Ny undersøgelse: Personer med handicap mangler adgang til naturen

Ikke alle landets kommuner er lige gode til at sikre adgang til naturen for personer med handicap, viser en rundspørge fra patientforening. Kommune medgiver, at der er plads til forbedring.

Ikke alle kommuner er lige gode til at skabe tilgængelighed til naturen for personer med handicap, viser ny undersøgelser.
Ikke alle kommuner er lige gode til at skabe tilgængelighed til naturen for personer med handicap, viser ny undersøgelser.Foto: /ritzau/Raimund Linke
Hjalte T. H. Kragesteen

Er der en ting danskerne har kunne samles om under coronakrisen, så er det en god tur ud i det ganske land.

Men har du et fysisk handicap, er det ikke altid lige let at nyde den danske natur.

Det viser en rundspørge til landets kommuner, som Ulykkespatientforeningen – som repræsenterer mennesker med fysisk handicap – har foretaget.

Undersøgelsen – hvor 67 kommuner har svaret – viser blandt andet, at under halvdelen af kommunerne råder over legepladser, som kan benyttes af personer med fysisk handicap. At over hver femte kommune enten svarer ”nej” eller ”ved ikke” til, at man har parker eller naturområder, hvor der er særligt handicapegnede stisystemer. Og at mere end hver tiende kommune svarer ”nej” eller ”ved ikke” til, om der er handicaptoilet i nærheden af de ellers handicapvenlige naturområder i kommunen.

Derudover svarer hele 88 procent af kommunerne enten ”nej” eller ”ved ikke” til, om det er muligt at finde ét samlet overblik på kommunes hjemmeside over handicapvenlige faciliteter.

En tung ende
Samlet set, er der plads til forbedring, mener Janus Tarp, der er formand for Ulykkespatientforeningen.

”Det er ikke sådan, at jeg bliver deprimeret, når jeg ser resultatet, for der er trods alt mange kommuner, der svarer ja til de spørgsmål vi stiller,” siger Janus Tarp og fortsætter:

”Men der er bare også en tung ende som siger, at de ikke har stisystemer eller tilgængelige legepladser. Det er omkring 10-20 procent af kommunerne, som ikke for alvor prioriterer det her.”

Bør have en oversigt
Han mener, at kommunerne som minimum bør sikre et samlet overblik over, hvor faciliteterne er. Det er kun tilfældet for 12 procent af kommunerne.

”Det er supervigtigt med oversigter om, hvad der er muligt. Det er med til at afgøre, om man kommer ud i naturen eller ej. Det bør man helt sikkert prioritere i kommunerne,” siger han.

Ifølge ham er problemet med den ulige adgang til natur, blevet mere synligt for medlemmerne under coronakrisen.

”Vi lever i en tid, hvor vi opfordres til at benytte naturen, fordi det er et af de steder, man kan undgå smitte. Det er blevet meget tydeligt under corona,” siger Janus Tarp.

Rapport: 20 procent ser problemer med fysiske rammer
Danske Handicaporganisationer publicerede i juli en ny rapport om adgang til naturen. Her har en rundspørge blandt 1.722 personer – der enten selv har et handicap eller er pårørende – undersøgt, hvad der står i vejen for, at folk med handicap kommer ud i naturen. I den rapport står mangelfulde fysiske rammer som det næststørste problem, hvilket 20 procent peger på.

Næstformand Sif Holst er derfor heller ikke overrasket over, at alt ikke er rosenrødt ude i kommunerne. Hun erklærer sig alligevel ”rigtigt ked af”, at under halvdelen af kommunerne råder over handicapvenlige legepladser.

”Det er et grimt tal. For alle skal kunne have mulighed for at have glæde af en legeplads. Så her ligger en meget klar opgave til kommunerne,” siger hun og fortsætter:

”Og så sætter undersøgelsen jo også fingere på et problem, når så få kommuner har et overblik over handicapfaciliter på deres hjemmesider."

Sif Holst beretter om, at Danske Handicaporganisationer er gået sammen med Friluftsrådet om et projekt, der netop skal se på, hvordan man får bedre overblik over handicapvenlige faciliteter.

”Men om det lige er kommunernes hjemmesider, der er det rigtige sted, vil jeg ikke lægge mig fast på,” siger hun.

Kommune: Det er ikke godt nok
Kerteminde Kommune er en de kommuner, der kommer dårligst ud i undersøgelsen. Her har man hverken handicapvenlige legepladser eller et samlet overblik over handicapfaciliter i kommunen. Formand for kommunens ældre-, handicap- og psykiatriudvalget Britt Pedersen (S) er ikke tilfreds.

”Det ikke er godt nok, så det er klart noget, vi skal arbejde med,” siger hun og fortsætter:

”Jeg er ked af, at vi ikke har et samlet overblik over, hvor vi har handicapvenlige faciliteter for borgerne. Det er en noget, vi skal have på dagsordenen i vores handicapråd.”

Kritikken af manglende handicapvenlige legepladser er Britt Pedersen også klar til at kigge på.

”Det er nok lidt overset. Og her har vi en legepladspulje, man kan søge. Og det kan da være, at vi skal stille krav om, at det skal være handicapvenligt,” siger hun.

Er det din opfattelse, at der generelt er udfordringer med handicapfaciliteterne i jeres kommune?

”Altså. Jeg synes faktisk, at vi er blevet gode til at tænke os om, når vi laver nye tiltag. Vi har for nylig etableret et naturområde, som hedder Sybergland. Og det er handicapvenligt,” siger hun.

Altinget har uden held forsøgt at få en kommentar fra KL til den nye undersøgelse.

Læs undersøgelsen fra Ulykkespatientforeningen her.

Læs rapporten fra Danske Handicaporganisationer her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00