Pres på S for at levere på løfte: Drop sparekrav på velfærden nu

FORHANDLINGER: Fagbevægelsen og borgmestre presser regeringen for at indfri løfte om at afskaffe årlig beskæring af kommunernes ramme til velfærd ved de kommende økonomiforhandlinger. Minister er tavs.

Hvert år er der skæres der en halv milliard af kommunernes økonomiske ramme til velfærd, inden de årlige økonomiforhandlinger starter. Det lovede S inden valget at stoppe.
Hvert år er der skæres der en halv milliard af kommunernes økonomiske ramme til velfærd, inden de årlige økonomiforhandlinger starter. Det lovede S inden valget at stoppe.Foto: Asger Ladefoged / Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Den mekanisme trækker gulvtæppet væk under kommunerne hvert eneste år. Og det kommer vi ikke til at fortsætte.

Magnus Heunicke (S)
Tidligere velfærdsordfører, nu sundhedsminister

Nu skal der leveres på de løfter, Socialdemokratiet afgav, inden partiet overtog regeringsmagten efter sommerens folketingsvalg.

Det er i hvert fald kravet fra FOA, som i et debatindlæg her på Altinget opfordrer regeringen til at bruge de forestående økonomiforhandlinger med KL til at afskaffe det sidste levn af den foregående regerings såkaldte omprioriteringsbidrag.

Aktuelt skal kommunerne frigøre en milliard kroner om året gennem effektiviseringer, hvor af halvdelen indkasseres af staten.

Dokumentation

Fra omprioriteringsbirag til effektiviseringsprogram

Med aftalen om kommunernes økonomi for 2017 (indgået 2016) blev det såkaldte kommunale omprioriteringsbidrag erstattet af et moderniserings- og effektiviseringsprogram (MEP).

Programmet betyder, at kommunerne hvert år skal effektivisere driften for en milliard kroner. Halvdelen af de frigjorte midler bliver som udgangspunkt i den kommunale økonomi, hvor de kan indgå som finansiering i de årlige økonomiaftaler.

De resterende 500 millioner kroner overføres hvert år til staten og kan bruges til prioriteringer "bredt i den offentlige sektor". Det vil sige, også til at finansiere initiativer uden for den kommunale sektor.

Konkret overdrages pengene til staten ved, at kommunernes udgiftslofter årligt reduceres med 500 millioner kroner.

Af aftalen om finansloven for 2019 fremgår:

"Regeringen og Dansk Folkeparti er enige om at stemme for lovforslag om ændrede udgiftslofter for 2019-2022 og lovforslaget om udgiftslofter for 2022 (nyt fjerde år) med tilhørende ændringsforslag, som følger af Aftale om finansloven for 2019 samt politiske aftaler vedtaget i tilknytning hertil."

Kommunernes endelige økonomi fastlægges i forbindelse med de årlige økonomiforhandlinger mellem KL og staten og med finanslovenes bevillinger.

Med økonomiaftalen 2019 blev kommunernes bevilling til service løftet med 1,7 milliarder kroner i forhold til årets udgiftsloft. Det reelle løft af kommunernes driftsbevilling lød imidlertid på 1,2 milliarder kroner, fordi udgiftsloftet var reduceret med de 0,5 milliarder kroner i forhold til driftsbevillingen for 2018.

Forslag til udgiftslofter for kommunerne
(mia. kr.)
2019 2020 2021 2022
252,3 251,8 251,3 250,8

Kilde: Finansministeriet


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00