Regeringen låner af V-forslag til kontanthjælpsreform

REFORM: Alt dækket op til en reform af kontanthjælpen med Venstre. Regeringen har medtaget alle tre centrale krav fra sidste års V-udspil. V kalder regeringens udspil fornuftigt, men ønsker endnu større besparelser.
Foto: Keld Navntoft/Scanpix
Jørgen Skadhede

Reformen kommer til at hvile på principperne om ret og pligt. Den, der kan, skal. Og den, der ikke kan endnu, skal have en bedre hjælp end den, de får i dag. Unge skal ikke spilde dyrebare ungdomsår på kontanthjælp, de skal i uddannelse.

Mette Frederiksen (S)
Beskæftigelsesminister
Fakta
Unge under 30 år uden uddannelse skal ikke længere være en del af kontanthjælpssystemet. De skal i stedet have ret og pligt til uddannelse. De får en ny ydelse - uddannelseshjælp - på niveau med SU.

Unge, der ikke er klar til at gå i gang med en uddannelse, opretholder samme ydelse som i dag, når de deltager i aktive tilbud, der kan bringe dem tættere på målet om uddannelse.

Alle bliver mødt med klare krav og forventninger. De, der kan, skal arbejde for deres ydelse og bidrage til fællesskabet i nyttejob.

Alle skal have en indsats. Ingen bliver overladt til sig selv. Det såkaldte matchsystem bliver afskaffet og erstattet af en individuel indsats med udgangspunkt i den enkeltes kompetencer og konkrete udfordringer.

Enlige forsørgere og unge mødre skal have særlig støtte og økonomisk hjælp til at komme i uddannelse.

Samlevende får gensidig forsørgerpligt, så kontanthjælpssystemet afspejler de moderne samlivsformer og familiemønstre. I dag gælder forsørgerpligten kun, hvis man er gift.

Reformen skal indbringe en milliard kroner om året fra 2015.

Mens Enhedslisten raser, har regeringen lagt alt an på en reform af kontanthjælpen med Venstre.

Regeringen har strakt sig langt for at gøre Venstre tilfreds. I sit udspil har regeringen kopieret alle tre centrale krav fra Venstre, da V præsenterede sit bud på en reform af kontanthjælpen i august 2012.

Det gælder både lavere ydelser på SU-niveau og uddannelsespålæg til de unge under 30 år samt krav om forsørgerpligt for par, der ikke er gift.  

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00