse af ledige tilbage, er det p.t. ikke muligt at få et svar på. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis
Fakta
Hvad er ordinær uddannelse?
Offentlig anerkendte uddannelser, der retter sig mod arbejdsmarkedet. F.eks. AMU-kurser, kurser på gymnasialt niveau og videregående niveau.

Er du langtidsledig på dagpenge i Frederikshavn, havner du med 55 procents sandsynlighed på skolebænken. Men er det samme tilfældet i Solrød, rasler chancen for uddannelse ned til 2,7 procent af den samlede aktivering.

Der er markante forskelle på, hvor ofte kommunerne griber til uddannelse i værktøjskassen med aktiveringsredskaber. 

Det viser en ny analyse af kommunernes anvendelse af ordinær uddannelse over for dagpengemodtagere, som Mploy har foretaget for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH).

Dokumentation

Så stor er forskellen

Andelen af uddannelsesaktivering af kommunens samlede aktiveringsindsats over for dagpengemodtagere med mere end 16 måneders ledighed bag sig.

Top 10 Pct.
Frederikshavn/Læsø 55,6
Vesthimmerland 43,8
Thisted 43,2
Ikast-Brande 41,4
Køge 41,3
Hjørring 38,1
Bornholm 37,5
Silkeborg 36,6
Ringkøbing-Skjern 36,4
Fredericia 36,2

 

Bund 10 Pct.
Høje-Tåstrup 7,0
Holbæk 6,5
Greve 6,5
Varde 4,8
Gladsaxe 4,8
Allerød 4,3
Frederiksberg 4,3
Solrød 2,7
Ærø 0,0
Langeland 0,0

 

Læs hele analysen her

Om analysen

Analysen er lavet af Mploy for FH i starten af 2019 og bygger på hhv. spørgeskemaundersøgelse, telefoninterview og registerdata.

  • Alle data vedrørende udviklingen i gruppen af dagpengemodtagere, udviklingen i brugen af ordinær uddannelse og udviklingen i brugen af forskellige typer af ordinær uddannelse er trukket fra Jobindsats.dk.
  • De faktorer, der kan forklare kommunernes brug af ordinær uddannelse i beskæftigelsesindsatsen for dagpengemodtagerne, er belyst på baggrund af en elektronisk spørgeskemaundersøgelse blandt jobcentrene.
  • I alt 56 af 94 jobcentre har besvaret spørgeskemaundersøgelsen, hvilket giver en svarprocent på 60.
  • Der er gennemført 19 semistrukturerede telefoninterviews af 20-30 minutters varighed, hvor interviewpersonerne i de enkelte jobcentre er de personer, som også har besvaret spørgeskemaet.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00