Professorer: Private investeringer bidrager mest til overophedning, men pas også på med offentligt byggeri

AKTIVITET: En ny analyse fra KL viser, at især private investeringer og byggeri kan puste til overophedning af arbejdsmarkedet. Det er rigtigt, men derfor skal man fortsat være varsom med offentligt byggeri, vurderer forskere.

Regeringen vil holde kommunernes byggeri i et stramt greb. Men det er der ingen grund til, for den virkelige trussel mod samfundsøkonomien kommer fra den private sektor, vurderer KL.
Regeringen vil holde kommunernes byggeri i et stramt greb. Men det er der ingen grund til, for den virkelige trussel mod samfundsøkonomien kommer fra den private sektor, vurderer KL.Foto: Colourbox
Kim Rosenkilde

Danske politikere har kun begrænsede muligheder for at dæmme op for en eskalerende ophedning af det danske arbejdsmarked.

Derfor skal de bruge de redskaber, der er til rådighed, også selv om de ikke er de mest effektive. Herunder at holde igen på den offentlige investeringer i renovering og byggeri af skoler, veje og svømmehaller.

Det vurderer to økonomiprofessorer over for Altinget med afsæt i en analyse fra KL, som ellers viser, at det især var private investeringer og byggeri, som skabte den seneste overophedning på arbejdsmarkedet omkring årene 2006 til 2008.

Dokumentation

Investeringer og overophedning

KL har i en ny analyse undersøgt baggrunden for overophedningen af arbejdsmarkedet, som fandt sted i årene op mod finanskrisen i 2009.

Analysen viser, at det først og fremmest var de private investeringer, herunder privat byggeri, der var med til at fremtvinge mangel på arbejdskraft.

I økonomiske kredse taler man om det såkaldte 'beskæftigelsesgab', som er forskellen mellem den aktuelle beskæftigelse og den strukturelle beskæftigelse.

Når førstnævnte overgår sidstnævnte taler med om en overophedning på arbejdsmarkedet.

I 2005 var der ifølge KL nærmest balance mellem aktuelle og den strukturelle beskæftigelse. I 2008 var næsten 94.000 flere i beskæftigelse end i en normal konjunktursituation.

Af analysen fremgår det, at privat byggeri og øvrige private investeringer i 2006 bidrog med omkring 38.000 ekstra personer i beskæftigelse mere end normalt, svarende til 110 procent af det samlede beskæftigelsesgab.

I 2007 bidrog private investeringer og byggeri med 48.000 personer eller 62 procent.

Til sammenligning stod de offentlige investeringer i 2006 og 2007 for henholdsvis cirka 600 og 5.000 ekstra personer i beskæftigelse. 

Se den samlede opgørelse her.


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00