Nyt samarbejde skal finde svar på affolkning

YDEROMRÅDER: Et nyt samarbejde mellem Realdania, KL, Boligministeriet, Miljøministeriet og en række kommuner skal give kommunerne nye ideer til at håndtere massive problemer med affolkning.

Jesper Nygård, administrerende direktør i Realdania, forklarer, at Realdania gerne vil bidrage til at skabe processer, der løser problemer. Derfor har den store pengetank kastet sig ud i projektet Yderområder på forkant.<br>
Jesper Nygård, administrerende direktør i Realdania, forklarer, at Realdania gerne vil bidrage til at skabe processer, der løser problemer. Derfor har den store pengetank kastet sig ud i projektet Yderområder på forkant.
Foto: Leif Tuxen/Realdania
Mads Bang

Det handler om at finde de muligheder og de potentialer, der er, for at få det bedst tænkelige ud af en meget svær og kompleks situation.

Jesper Nygård
Administrerende direktør, Realdania
Fakta
Yderområder på forkant løber frem til sommeren 2017 og har et samlet budget på 20 mio. kr. Derudover forventes det, at kommunerne bidrager med 10 mio. kr. i medfinansiering.

Kilde: paaforkant.dk

Mens de store byer suger borgere til sig, så lider mange kommuner under konsekvenserne af fraflytning. Et nyt samarbejde mellem Realdania, KL, Miljøministeriet og Boligministeriet skal forbedre arbejdet med at skabe udvikling lokalt, samtidig med at befolkningstallene rasler ned, og økonomien skrumper.

Projektet Yderområder på forkant blev lanceret tirsdag i Gyrstinge på Sjælland, hvor politikere og eksperter diskuterede mulighederne i det nye samarbejde.

Det nye samarbejde skal hjælpe nogle af de kommuner, der har størst problemer på grund af vandringen fra land til by. En af de borgmestre, som allerede nu er involveret i projektet, Winni Grosbøll (S) fra Bornholm, forklarer, at fraflytningskommunerne er under ekstremt pres.

"Når så mange flytter, betyder det, at vi skal finde besparelser i budgettet hvert år," siger Winni Grosbøll. Det betyder, at det er svært at planlægge og skabe udvikling, når der samtidig hele tiden skal skæres ned.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00