Reform kan flytte penge fra kommuner med lave indkomster til velhaverkommuner

UDLIGNING: Regeringens oplæg til en reform af udligningsordningen vil ifølge ny analyse flytte penge fra kommuner med lavt skattegrundlag til kommuner med velhavende borgere.

Trods mange borgere med lave indkomster, kan Ishøj Kommune komme til at miste store beløb på en omlægning af udligningssystemet. Kommuner med borgere med indtægter over landsgennemsnittet vil til gengæld kunne vinde.
Trods mange borgere med lave indkomster, kan Ishøj Kommune komme til at miste store beløb på en omlægning af udligningssystemet. Kommuner med borgere med indtægter over landsgennemsnittet vil til gengæld kunne vinde.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau/Scanpix
Kim Rosenkilde

Øvelsen med at skabe bedre balance i det kommunale Danmarks økonomi kan ende som en slags omvendt Robin Hood.

Regeringens oplæg til forhandlingerne om en reform af den kommunale udligningsordning lader nogle af de kommuner med det laveste beskatningsgrundlag per indbygger bidrage med den største andel til finansieringen af en omlægning.

Det viser en analyse, som Ugebrevet Mandag Morgen har lavet af de strukturelle konsekvenser af regeringens forslag til ændringer af udligningssystemet.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00