Psykiatere: Pas på med at sygeliggøre unge

PSYKIATRI: Formand for børne- og ungepsykiaterne Anne Marie Råberg Christensen efterspørger plads til, at børn og unge får lov at være kede af det, uden at det skal sygeliggøres. Til gengæld skal de unge, som har reelt behov, have en bedre behandling.

Foto: /ritzau/Ólafur Steinar Gestsson
Lise-Lotte Skjoldan

Danske børn og unge er deprimerede og angste som aldrig før. Det indtryk kan man godt få, når man skanner mediernes overskrifter og følger sundhedsdebatten.

Men det er en debat, der vækker bekymring hos Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab. Alle børn og unge oplever modgang og svære tider i livet, men det er ikke det samme som at de har psykiske problemer, siger formand Anne Marie Råberg Christensen.

"Der er en tendens til at ønske behandling til mange unge med mistrivsel eller forbigående symptomer. Men de unge er ikke alle sammen psykisk syge," siger hun og fortsætter:

Dokumentation

Anbefalinger fra Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab

En børne- og ungdomspsykiatripakke I, som forpligter samt placerer ansvar. Ser man på erfaringerne fra kræftpakkerne, er der øget lighed i sundhed og klar placering af ansvar og forpligtelse på tværs af søjler og sektorer.

Børn og unge i mistrivsel skal ses af fagligt kompetent personale, som kan evaluere og vurdere det videre forløb, således at vi undgår at forværre symptomer og mistrivsel. Vi skal stille krav til privat leverede tilbud og frivillige tilbud, som støttes i både oprettelse og drift af kommunale midler. Det er vigtigt for at undgå en forværring af en eventuelt uidentificeret og udiagnosticeret psykisk lidelse.

PPR skal styrkes og videreuddannes til hurtigere og bedre at identificere målgrupper – for eksempel ved hjælp fra fremskudt psykiatri.

Børne- og ungdomspsykiatri er et lægefagligt speciale. Det er naturligt, at barnet eller den unge med de rette behov får den rette behandling i psykiatrien. Vi ønsker at udvide muligheden for at behandle i psykiatrien efter udredning, således at vi i højere grad kan tilbyde psykoedukation og psykoterapi.

Mere videnskabelig forskning inden for både børne- og ungdomspsykiatri med henblik på viden om mistrivsel og psykisk sårbarhed. Forskningen skal foregå på højt videnskabeligt niveau i tilknytning til klinikker på både landets universitetshospitaler og universiteter.

Gå bag om tallene, og brug de tilgængelige data. Der er mange misforståelser inden for børne- og ungdomspsykiatrien bredt set. Det er ikke i børnenes, de unges eller de pårørendes interesse, at dette pågår.


Kilde: Udspillet Den rette behandling til rette barn og ung på rette tid


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00