Regeringen har ikke styr på statens tal for konkurrenceudsættelse

UDBUD: Regeringen kræver, at kommuner og regioner konkurrenceudsætter flere opgaver, men statens egne udbud har man ikke overblik over. En ren tilståelsessag fra regeringen, siger professor.

Regeringen vil presse kommuner og regioner til at sætte flere opgaver i udbud, men har ikke styr på statens egen konkurrenceudsættelse.
Regeringen vil presse kommuner og regioner til at sætte flere opgaver i udbud, men har ikke styr på statens egen konkurrenceudsættelse.Foto: Bent Midstrup/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Regeringen burde nok feje for egen dør, før den beder kommuner og regioner om at lægge sig i selen for mere konkurrenceudsættelse.

Carsten Greve
Professor ved CBS

I kommuner og regioner har man solide data for, hvad og hvor meget der hver år konkurrenceudsættes. Men i staten aner man ikke, hvad det er for nogle opgaver, de enkelte ministerier udbyder.

Det fremgår af regeringens eget udspil, som under overskriften "Konkurrenceudsættelse – den bedst mulige service for pengene" har til hensigt at øge brugen af udbud i kommuner, regioner og staten.

På side 11 i udspillet skriver regeringen, at ”på det statslige område er det ikke muligt på baggrund af ministeriernes regnskabstal at sige, hvilke typer opgaver de forskellige ministerier udbyder".

Dokumentation

Regeringens mål for konkurrenceudsættelse i 2025

Regeringen vil i forbindelse med de verserende forhandlinger med KL og Danske Regioner om næste års kommunale og regionale økonomi indføre krav om vejledende måltal for konkurrenceudsættelse.

Kommuner
Den såkaldte indikator for kommunal konkurrenceudsættelse (IKU) skal op på 35 procent. Det svarer til, at konkurrenceudsættelsesgraden øges med knap otte procentpoint.

Regioner
Den regionale indikator for konkurrenceudsættelse (RIKU) skal op på 25 procent. Det svarer til en stigning på cirka seks procentpoint og en årlig stigningstakst på 0,7 procentpoint.

Staten
Den statslige indikator for konkurrenceudsættelse (SIKU) skal op på 35 procent. Det svarer til en samlet stigning på seks procentpoint og en årlig stigningstakst på 0,7 procentpoint.

Staten er i modsætning til kommuner og regioner forpligtet til med jævne mellemrum at vurdere, om udbudsegnede opgaver kan konkurrenceudsættes.

Indikator for konkurrenceudsættelse
Indikatorerne for konkurrenceudsættelse opgøres i procent og måler, hvor mange opgaver, der konkurrenceudsættes, set i forhold til hvor mange opgaver
det er muligt at konkurrenceudsætte.
For kommunerne omfatter indikatorerne ikke varekøb, medmindre varekøbet
udgør en del af en konkurrenceudsat opgave.

Undtaget er endvidere overførsler, myndighedsopgaver samt driftsopgaver, der ifølge lovgivningen ikke kan konkurrenceudsættes.

Læs hele regeringens udspil for konkurrenceudsættelse her.


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00