Regeringen vil indføre genoptræningsgaranti

UDSPIL: Danskerne skal kunne vælge en privat udbyder, hvis ikke kommunerne kan levere genoptræning inden syv dage. Regeringen vil samtidig gå på jagt efter flere områder, hvor danskerne skal kunne vælge privat velfærd.

Foto: /ritzau/Tariq Mikkel Khan
Daniel Bue LauritzenOle Nikolaj Møbjerg Toft

Der skal være frit valg af leverandør, hvis ikke det offentlige kan tilbyde genoptræning inden for en uge.

Sådan lyder ét af elementerne i regeringens nye udspil Frit valg – bedre sammenhæng, der blev præsenteret onsdag formiddag.

Det skal sikre kortere ventetid på genoptræning, fortæller sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V). 

"Hvis man venter længe på genoptræning efter en hjerneskade, efter at være faldet eller efter en operation, forringer det muligheden for at komme tilbage til hverdagen," sagde hun under præsentationen i Finansministeriet.

"Det er ikke acceptabelt. Patienterne har krav på, at den gode behandling, de har fået i vores sundhedssystem, følges op af en god genoptræning. Derfor indfører vi en lovbaseret rettighed, som sikrer frit valg til genoptræning efter syv dage," sagde Ellen Trane Nørby.

Muligheden for at vælge privat genoptræning var et af Venstres løfter under valgkampen op til seneste folketingsvalg. 

Genoptræningsgarantien vil ifølge regeringen koste 61 millioner kroner i 2018 og yderligere 50 millioner om året derefter.

Frit madvalg for ældre
Regeringen vil ud over den nye genoptræningsgaranti også styrke det frie valg på ældreområdet. Derfor vil den søsætte forsøgsprojekter med et såkaldt "fritvalgsbevis", der skal sikre frit valg af madservice samt rehabilitering af ældre efter sygdom.

Det vil blandt andet give ældre i en række forsøgskommuner mulighed for selv at vælge, hvem der skal levere deres mad.

"Med fritvalgsbeviset i hånden kan den ældre vælge at få sin mad fra andre steder. For eksempel fra en lokal slagter elle kro. Det betyder efter min mening uendeligt meget for deres livskvalitet," sagde ældreminister Thyra Frank (LA).

Samtidig vil regeringen gennem samarbejde med KL og erhvervsorganisationerne styrke informationen om det frie valg i ældreplejen. 

Samlet vil initiativerne på ældreområdet koste 25 millioner kroner om året.

Endelig vil regeringen lade de enkelte relevante ministerier gennemføre et "servicetjek" for at undersøge, om der er uforløst potentiale for at styrke det frie valg på deres områder.

Regeringen finder penge til den samlede regning for udspillet i den velfærdsreserve, der er afsat på finanslovsudspillet for 2018.

"Tidlig julegave"
I Dansk Erhverv tager man imod udspillet med kyshånd og kalder det ligefrem en tidlig julegave.

"Nu er der godt nok et par måneder til den rigtige juleaften, men vi oplever det næsten som om, at julen falder tidligt i år. Konkret er det meget positivt med en genoptræningsgaranti. Alt for mange borgere venter i dag på at blive genoptrænet efter at være blevet udskrevet fra et hospitalsophold," skriver Mette Feifer, markedsdirektør i Dansk Erhverv i en pressemeddelelse.

Udspillet vil indgå i regeringens igangværende forhandlinger om næste års finanslov.

Dokumentation

Regeringens nye initiativer for 'frit valg'

  • Patienter får ret til frit at vælge genoptræning hos en privat leverandør, hvis det offentlige ikke kan tilbyde genoptræning inden for syv dage efter udskrivning fra sygehuset.
  • Der laves en forsøgsordning på ældreområdet, hvor der afprøves nye former for inddragelse af private leverandører i forbindelse med frit valg af rehabiliteringsforløb og mad til ældre.
  • Regeringen vil have bedre information om det frie valg i ældreplejen og ønsker at aftale dette med KL og erhvervsorganisationerne.
  • Regeringen vil lave et servicetjek af frit valg og undersøge, hvordan man kan udvide, nytænke og styrke det frie valg på velfærdsområderne.

Kilde: Regeringens udspil Frit valg - bedre sammenhæng


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ellen Trane Nørby

Fhv. minister & MF 2007-22 (V), byrådsmedlem, Sønderborg
cand.mag. i kunsthistorie (Københavns Uni. 2005)

Thyra Frank

Fhv. ældreminister, MF (LA), fhv. forstander, OK-Hjemmet Lotte (1988-2011)
sygeplejerske (Frederiksberg Sygeplejeskole 1982), diplom i ledelse (Danmarks Sygeplejehøjskole 1991)

0:000:00