Kommentar af 
Özlem Sara Cekic

Özlem Cekic: Hvorfor tør Enhedslisten ikke tale om den anti-religiøse elefant i deres folketingsgruppe?

Selvom Enhedslisten erkender at have fejlet med hensyn til etnisk diversitet i folketingsgruppen, mangler de stadig at adressere den elefant i rummet, som afslører partiets blinde vinkler, skriver Özlem Cekic.

Et moderne venstrefløjsparti skal besidde mod til at have en større tolerance for mennesker, som har andre hellige bøger end 'Das Kapital', skriver Özlem Cekic.
Et moderne venstrefløjsparti skal besidde mod til at have en større tolerance for mennesker, som har andre hellige bøger end 'Das Kapital', skriver Özlem Cekic.Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Özlem Sara Cekic
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Igen er det lykkedes Enhedslisten at få valgt en folketingsgruppe, som er pæredansk.

I forsøget på at komme med bud på, hvad man kan gøre ved den skæve repræsentation, sidder partiets udlændinge- og ligestillingsordfører Rosa Lund 19. november i Deadline på DR2 og kommer med en række udtalelser, som virker nedladende, og som kommer til at understrege, hvordan majoriteten tænker om minoriteter.

Godt nok siger Rosa Lund, at det er utrolig vigtigt for partiet, at der er en bedre repræsentation i Folketinget, men for at være helt ærlig, så bliver jeg i tvivl om, hvorvidt partiet er i stand til at se deres egne fordomme og blindevinkler. 

Direkte citeret siger Rosa Lund som det første i interviewet: "Vi har bygget partier – både på højre og venstrefløjen, hvor man skal komme til møder i sin lokalafdelinger, og så skal man sidde der og snakke. Og der er en masse politisk historie og Danmarks historie, man på en eller anden måde altid skal referere til. Jeg kan godt forstå, hvis det er svært – måske især for unge med minoritetsbaggrund – at komme ind og blive en del af den kultur. Der er så mange usynlige koder, som man ikke kan sætte sig ned og læse på et stykke papir. Det er usynlige koder, man kun kender, hvis man er vokset op med dem".

Der er en uskreven norm i partiet om, at man tror på, at religion er et opium for folket, og at det store fjendebillede ikke alene er kapitalismen, men også Gud

Özlem Cekic

De fleste indvandrere, flygtninge og borgere med minoritetsbaggrund bakker op omkring Enhedslistens politik. Mange af dem er muslimer, der født og vokset op i Danmark. Nogle af dem er ovenikøbet aktive i partiet.

De kender skam danmarkshistorien, Karl Marx og de usynlige koder. Men uanset hvor meget de prøver, lykkes det dem alligevel ikke at få en fremtrædende rolle i Enhedslisten.

For at få et svar på hvorfor virkeligheden er, som den er, er majoriteten nødt til at spørge minoriteten i partiet. Det er kun dem, der kan svare på spørgsmålet.

Modsat andre partier, hvor det er vælgerne, der afgør, hvem der bliver valgt, er det i Enhedslisten partiets medlemmer, der gennem urafstemninger bestemmer, hvilke kandidater der skal være på stemmesedlen i de forskellige storkredse.

Men hvordan kan partiets medlemmer på den ene side bakke så massivt op omkring menneskerettigheder, religionsfrihed og en human flygtningepolitik, mens de på den anden side ikke formår at placere en folketingskandidat med minoritetsbaggrund højt nok på stemmesedlen til at blive valgt?

Rosa Lund trøster sig med, at der faktisk var blevet valgt én kandidat med tyrkiske rødder, hvis ikke partiet var gået fire mandater tilbage. Men selv da partiet var størst i 2015, hvor 15 folketingsmedlemmer blev valgt til Folketinget, havde Enhedslisten ikke ét eneste folketingsmedlem med minoritetsbaggrund.

Læs også

Rosa Lund erkender i Deadline, at partiet har en forpligtelse til at kigge ind ad, og hun mener, at det ikke udelukkende er venstrefløjens opgave at løse udfordringen. Hun opfodrer samtidig Venstre – som kalder sig selv Danmarks liberale parti – til at have "de samme overvejelser". Der er faktisk større chance for at blive valgt, hvis man hedder Fatma og stiller op for Venstre end for Enhedslisten. Dét er en kendsgerning, uanset hvor lidt man vil indrømme det.

Ifølge Enhedslisten er der også strukturelle grunde til den skæve diversitet, men hvorfor er det så, at partiet ikke har et problem med strukturen, når der skal vælges kvinder, unge eller ældre?

Asmaa Abdol-Hamid spøger stadig i baggrunden, har jeg også hørt nogen sige. Og ja, men partiet har altså været repræsenteret i Folketinget siden 1994, og Asmaa stillede kun op i 2007. De venstreorienterede venner i Enhedslisten har trods alt haft 15 år til at komme over mødet med muslimen.

Asmaa Abdol-Hamid havde mange holdninger, der ikke stemte overens med partiet, men processen dengang udstillede også Enhedslistens manglende tolerance over for kandidater med en anden religion end flertallet.

Derfor undrer det mig, at Rosa Lund i Deadline ikke har mod til at tale om elefanten i rummet. Hun er ellers en, der aldrig holder sig tilbage for at stille sig på øretævernes holdeplads.

Så kære Enhedslisten, måske er det på tide, at I kigger ind ad og er mere bevidste om jeres egne fordomme og blindevinkler

Özlem Cekic

Når jeg taler med vennerne i Enhedslisten om den manglende repræsentation, er der en ting der går igen og igen: Der er meget stærke kræfter i Enhedslisten, som er anti-religiøse.

Det er ikke nok at kende de usynlige koder, danmarkshistorien eller Karl Marx for at være en del gruppen. Der er en uskreven norm i partiet om, at man tror på, at religion er et opium for folket, og at det store fjendebillede ikke alene er kapitalismen, men også Gud.

Det betyder, at man ligeså godt kan indstille sig på at se sine drømme om en plads i folketingsgruppen fordufte, hvis man er imod afskaffelsen af blasfemiparagraffen, kosher- og halalslagtning, et forbud mod drengeomskæring, eller hvis man mener, at tørklædet også kan være et frihedssymbol for kvinder.

Men hverken Sinem Demir eller Ibrahim Benli, der begge to var kandidater for Enhedslisten uden at opnå valg ved folketingsvalget, er meget religiøse. Nej, de er først og fremmest socialister.

Jeg tror dog, rationalet er, at for at være på den sikre side, så vælger man de kandidater, som ligner gruppen mest – og hvis man skal citere Lenin, er "ateisme den naturlige og uadskillelige del af kommunismen".

Så kære Enhedslisten, jeg kan forstå i Deadline, at I er ved at oprette "meningsdanner-uddannelser", som er målrettet mennesker med minoritetsbaggrund, for at komme den manglende repræsentation til livs. Men måske er det slet ikke minoriteterne i jeres parti, der skal på skolebænken.

Måske er det derimod majoriteten. Og måske er det på tide, at I kigger ind ad og er mere bevidste om jeres egne fordomme og blinde vinkler.

Et moderne venstrefløjsparti skal starte med at feje for egen dør og besidde mod til at have en større tolerance for mennesker, som også tror på andre hellige bøger end 'Das Kapital'.

Jeg kan trøste jer med, at selvom ingen af os er født tolerante, kan vi træne os i at være det. I må endelig sige til, hvis vi i Brobyggerne skal hjælpe jer med den øvelse.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rosa Lund

MF (EL)
cand.soc. i jura (Københavns Uni.)

Asmaa Abdol-Hamid

Socialrådgiver, samfundsdebattør
Socialrådgiver (Den Sociale Højskole, Odense, 2004)

Özlem Sara Cekic

Generalsekretær, Brobyggerne – Center for Dialogkaffe, foredragsholder, forfatter, TedSpeaker, debattør, fhv. MF (SF)
sygeplejerske (Hovedstadens Sygehusfællesskab 2000)

0:000:00